Wednesday, May 16, 2012

Kembong & kempis...

Al kisahhh...(semalam dh citer tekanan pd penutup botol kaya, kan..hehe)
Skang nk citer psl tekanan plastik jajan lak, ngee..

Masa kitorang nk balik ke Tepen (seperti biasa...kalo siang suka ikut Cameron, hehe)....singgah isi petrol kat Caltex, Raub terlebih dahulu.
Kat sinun...beli ler snack, air kupi tin, air soya, air 100plus.

Air kupi, air soya dah abes....tinggal snack roller coaster ngan air 100plus aje. Stok dahaga tu kang, hehe.
Sampai kat Kea Farm...jalan jem (tp takde laa pjg mcm peak season tuuu, hehe)..Masa tu aku pun nk minum ler air 100plus. Masa tgh amek air tu...tetiba terusik ler snack yg tak dibukak lg tu.

Mak aii...cekangnya plastik dia...mengembong kerass betoiii!!
Aku bgtau abg, angah dan akiss...hehe..dorang pun tekan2 plastik tu. Ada yg kata mmg mcm tu kot masa beli kat Raub td, hmm..
Tidak...aku yg amek mende ni kat rak...aku tau ler, huhu.
Abg kata...tekanan udara di tempat tinggi tu rendah..
Aku pun amek ler gambo ni sebagai bukti.....
Sanggup tak bukak mende ni utk dimakan dlm kete, hehe..Nk tgk kat Simpang Pulai kang mcm mana keadaan plastiknya..

Akhirnya, masa dh setengah jalan menurun ke Spg. Pulai...abg tekan2 plastik tu..masih kembong tp dh kurang mengerasnya.
Dan dh sampai betoi2 kat Simpang Pulai...kita check lg.....
Ni lah dia...mmg kempis balik plastiknya seperti mana aku beli kat Raub td, huhu..
Mm....mcm dh penah tau tp tak penah tgk sendiri, hehe. Kali ni dh jelas dpn mata.

Dh alang2 tak bukak lg Roller Coaster ni...kitorang pun tahan aje tak bukak2 kerana berhasrat nk makan ngan along. Kitorang dh bercadang nk singgah lawat along jap kat hostel dia. Bg semangat sket...Isnin semalam dia dh start exam...

Tompang citer....cenderamata dari Medan, Indon..

Timakasih kat Fadel & Dayah bg FM ni kat aku. Fadel soh pilih 3 dari beberapa...aku amek laa 3 jgk, hehe. Tp lagi satu aku dh bg kat kak nor iaitu kak ipar yg dok sebelah umah aku ni. Aku ckp Fadel yg bg.

Yg masih dlm plastik tu pun aku ingat nk bg kat mak mentua aku. Ckp Fadel yg bagi jgk. Bkn apa...nk manjangkan rezeki dia...semoga dimurahkan rezeki. Amin..
Jadilah dpt satu pun..tu pun dh syukur sgt2 dh. Nk tunggu sendiri sampai sana takde lah, kan..
Adik aku ngan Dayah ni gi Medan, Indon cuti hari wesak ri tu. Kebetulan minggu lepas aku balik Bentong...dpt ler mende ni.

Sekian...

5 comments:

el said...

ooooo jd cam tu eh kalo tekanan tinggi dan rendah pada bungkusan cam sneak tu...ooo baru ku tahu...sggup no tgu smpi spg pulai..kalo anak2 den mmg habis kopok tu telan ekekekeke

wantie said...

lor.. tak tau la pulak. first time ni tengok . ma kasih of sharing this info.

amboi.. amboi. cantik le fridge kat umah kak tu. ada ole ole dari medan yang paking.

CheNamNam said...

wahhhh kagummm sebab baru tau dan tengok..b4 this mungkin tak pernah ambik port menda-menda camni..tak dan nak wat experimen sebab kalo ingat cameron asyik ingat menyoping sayur dan strawberi jerk dan kalo dalam keta pon asyik tido jerk manjanggg....tak dan nak pikir tekanan tinggi ker rendah..huhuu

thanks akak for sharing this..

DeLLas said...

dulu time slalu naik flight, gini la jadinya.. kalo botol mineral siap kemek2 lagi bila kapal dan landing..

ieda said...

aah saya x pernah tahu gak kak .. x pernah amik tahu pun ye jugak ekkeke ;)