Tuesday, May 8, 2012

Pi mandi-manda di Lata Sempeneh

06hb Mei 2012
Ahad

Pagi tu, masa tgh siap2 tetiba gelap laa pulak awan. Tp gi jgk lah...ikut nasib laa kan. Kot2 kat sana tak ujan, hehe..

Saja jer bawak anak2 ni mandi sungai...nk bagi dorang hilangkan stress. Ye lah, budak2 pun ada gak stress dorang. Tambah2 pulak ada yg nk exam besar tahun ni, huhu. Bawak jgk Yui dan Akem (anak sedara) skali.

Mmg aku plan nk masak bawak bekal gi sana..tp tak jadi lah pulak sebab bahan2 mentah tak sempat nk beli kat pasar malam...malam tadi. Barang2 yg ada kat dlm peti ais tak cukup lak.

Jd, masa kat Pekan Batu Kurau tu singgah laa kat satu gerai ni. Nasik putih ngan pelbagai lauk-pauk dh tersedia dh. Kitorang semua makan nasik terus, hehe. Tak tahan tgk aneka lauk pauk yg masih panas2 lg ni. Opps...tak....tak...bukan semua...Abg tak makan nasik sebab abg cuma oder rojak Batu Kurau aje.
Yui pun tak makan...cuma minum sebab dia kata dh makan bihun sup kat umah sebelum kuar td. Yui tinggal sorang kat umah...tu yang bawak dia sekali. Mama ngan abah dia balik kampung...ziarah orang tua.

Sedap jgk makan kat situ. Selain nasik campur...bihun sup, mi sup, laksa pun ada...
Murah pun murah jgk lah, kan...

Masa OTW ke Batu Kurau tu ujan lebat jgk lah. Tp kitorang teruskan perjalanan jgk, hehe. Bila dh berenti makan tu...dh selesai makan...elok laa pulak hujan dh berenti. Rezeki anak2 lah utk mandi sungai hari tu.

Terus ke Lata Sempenah...sebuah lata yg best, bersih dari sampah sarap, bersih dari pampers yg terbiar kat tepi2 pokok berhampiran sungai, takde monyet dtg kacau...

Kitorang pun tak nah jejak lg lata ni sebelum2 ni. Tp masa amek gambo pengantin kat Kg. Padang Lalang 29/4 ari tu...kitorang gi outdoor kat sini aje. Pengantin yg bawak. Tu yg berkenan tu. Apa lagi...minggu lagi satu mai laa sini bawak anak2 pulakkkk, kan...along pun ada balik minggu tu. Cantek sgt lah!!

Masa ni masing2 sejuk lg nk rendamkan badan dlm air, hehe..
Air mmg sejuk lah...dh nama air sungai, kan. Tambah2 pulak baru lepas ujan, huhu..
Sebenarnya risau gak..baru lepas ujan ni terkadang air besar. Tp, minggu lepas dh tanya kat pengantin dh. Pengantin ckp..sini belum penah ler ada lagi kes air naik atau kepala air ni.
Wlpn cenggitu, kena hati2 jgk lah, kan. Kena gak pantau budak2 ni....
Apalah yg seronok sgt tu??
Masa ni mmg tak ramai org dtg lagi. Ada ler 2-3 kelompok aje. Maklum laa pagi2 sejuk2, kan?? Sat gi tengahari sampai petang...ramai laa dorang.
Mmm..org lelaki mandi sungai...lebih selesa lah kalo tak berbaju berlenggeng macam ni, kan. Angah tu mmg tak byk lemak betul lah...dia sorang aje yg beriya2 terketar2 kesejukan, ish..ish..
Sian akiss...sorang jer pempuan yg mandi. Kena laa join ngan abg2 dia. Ibu dan kakak malas lak nk rendam2 ni, hehe.
Berenang, menyelam, kuak lentang, kuak kupu2, gaya bebas semua keluar..hehe..
Dh boring dok area situ...gi pulak kat area lapanggg.
Yg sebelah sini byk lah batu2nya. Kalo nk dok dlm air bersandar kat batu best sgt lah, hehe.
Kawasan yg dorang dok sambung mandi-manda ni takde batu2an pun..cuma air cetek lah.
Cetek mcm ni..paras lutut - peha along aje..
Ni lah yg takmo berendam skali ni, ish..ish..sejuk wehhh!!!
Kat area sini mcm best aje lah. Kalo aku byk duit...nk aje aku beli sebidang tanah kat situ. Buat umah sebijik. Syok lah. Aku suka kehijauan alam.
Kat situ (area sungai)...di samping beberapa buah umah....ada tanah kosong. Tp kosong tak kosong jgk lah....owner buat kebun pisang, hehe. Nak naik atas lagi kena naik motor atau jip atau pacuan 4 roda lah sebab dh bukan jalan tar. Kat atas tu mesti ada dusun durian. Mgkn, antara durian tersedap kat Batu Kurau ni terletak kat dusun atas bukit tu lah...ish..ish..

Mmg antara impian aku nk ada sebuah dusun buah yg mempunyai sungai mcm ni. Tp...itu adalah impian sajalah. Tak tercapai tak mengapa sebab utk aku (utk aku lah, kan..) tinggi jgk impian yg ni utk dikecapi. 

Dh nk balik tu dorang ni sebok nangkap ikan guppy ngan plastik lak, adeii..
Dpt ler 2 ekor guppies betina.
Akiss tu sebok nk bawak balik taruk kat akuarium maklong dia, huhu.
Abah dia katalah tu nk bawak balik mcm mana?? Beg plastik tu mana boleh...kan bocor plastik tu. Abes laa dlm kete tu kang basah.....ngee.
Aku pun nyokong ler abah dia. Tp di samping tu tambah ler jgk "kalo ada botol plastik takpe lah"...hehe..Sj nk bg naturalkan perasaan akiss tu..
Akiss pn cari botol air mineral tp tak jumpa....jd, dia kena laa lepaskan ikan tu ke air sungai semula. Berattt jer hati dia nk lepaskan balik sebab dia kata susah nk tangkap ikan tu, ngeh2.
Aku ckp kat akiss, "takpe lah akiss, lepaskan ikan tu dpt pahala. Malah ikan tu mendoakan kesejahteraan dan kejayaan akiss", ngee...Maka, selamatlah ikan tu berenang2 di sungai yg luas.

 Sekian 

Nota Alona:-
kredit pd org yg buat imej ni..

5 comments:

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

syok wehh mandi sungai.. sungai kalau berbatu2 gitu memang sejuk giloz! kat rumah mertua akak pun sungainya sejuk.. kalau masuk ke dalam lagi kt kg mertua pun ada lata jugak.. mmg syok mandi manda kat situ...

atty's said...

Nampak besh tmptnya , dulu selalu gak aty ngn anak2 mandi sungai..lor ni lama dah tak g mandi sungai

selalu mandi kat swimming pool je.

Kamsiah said...

mau mengigil kalau berendam dlm sg...akak jarang mandi kalau piknik kat sg...sejukkk...

wantie said...

best nyer mandi manda. sian ikan guppies tu yer. mesti mak dia cari dia. hiksss..

Rinna said...

Dah lama betul tak gi mandi kat sungai.. seronoknyaa tgk uols semua mandi2an tuh..

Cantik betul pemandangan kat situ damai jerk.. :)