Monday, August 24, 2009

3 hari selamat sudah...

Alhamdulillah..sudah 3 hari umat Islam menempuh Ramadhan 1430H. Hari ni masuk hari ke 4, InsyaAllah.

Hmm..permainan ini mula dikeluarkan semula dari kotaknya tatkala kebosanan. Kalo tido lelama waktu siang tu kan tak berapa bagus..jadi bermain cenggini lebih baik.
Hari pertama Ramadhan..kitorang tak serbu pasar Ramadhan lagi.

Hari ke 2 Ramadhan;
Jam 5 ptg..gi pasar Ramadhan. Bawak anak2 utk pilih kuih masing2. Along ngan karipap kentangnya. Angah dan Akiss pilih donut. Aku ngan abang pilih kuih lopes. Tak lupa apom comel berinti kelapa utk sekeluarga. Juga puding kiwi dan puding buah naga.

Lokasi; Pasar Ramadhan Kamunting.
Walaupun keadaan cuaca tak berapa bagus dan keadaan kesihatan negara pun tak berapa bagus..ramai yg tetap keluar mencari juadah tambahan. Mgkn utk santapan ketika berbuka puasa atau mgkn juga utk dimakan selepas terawikh bersama keluarga di rumah.

Hmm..sempat lagi abang snap gambo tgh2 org ramai cenggini.
Skang ni..tekak kitorang masih belom terliur lagi ngan segala hidangan ikan bakar, ayam golek, ayam percik..hehe..
Nanti2 ler tu. Skang ni dok layan pajeri nenas dan rendang kerang. Aku pun baru aje wat rendang kerang semalam. Kalo beli siap rendang tu kat pasar Ramadhan..sket sgt ler.
Jadinya, aku beli kerang dan bahan2 mentah lain utk wat rendang pagi tu..petang terus wat. Abg sgt suka menu ni. Jadi aku pun terpengaruh ler tersuka jugak, hehe..

Sebelum balik sempat beli setengah bijik tembikai. RM2 sekilo. Biasa ler..time cenggini harga sekilo tembikai jadi mahal ler kan. Jadi disebabkan tak mau tanggung risiko beli sebijik tapi isi tak merah..aku beli setengah bijik yg dah siap belah tu aje. Takyah bersuluh lagi..mmg dah merah dan boleh tgk kulitnya nipis ke tak..Rugi beli tembikai yg berkulit tebal tu, huhu..

Tapi..sedara aku kat Pekan, Pahang tu..diorang amek lak isi kulit tembikai utk dimasak lemak. Jadi sayur....letak sekali ngan su'un, fucuk...

psst; ni yg jenis makan tembikai siap2 potong isi merah dari kulit ye!! Bukan jenis makan isi tembikai gigit sehingga isi kulit tu..hehe. Jaga kebersihan ye. Kebersihan adalah kesihatan..huhu..

Hmm..ni dah selesai sesi beli kuih-muih ler ni. Masing2 jalan ke parkir keta ngan riang gumbira, ngeh2..

Hmm..ni ler kuih apom berinti kelapa tu. Aku rasa mcm senang aje bancuhan ni tapi aku tak tau ler bahan2 dan sukatannya. Ada sesape yg ada resepi apom ni. Nak kata ikut resepi apom..lain ler pulak..Gebunya mcm kek. Nak kata kek..tak ler pulak pasal ianya mcm apom..hah??
Nur..leh tak agak2 camne ler resepi dia ye. Tang inti kelapa tu aje yg tau nya..hehe.

Ni ler rupa apom tu tang bawahnya. Ada inti kelapa ler..Tu yg jadi lagi sedap tu. Serasi pulak inti kelapa ngan apom tu.
Kiut aje. Kena beli 20 bijik baru cukup utk kitorang sekeluarga, heheh. Sebijik 15sen nih..

Oh..ni gambar shopping baju raya. Sebab anak 3 orang dan dah besar2..jadi kena laa beli berperingkat2. Skang dah dpt 2 psg kasual utk angah dan 2 helai t-shirt along aje.

Baju akiss takde yg berkenan ler kat situ.

Seluar along lak kena beli kat The Store, Jln Panggung Wayang ataupun di The Store, Jalan Tupai. Pasal kat situ ada perkhidmatan alter seluar. Along tu dah kena beli seluar kat department remaja dah. Lagipun kat The Store, Jln Panggung Wayang lebih banyak pilihan berbanding The Store Kamunting, hehe..

Hmm..angah punya baju brand ni ler. Tapi beli cuma yg ada diskaun ler. Diskaun 70% lak tu. Mmg ler stok lama sket tapi ok laa..masih belom berlonggok lagi. Elok berlipat kat rak baju tu, hehe..
Kitorang ni..nak bg anak pakai baju yg ada brand sket tu..cam ni laa caranya. Beli yg ada less 30% ke atas. Kalo setakat less 20% tu..kitorang tak terbeli lagi. Mahal mcm baju orang dewasa ler..
Tak pe laa, diskaun 50-70% stok lama..stok lama laa. Baju tu masih baru sebenarnya cuma stok lama aje, kan. Asalkan baju tu masih elok di susunan raknya dan bukan baju display, bukan baju longgok..heheh..

Kalo umah enjin ada satu aje mcm kitorang ni..cenggitu ler cara berbelanja ye. Kena banyak songeh sket..huhu.

Hmm..lihat dua reaksi yg berbeza.
Akiss masih belom hepi pasal baju kasual dia utk raya tak dapat lagi.
Angah tu lak..hepi sakan ler..pasal dah dpt 2 pasang dah.

Bajet abah diorang ni cuma 2 pasang sorang aje baju kasual utk raya. Cukup ler tu kan. Budak2 ni cepat membesar.
Baju melayu diorang tempah kat jiran umah mak aku kat Bentong. Termasuk ler baju melayu cik abang tu aku sekali tempah kat sana gak.

Baju kurung aku ngan akiss tempah kat maklang Yah iaitu mak saudara abang yg dok kat Kg. Pasir, Kamunting.


Opps..sebelum terlupa;

Kad ucapan Salam Ramadhan dari Dik Wa..

Ni pulak kad ucapan Salam Ramadhan dari As; ibu Umairah..

11 comments:

POSH76 said...

bestnyer p bazar ramadan...hehe

amboi dah soping raya yek...gambo mummynyer mana...hehe

Rinna said...

Wahhhh sempat dah membeli belah baju raya..yer..

Seronok kan jalan2 di Bazar Ramadan nie.. leh tgk bermacam2 juadah disediakan cuma nak beli atau tidak jer...

Apa tema baju raya tahun ni?

Gieyana said...

hmm..kalau p Pasar ramadhan tue mcm2 kita nak..nafsu kan!

nasib baik sy nie jenis x ikut nafsu..beli yg perluu jer psl dh taw x akan abis nyer..heheh

ibu_umairah said...

dah shoping baju raya ker...best nya

ikiqzana said...

sis meriah nyer bazzar ramadhan kt situ.. ramai betul org..

baju raya tuk anak2 harus di utamakn.. tuk ank2 zana belum beli lg..

[-suziey-] said...

akk..hari prtama sy g bazar..ujan lbt daaa..tantek btol agar2..colorful..
apom kelapa tu nmpk sedap la..mcm pau plak dh jadinya..

kakyong said...

kakyong jarang pergi bazar Ramadhan, selalunya en ayah yg g sorang.. kita pesan jer.. selalunya memang masak lah kalo tak g bertandnag ke rumah makbonda, PIL @ rumah adik2... heheh...

sempat juga shopping yer...
tingin nak g kamunting.. sedara suami dok situ.. kenal kot dgn ketua kampung @ tok penghulu situ..

cookie devine said...

selamat pose bu.masak plzzz..jagn beli luar.

Fara_Adura said...

Akak sama ngan fara.. tunggu diskaun bagai baru leh beli baju branded2 tuh suma.. watpe nak malu cite camtu kan..memang realiti idop..haha..bukan tahap jutawan lagik nak beli ikot sedap mata..kakaka

Selalu ade duit lebey skit*skit aje oke* baru turun sogo..pergghh...sale selalu..yg best 70%.. suke beli baju dak kecik neh ar.. cumil2 suma.. haha. Ummi ngan abah tak kesah..baju 5 thun lepas leh pakai lagik.. hehe

Fara pose ke3 p pasar ramadhan salak tinggi.. mak aii..manusia berduyun2.. riso pon yer.. macam org ade kan.. penyakit pon takot juge.. sampaikan gerai pon terlindung coz punye ramai umat.. hu2. Tak besh ramai sgt coz rasa pening.. bersesak2.. last year xde ar ramai cenggitu..:D

Hehehe.. akak, 3 anak 3 ragam eh.. 3 kesukaan.. haruss layan gtu. Anak dara sorang aje.. cukup ker kak? Kekeke..:)

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Salam Ramadhan... waaa...Dah Shopping baju anak2... Mamabelum berkesempatan...

Wife to Firdaus Ghazali said...

akak...kat kamunting ada gerai kuih tradisional sri melati,KPW...gerai mak mertua azie la tu...singgah2 la :) sebelah ngn gerai buah....kat parking tu...