Wednesday, August 5, 2009

Aloq Staq - Taman Badlishah..

Ahad 02.08.2009..
Aku tak dpt join karnival netbol yg berlangsung ari tu..hmm.
Sebabnya, aku gi kenduri kawen sepupu aku kat Aloq Staq..

Kitorang bergerak dari Kamunting jam 7 pg. Gi ngan 2 keta..si kancil dan si myvi. Myvi abg yg jd pilot pi-balik. Bawak abah, mak dan mak..(maknanya..mak aku ngan mak mentua ler tu).
Aku pulak jd pilot kancil. Ayah dok sebelah, angah dan akiss dok belakang. Ayah tak memandu pasal aku nak soh ayah simpan tenaga nak main badminton pulak petang tu kat dewan apek Kg. Jambu ngan abang. Malam pulak..ayah nak drive balik ke Bentong.

Kitorang singgah sarapan kat R&R Gunung Semanggol. Jap aje..tak lama. Terus ke Aloq Staq. Aku folo abang kat belakang. Kekadang tertinggal jauh sket pasal myvi tu 1.3...kancil 850 aje..ngeh2. Takleh nak kejar ler!! huhu..(apa daa..sepatutnya..yg kecik ler lagi laju dari si bagak!! kan jenet kan..kehkeh)

Sampai kat Jalan Pegawai..paklong ngan anaknya si Angah mai amek kitorang pasal kitorang tak tau diorang nginap kat homestay mana.

Laa..upe2nya..kat umah 1st family abang dok masa abah keje kat Aloq Staq dlm tahun 1987 cenggitu (betul ke, yang?).
Mak, abah ngan abang punya le teruja sebab dpt masuk kembali kat umah nostalgia. Walaupun dok situ tak sampai setahun sebelum berpindah kat umah lain tapi nostalgia tetap nostalgia, ye..
Tak sangka laa pulak tuan umah ni dah jadikan banglo dia HOMESTAY.
Mak ngan abang kata byk gak ler perubahan kat umah tu. Bilik kat bawah dh bertambah. Ada hall baru. Tingkat atas aje masih sama..ada bilik seram, ngeee...

-D'Damai Homestay?? Desa Damai ke? huhu..
-Ada sesape nak menginap kat Aloq Staq beramai2. Leh ler hubungi no. yg tertera kat dlm gambar tu, ye..hehe..Paklong kata RM250 semalam.
-Ayah ngan abah sedang melangkah nak masuk ke dlm umah tu, hehe..

-Ayah (berkemeja merah) tengah berborak ngan paklong Senin(berkemeja krim corak2). Org Melaka laa kan..jadi nama pun nama style org Melaka ler..Senin, hehe..jgn marah ye paklong!!
-Alaa..tgk laa Angah aku tu..manja ler konon ngan atuk dia. Baring2 kat atuk ler pulak!! huhu..

1) Abah tgh bersembang ngan besan paklong Senin. Abg tgh sembang2 ngan mak.
2) Tu ler Angah anak paklong Senin ngan isterinya, Ayu (tukang jahit baju kat Telok Panglima Garang, hehe) dan bapa dia dari Tapah.
3) Yg sederet reramai tu ada ler Intan, Ayu, jiran maklong Saripah ngan anaknya. Tak lupa maklong Saripah pun sekali.
4) Gambar yg berdua tu..mak & mak. Iaitu mak yg melahirkan suamiku yg berbaju krim tu. Dan mak yg melahirkan aku..yg berbaju oren kemerahan tu..Tp harus lah syg kedua-duanya ye sebab mereka melahirkan org yg kita syg juga..

1) Paklong Senin yg ceria dpt menantu ler lagi...(& dpt jering seplastik..ayah kasi, huhu)
2) Gambar 2 org kanak2 tu adalah cucu2 paklong ler. Yg pempuan tu anak si Intan. Yg lelaki tu anak si Angah..
3) Gambar tengah2 tu..si Atan dan si Angah (2 beradik) tengah bersembang pasal apa ntah.
4) Yg tengah baca paper tu ler pengantin lelakinya..hehe. Along dah tentu ler anak sulung paklong dan maklong kan, hehe. Pensyarah di UiTM Permatang Pauh..

Aksi abah, abang, mak dan mak yg sedang join aktiviti bersembang beramai2 sementara menanti nak ke rumah pengantin pempuan. Tak jauh pun..kat Taman Purnama aje..belakang Taman Badlishah.
Akiss tgh syok makan sagon yg dibeli oleh atuknya kat Pekan Rabu. Abg, ayah, abah, mak, akiss dan Angah je yg keluar ngan myvi ke Pekan Rabu. Aku ngan mak..maleh nak gi ler..huhu..

1) Ait..berapa byk gambar mak & mak ler aku nak taruk sini, hehe..tak perasan ler tu. Tu yg ter'kolaj' lagi, ngeh2.
2) Bergambar beramai2 di depan umah nostalgia mak ngan abah masa dok Kedah dulu.
3) Ayah ngan angah aku yg tengah menunggu ahli rombongan cik saripah nak makan kenduri wehh!! hehe..

-Bergambar beramai2 lagi..edisi pempuan memegang hantaran. Tak byk hantarannya pasal jauh ler..Klang - Aloq Staq!! Tak pe ler..ada ler jugak kan?
-Oh..gambar lg satu tu adalah gambar kekonon menjulang piala sumbangsih yg telah gagal dimiliki oleh negeri Pahang, kuikui..

Dari kiri; Akiss, ayah, angah, aku ler..., abah, mak, dan mak..

Diperkenalkan lagi..dari kiri; Akiss, Ayah, Angah, Abang, Abah, Mak dan Mak..

Hmm..ni gambar edisi khas. Gambar ayahku tercayang sedang merenung jauhhhh..huhu. Adakah ayah sedang memikirkan;
-"bilalah harga getah nak naik RM4 sekilo balik ni..??", ngeh2.
-Ataupun ayah sedang menyanyikan (dlm hati) lagu Menimbang Rasa..hehe..

5 comments:

shi3la said...

1. Hepy belated besday to NurFarisya Balqisz yg ke 9 erk...moga jadik anak yang solehah dan berjaya dalam idup tau..be good dear..!!

2. uiii jauhh nyer kenduri kakk..sampai ker aloq staq kauu kak..kak maner gambor pengantinnyer..ader ker ko letakkk ker macam takder jerk..ker haku yg tak pasannn..kahhhh

3. kakk muder laki bapak ko kak..encem lagikk hahhh..jgn mikir byk pakcik kang cepat nampakk tua..hikss

siapp ader nombor kauu..hhuhuuu..

ibu_umairah said...

cantik gambar last sekali!!!!!!!unik n kretif gitu.....

oMMy fiRuz said...

tgh plan nk travel ke utara by tren..akak tggu tau, smpai2 nnti sy ketok pintu umah akak..jgn lak halau yek :)

[-suziey-] said...

umangaih..1987 sy baru 6 thun..hubby akk bape thun masa tu..ekeke;D wa best dpt kembali ke umah nostalgia dia yek..hehe..
lawakla gmbr akk julang piala sumbangsih tu..eklekek:D

sad said...

thomas sabo bracelet Some basic considerations can help a person to get the right par of shoes. Below are some of the important points that one may need to think about before getting the shoes. thomas sabo bracelets Style is not that important - majority of the people choose their tennis shoes considering only brand names and its looks. discount thomas sabo bracelet They don`t keep the importance of their feet up front most of the times. It can be a little hard to give up an awesome looking pair of shoes that matches your personality cheap thomas sabo bracelet But when it comes to the usage, they should be chosen based on their functionality. The tennis shoes that one is purchasing should be able to protect and support one`s feet ideally. thomas sabo bracelet clearance They are equally as good for keeping the water and weather away from your feet and both brands offer cheap golf shoes as well as their many expensive varieties. thomas sabo Shopping at FootJoy or Adidas can give you fashion, color, and a large line of shoes online and in stores.At any rate, be mindful of our golf game if you are a real competitor--know that shoes are the most vital part of your golfing attire. discount thomas sabo You need to shop around, compare prices. And get the most for your money. thomas sabo sale uk That doesn't mean you should opt for a pair of discount shoes that also have cheap quality. What would be the point of purchasing a shoe that is not comfortable to wear. thomas sabo jewellery If you care anything about your success in golfing, shop around. thomas sabo silver The Heel Box - it is an important part of the shoes.