Friday, August 7, 2009

ALOQ STAQ - Taman Purnama ler pulakk!!!

Hari semalam, lepas aje balik amek along..rasa letih sgt ler pulak!! Mgkn cuaca panas terik kot, hmm. Sampai tak larat ler nak gi gym petang. Tu yg leh gi gym kul 8.15mlm lepas hantar angah gi tuisyen, lepas hantar akiss gi ngaji. Along pun ikut gi gym tapi dia tak exercise ler. Umur baya along ni tak layak lagi join gym..undang2 gym rakyat tu. Apa2 jadik diorang tak tanggong!!
Along ber'wi-fi..check emel sambil2 ngambek kesempatan online baca citer ONE PIECE siri terbaru..teruk2!!!

MULAKAN CITER; 02.08.2009 - AHAD
Ahad kan hari warga KEDAH bekerja, pasal diorang cuti Jumaat. Tp tuan umah ni wat hari AHAD..hehe..best!!

Kitorang gi umah pengantin pempuan jam 12tengahari. Nak ikutkan taman Purnama tu kat belakang taman Badlishah aje. Ada jalan short-cut @ jalan alternatif @ jalan tikus. Tapi paklong kata; kalo lalu situ..paklong selalu sesat!!! Berpusing2 carik!! hmmm..
Jadi, paklong ikut jalan utama..adoii!! nak kena lalu trafik light, u-turn..huhu..tapi sesat gak?? kuikuikui..paklong..paklong!! hehe..
Yg kitorang ni tak tau umah pengantin tang mana..jadi ngikut aje ler buntot Pregio tu..kehkehkeh..Kalo kitorang tau, kitorang cari sendirik aje..(mcm riak je ni..ngeh2).

Last2 jumpa ler jugak. Laa..padahal dekat bebeno aje kalo ikut 'laluan tikus'..Tak yah nak rempuh trafik light, ber'u-turn bagai, huhu..

Tapi sampai situ pun..pengantin tak balik lagi dari pi bersiap dan bermekap. Kena laa tunggu lepak2 bawah pepohonan yg meredupkan tu. Selamba aje keta 'toyota otai' putih tu jadi port kitorang bersandar ler, tempat letak paha barang hantaran ler..huhu. Kalo tau dek tuan kete ni..mau ler dia marah kot. Mentang2 ler kete dia otai..kuikuikui..

Kat situ..nak hilangkan rasa boring, ada ler yg mengeluarkan bakat lawak masing2..kehkehkeh..
Terkeluar ler loghat utara bagai oleh orang Melaka (celup Klang..huhu).

Antara adegan kat gambar di atas;
-Paklong sebok menelepon pengantin..awat lambat sangat?? huhu..
-"Awat besaq sgt perot hang??. Dah makan kang, leh muat lg ke baju tu", seloroh maklong kat pakcik berbaju biru tu, huhu. Sambil diperhatikan oleh mak aku. (AMARAN KERAS SEPERTI BATU; JGN PERCAYAKAN DIALOG DI ATAS, kehkehkeh) Rekaan semata-mata. Takde kena mengena ngan yg idup maopun yg dah meninggal donia..
-Tu dia..pengantin dah sampai!!

1) Ayah berposing ngan bunga teloq dari Klang..
2) Angah cuba posing natural..(abg tu nak wat mcm dlm cd fotografer terkenal tu ler kot, huhu)
3) Pengantin (ALONG FITHRI) tukar selipar kepada kasut..
4) Oh..gambar ni cuma perlu dilihat sekali lalu sj..ngeh2..

Ya..ya..standby nak berarak ye rombongan pengantin.
Jln pelan2 ye pengantin..huhu..

Pengantin dan suasana kebiruan..huhu..

Ni ler antara hantaran yg diberi oleh Along Fithri kepada isterinya..

Ni gambar caca-merba dah. Aku nak bagi ngam2 kolaj aje..

Abah telah dijemput oleh Paklong utk membacakan doa kesejahteraan wat pengantin dan keluarga..

Gambar paklong ngan maklong bersama pengantin baru. Terselit di atas tu gambar mak ngan mak..

Ni gambar pengantin ngan adik-beradik dan ipar-duai. Tak lupa ngan anak sedaranya.

Kali ni ada aku ngan mak menyelit..

Hmm..yg ni ada abah, ayah, aku, angah, akiss, mak dan mak..
Gambar abang takde..pasal keadaan kat situ kelam kelibut sket dek ragam OP diorang yg nak konker sesi penggambaran. Takde ler nak bagi 'can' kat org lain yg nak abadikan jugek gambar kitorang ni, hehe. Ngan dia yg dah ler berdua...tinggi & gedabak ler gak. Memenuhi ruang dpn pelamin ngan beg pek dan beg galas diorang..huh!!
Mmg ler dia OP tp perlu diingat itu bukan majlis dia. Dia kena hormat juga org lain, tetamu2 lain. Bkn dgn keadaan kelam kalibut, ngan beg pek nya..melanggar aje org di kiri kanan dia. Pastu, nak konker penggambaran sorang2 kat depan pelamin tu..mana boleh!! Harap aje ngan kamera bagak, teropong panjang tapi tak hormat org tak boleh jugak.
Aku ingat kata2 sorang OP jugak iaitu Luqman Aziz..dia kata jadi OP ni wat kerja kena beretika.

Makan time..Kitorang makan puas2. Lauk pun sedap2 ler.
Pencuci mulut?? Ada susu dadeh, ada buboq gandom dan ada jag air basuh tangan utk cuci mulut bagai..kehkehkeh..
Sebelum tu..kitorang sempat membedal sebekas buah dokong. Katanya..dari pokok tuan umah sendiri..

Apa2 pun..tima kasih ler atas layanan tuan umah iaitu mentua Along Fithri tu. Sebenarnya, kitorang semua hepi hari tu. TQ Paklong atas jemputan..

5 comments:

J@J@ / Bini The Rock said...

wahhh pegi kenduri kawin ye kak???

Selamat Pengantin Baru buat pengantin yea...
hehehe

Fara_Adura said...

Akak..dalam banyak2 pic..satu yang wat fara tertarik..apsal pengapit laki tuh dongak ke atas? Ade cicakman melintas ker..kekeke

Pepon..suma kebiruan eh..bukan 'blue' oke..hehehe

Sian toyota otai tuh..jadik mangsa sandaran yer..hehe

OP memang patot hormati org len gak yang mengambik gambar.. even die jadik OP, xsemestinye die aje leh konker kan.. haruss juge diingatkan pada hubbyku juge.. kadang benda cani manusia selalu lupe..'Melayu mudah lupa'..heheh

Syok sakan yer along skang bercuti..hehe. Skang nak kuar umah bagai pon takot akak.. hu3. Bangun pagi tadi tetiba selsema.. msg hubby..die balik tengahari jap nak bawak ke klinik..hiks..sayang gak kat bini dia neh eh..

Wahh..cam da wat esei BM kat blog akak neh.. ekeke..

Papai

[-suziey-] said...

tantek la biru tu..erkkk sgt trkejut..rajinnya akk g gym..uish..pattla maintain je slim..cayala..hehe...
emm so far kenduri yg sy terjah..OP xdela plak konker abis..dia plak yg apnggil sape nk amik gmbr lagi..haaha..tu OP ke..ekekek:D

anaklaut said...

salam..kak,

wah..tanya bila anaklaut nak kwin ya..:)) tak ada sapa yg berkenaan dengan anaklaut ni kak..:))

tq singgah..:)

Anonymous said...

Place one matted light pandora Jewelry left of the area for jewellery, and one to the right. pandora sale Place reflector light near where the camera is. Whatever you do, avoid mixing light types. pandora charms Use only non-fluorescent lights, and isolate your photo 'lab' away from natural light. pandora bracelets To have freedom with many settings that will be a must, we will have to use longer exposures. For longer exposures to pandora bracelet achieve maximum sharpness, we'll need a tripod. pandora bracelets sale Our hand shakes too much, when camera runs at exposition Buy a 'tripod' for You don't need a heavy duty tripod. pandora bangles If your setup will be on a desk, you can chose mini tripod - approx and stand tripod on the pandora necklaces desk as well, or longer tripod, approxand stand it on the floor. pandora beads Two desk lamps with soft light irrelevant if you are using photo tent -- the tent is there to soften the light and reflector light at the front. pandora earrings I keep the cube open at the front, for easier adjustments and photographs, unless jewellery is highly reflective of the image of me taking photograph. Uniform background colour is recommended. White background works great.