Tuesday, August 4, 2009

Wan dan Atuk melawat cucu..

Mak ngan ayah dari Bentong kul 11mlm. Sampai Tepen kul 3.30 pagi Sabtu.

Pagi2 dah bangun tido tu..mak tanya nk pi kenduri anak paklong tu ari Sabtu masa akad nikah ke atau hari Ahad masa kenduri besarnya??
Aku kata; gi Ahad ler.. Akad nikah bukan ada apa..hehe..
Mak kata; kalo pi kenduri Ahad..ari Sabtu tu boleh ler tgk along kat PH.
Oh..aku ok aje!! huhu..

Jadinya..dah bersiap2 tu, kitorang gi makan kat MASA. Terus makan nasik pasal lauk2 pun dah mula terhidang kat meja panjang restoran tu.

Kul 12.15 sampai PH. Disebabkan kitorang ni terjah aje..along mmg takde laa menunggu kitorang pun. Jadi, kitorang ler pulak yg nak kena mintak tolong budak2 kat situ tolong panggilkan along. Masalahnya, along ni bukannya popular..susah ler!! huhu.
Naseb bek ler kebetulan nampak pulak along turun dari hostel dia nak ke dewan makan pasal jam 12.30 kan lunch time diorang ari Sabtu dan Ahad.
Kitorang soh along pi makan dulu pasal tak bawak apa2 pun utk dia. Manataknya, pi sana pun tak dirancang. Sementara tu..kitorang pi kat pondok2 yg dibina di tepi2 jalan nak ke hostel diorang tu.

Dah makan..along terus ler meluru ke arah kitorang. Aku pun bawak ler keluar mutan, langsat, manggis, duyan, buah tampoi dari keta utk lepak sambil sembang dan makan sama2.

1 & 2) Semua tengah khusyuk makan buah langsat Baling..RM2.00 sekilo.
3) Laa..naper ngan along tu?? Langsat masam ke?
4) Ibu makan ok aje?? huhu..

1) Sesi melepak sambil makan buah tak abes lagi daa..
2) Kali ni pandang kamera pulak ye!!
3) Angah sangat khusyuk membaca komik Budak Getah ye?? amboi!!! amek kesempatan betul!!

Abg dah sudah makan buah dah..tu tengah syok angin tiup hala ke pondok ler tu. Mesti rasa ngantuk tu..kuyu dah mata, hehe..

1) Kat padang tu ada ler ajk padang agaknya tgh menghias padang pasal minggu tu maktab adakan minggu aktiviti. Maknanya..diorang tak belajar ler minggu ni. Penuh ngan aktiviti aje.
2) Ayah tengah tengok kegiatan cucu2nya di depan mata..hehe..Sebenarnya, ayah pun dah ada aura nak tido tu. Maklum ler..malam tadi memandu dari kul 11 - 3.30 pg. Mana tak ngantok, ye tak??
3) Angah tu mesti tak abes lagi baca komik tu..hmm!
4) Hmm..kan!! Dapat kat along ler pulak!!!

Pintu keta terbukak. Persoalannya..sapa yg bukak? Kenapa terbukak??
Jawapannya; ayah tido jap..tak tahan ngan angin sepoi2 bahasa edisi PH ni..menjadikan mata yg sememangnya ngantok..terus nak tido ler!!

Naper lak 4 beranak ni? Hmm..ni acara kasi kat along kamera digital (edisi model lama Olympus beli kat Langkawi 2003) utk kegunaan dia masa ada aktiviti2 yg best kat maktab tu nanti. Tak lupa ngan alat pengecas bateri AA sekali.
Pesan kat along; jaga baik2 kamera ni along. Jgn cuai..Syg tau kamera ni walaupun dah season, hehe..

Hmm..tadi tong sampah ni kosong aje. Dapat kat kitorang..penoh sgt dah ngan kulit2 buah.
Nampak kan kulit duyan tu? Sebenarnya, kitorang beli duyan tu kat tepi jalan Baling nak ke PH. Aku dah cakap kat ayah masa dlm keta lagi..ni kawasan org Siam. Masa berhenti tu..aku ngan ayah yg turun dulu. Ayah tgk peniaga lelaki Siam tu mcm org Melayu..ayah terus ler bagi salam. Dah kebiasaan ayah cenggitu, kan??
Laa..aku dah ckp kat ayah tadi sini kawasan penduduk siam!! huhu. Aku tgk lelaki tu pun serba-salah bila ayah kasi salam kat dia. Dia pun; ha..ha..iye..ha..
Masa ada kesempatan..aku terus ckp kat ayah..naper ayah bagi salam kat dia. Dia org Siam..buddha ler.
Ayah kata; laa..ye ker?? Muka mcm org Melayu tulen sgt.
Tak lama tu..dtg ler isteri dia pulak ke gerai tu. Pakai pewarna kuku lagi!!
Tgk aje isteri dia terus ayah percaya yg aku ckp tu..pasal perempuan2 diorang mmg nampak jelas raut wajah berketurunan siam..
Tapi yg best..diorang jual buah memang murah. Sempat ler kitorang makan kat situ duyan batang panjang, duyan bantal mas dan duyan kampung. Owh!! duyan kampung diorang kureng sedap sket pasal isi puteh ler!
Tapi duyan batang panjang ngan duyan bantal mas..mmg power!!!

Hmm..ni gambar along nak kena tinggal lagi. Wan dia dlm keta dah sedeh dah..Aku kali ni kool sket. Mgkn sebab baru minggu lepas hantar along balik hostel..hehe..

Sampai aje kat Padang Tamat..hujan dah turun lebat. Sampai kat bandar Baling..lagi ler mencurah-curah siap ngan angin kuat lagi!!

Sampai Kamunting dah dekat jam 6ptg. Singgah umah mak ngan abah jap. Ayah ngan mak nak jumpa besan diorang.
Mak ngan abah setuju ngikut kitorang gi kenduri kawen Along (Shahrul Fitri; sepupu aku) anak paklong Senin kat Taman Purnama, Jalan Pegawai, Aloq Staq pagi Ahadnya....

Paklong Senin tu abang sulong mak aku. Dok Kg Jawa, Klang.
Along Shahrul Fitri tu lak sepupu aku ler. Dia skang pensyarah Kejuruteraan Awam kat UiTM, Permatang Pauh. Kawen ngan org Aloq Staq, Kedah..tapi cikgu ngajar kat Balik Pulau.

Balik umah..masak nasik, goreng rebong baru dan beberapa lauk lain..siap berulam pucuk serai kayu..pergh!! nikmatnya makan nasik.
Malam tu kitorang tak gi mana pun. Tido awal gak. Esok pagi2 nak bangun dah pasal dah janji ngan paklong Senin nk jumpa dia kat Homestay Taman Badlishah sebelum kul 10 pg.

nota; mak ngan ayah..(mak ngan ayah aku ler)
mak ngan abah..(mentua aku)..

10 comments:

oMMy fiRuz said...

kak, buah tampoi tu sedap ke???

Gieyana said...

hmmm..bleh lak hubby akak tido dlm keta tue..x panas ker? harap dia x bersauna dlm tue la yer..kalau sy mmg dh bersauna dh pon! hehehe

[-suziey-] said...

jenuh dok pikiar ape PH ek..ekekek:D P tau la poli..H tu xingt la..haha:p
tantek la kwsan baru ye kak..amboi khusyuk btol angah membaca,..haha:p

CINTAMANISZ Lite said...

Firuz; buah tampoi tu buah dari utan ler. Sedap ler bagi yg suka..hehe..

Gieyana; yg tido dlm keta tu bkn hubby akak ler..ayah akak tu! huhu

Suziey; PH tu Pengkalan Hulu. Salah sebuah daerah di ulu2 perak. Dah sempadan ngan Betong, Siam dah. Sempadan ngan ngan negeri Kedah..

Fara_Adura said...

Akak..itu kampungku..heheh..:D

Rinduu oh nak balik kg..huhu

Akak balik tepeng ikot kedah ker..:D tak ikot lenggong bagai yer.. jauh tak akak ikot baling?

Musim buah kan namanye.. haruss bawak buah tuk makan2..hehehe..:D

TokNabe said...

Kena angin sempoi2 time tengah hari memang tak leh tahan dugaan untuk melelapkan mata.

anaklaut said...

salam...


kak, wah..bestnya tengok gambar2 tu.

apa khabr?

Rinna said...

Seronoknya.. Mak & Ayah dan Mentua datang ke rumah yer.. pas tuh gi jalan2 sama kan.. meriah rasanya.. :)

DeLLas said...
This comment has been removed by the author.
DeLLas said...

wahahahahahaha.. jelesnya tgk org mkn buah.. huhuhuhuhu.. apsal la aku ni tcampak ke kawasan yg x bmaruah ni.. alahai doga'an coba'an..