Wednesday, August 26, 2009

Uniknya Ramadhan...

Apa yg aku nak citer pasal uniknya Ramadhan ni kan..bukannya pasal fadhilat dan segala keberkatan yg ada di dalamnya, ye!!..hehe.. Topik tu dah ramai yg berminat utk taruk dan kongsikan kat blog diorang, ngeh2.
Dan yg paling penting..ramai sebenarnya yg mmg dah tau antara kebaikan2 dan pelbagai keberkatan yg ada dlm bulan Ramadhan ni. Buat tak buat aje..kan?? huhu..
Lagipun..aku bukannya pakar dlm bidang ni nak menghuraikan segalanya dengan ayat2 yg baik.

Yg aku nak citer uniknya Ramadhan ni kan..kan..hehe..

1) Bila sebut Ramadhan aje..otomatik org terus ingatkan apa??? Ye, Aidilfitri..raya..raya..

2) Oleh sebab itu..2-3 bulan sebelum Ramadhan..ramai kaum hawa dah pi beli kain dan nempah baju raya. Bukan disebabkan kaum hawa ni tak sabar2 nak sambut raya ye..cuma takut tukang jahit baju dah tak mau amek kalo hantar dekat2 Ramadhan. Mcm kes aku ler..nasib baik ada mak sedara abang masih menerima tempahan lagi, huhu..nasib..nasib..

3) Bila dah sampai Ramadhan..kaum hawa juga ingat ler nak gi beli baju2 raya utk anak2 kat pasaraya2 ye. Nak2 masih dlm mood Jualan Mega sampai ujung Ogos ni kan, hehe. Termasuk ler aku, ngeh2.

4) Hmm..bila Ramadhan..maka wujudlah pasar Ramadhan di serata ceruk yg menjual pelbagai masakan, minuman, kuih-muih yg tak penah jumpa masa bukan bulan Ramadhan pun ada.., ikan bakar, sate pun ada...wallaweiii!!! semua nampak sedap.
Tapi aku tak beli lauk kat pasar Ramadhan tu ye. Pasal yg aku masak lagi sedap dari yg jual tu ler..huhu..(tu ikut tekak aku ler, hihi)
Kat situ beli kuih-muih aje. Malehnya....nak wat kuih!!

5) Bila ada pasar Ramadhan..maka masa tu ramai ler wujudnya chef2 yg tersembunyi masa bulan2 lain dan muncul hanya setahun sekali. Diorang juga mengambil kesempatan utk sama2 memeriahkan pasar Ramadhan ngan pelbagai masakan yg diorang tau nak masak, huhu.

6) Bukan pasar Ramadhan aje wujud..bazaar Ramadhan pun wujud gak. Selalunya kat tempat2 orang ramai seperti di shopping complex. Diorang ni menjual pelbagai pakaian, tudung, songkok, kerongsang dan tak lupa beraneka biskut raya. Sebenarnya kalo tak Ramadhan ni..para peniaga ni berniaga mende ni jugak..

7) Seminggu dua sebelum Ramadhan..mula laa orang ramai panik pasal gula dah mula berkurangan di pasaran. Tambah2 orang yg berniaga kuih-muih, berniaga air pelbagai perisa..Mana yg nak buat biskut raya utk tempahan raya lagi, hmm..

8) Masa ni tukang jahit baju, tukang jahit langsir, tukang wat biskut raya pun eksyen ler..tak menerima tempahan, huhu. Tatkala Ramadhan tu..diorang sgt gigih menyiapkan tempahan2 yg dah diterima tu. Sampai ada yg tak tido malam..rezeki ye..

9) Dah penghujung Ramadhan..akan kedengaran laa stok kelapa berkurangan, harga syiling utk barang2 kawalan, harga ayam naik..

10) Skang ni sambut Ramadhan pun..budak2 dah main mercun ye. Dulu time nak sambut Aidilfitri aje..

11) Bila sebut mercun ni..ramai ler kreate cara2 permainan tu. Ada yg taruk mercun bola bawah tong cat agar bunyinya lebih kuat lagi ye. Kalo nak power lagi.. ubahsuai mercun tu dan amek belerangnya taruk dlm paip besi..juga utk bunyi 'boom' yg lebih power. Hmm..masa ni laa kita akan dgr budak2 cedera laa, hilang jari ler..

12) Hmm..tv pun menyediakan pelbagai program keinsafan, dokumentari tentang sejarah2 nabi, citer pasal fesyen terkini busana dan pelbagai juga program masakan ye. Hmm..aku suka..terutama program masakan tu ler. Semua kalo leh aku nak tgk..dari Citarasa Selebriti Siti, Ketuk2 Ramadhan, Kulinari Chef Liza dan lelain ler, hehe. Tapi yg penting..aku suka tgk aje. Bukan nak wat pun resepi tu, ngeh2...(ada ke cenggitu??..hmmm)

13) Iklan?? Wah..mcm2 iklan 'raya' mempromosi produk diorang keluar kat tv, radio, sokabar..

14) Kedai2 hardware, kedai tayar kereta, kedai perabut, kedai pakaian, pasaraya dah tentulah.., kedai jual keta.....semuaaanya taruk banner iklan promosi raya..raya..
Tambah dasat bila ayatnya berbunyik begini ye; "Pakai dulu..bayar selepas raya!!"..ish..ish..

15) Masa ni..pejabat pos akan sangat sebok dan terpaksa mengambil staf2 sambilan utk menguruskan berguni2 kad raya..tak gitu Suziey?? Pastu..lumba adik-beradik sapa yg dpt kad raya paling banyak..ngeh2. Ada jugak org cenggitu ye??

16) Tiket2 bas ke pelbagai destinasi dan juga tiket2 keretapi akan cepat habis mengalahkan goreng pisang panas ye. Masa ni..bass sekolah berhawa dingin dan bas persiaran juga turut digunakan sebagai bas tambahan.
(Alahai..bila laa adik aku kat Sarawak tu nak dpt waran flight utk balik beraya ni???..Lembab ler pejabat pendidikan kat sana!!)

psst; tak hantar kad raya kat akak ke? Leh pecah kaca pecah gelas dan pecah kaca pecah tong..wakaka..

Hmm..okey laa setakat ni. Ada banyak lagi ni..mgkn kengkawan yg membaca pun ada nak tolong tambahkan..kan?? Tambah aje kat ruang komen tu, heheh..(TQ)

Nota 1; tempat paling best time2 Ramadhan utk mencuci mata dan menahan segala nafsu membeli-belah adalah di....Jalan TAR.

Nota 2: Disebabkan uniknya bulan Ramadhan ngan pelbagai ibadah berada di dalamnya, ditambah pulak dengan kemeriahan yg dicipta ketika di sepanjang bulan Ramadhan..maka disebabkan itulah kedatangan bulan ini ramai (dari pelbagai golongan) yg nanti2kan..


FUNFAIR??

Huhu..gambar ni bukan time bulan Ramadhan ye!! Gambar ni diambil pada 11hb Ogos ari tu yakni masa along tgh cuti maktab tutup akibat H1N1.

Funfair ni diadakan sehingga merdeka (dlm bulan Ramadhan jugak laa abesnya).
Lokasi kat dlm kawasan parking Pasaraya Giant, Taiping. Jadi, lepas kitorang gi Giant ari tu..pi laa sat funfair tu jengok2.

Funfair tu mmg kosong aje. Sian..sian.. Tokey ler yg kesian. Pekerjanya tetap ler dpt duit upah jaga permainan tiap2 malam, hehe. Tapi nak kesian kat tokey pun wat pe..diorang pun kaya tu, huhu..

Kitorang masuk pun..saja2 je tgk2. Maklum ler..masuk free kan..Jadi kitorang masuk aje ler.

Tokey ni salah perhitungan sebenarnya. Dia dok ingat cuti sekolah sampai cuti Merdeka bulan Ogos ni aje. Padahal dia tak ingat..umat Islam bakal menjalani ibadah berpuasa ketika itu. Pastu, tgh havoc ngan H1N1 ler pulak.

Nak harapkan bangsa depa dok masuk & main pun takde gak. Diorang ni lagi laa. Jenis pulun kumpul duit byk2..pastu time CNY tu diorang pi Genting..perabes duit2 tu semua, hah!! Yg mak pak main pakau..yg anak2 main kat taman tema tu puas2..

Funfair funfair ni dah tak relevan dah masa ni. Org Islam pun ramai dah sedar main tikam2 baling2 tin, sauk itik, baling dat dan mcm2 lagi tu tak baik..walaupun ia menyeronokkan utk menunjukkan skill2 baling-membaling, tembak-menembak, sauk-menyauk..huhu...

Pastu, kalo nak main permainan mesin tu pulak..tokennya teruk gak ler kalo ada anak lebih dari sorang nih, huhu.. Jadi..lebih baik takyah main apa2 ye. Tambah2 mesin yg dok pasang siap cenggitu, pasang..nak tutup operasi diorang bukak balik..pastu, pasang kat tempat lain..bukak balik..ish!! menakutkan aje, heheh..

Jadinya, skang ni memalam..kalo tgk kat langit area2 umah Kamunting tu..leh ler nampak lampu laser diorang menyuluh langit, hehe..

Leh teka gambar apa kat atas ni??
Ye..korang mmg pandai. Tu ler imej bebayang kitorang 5 beranak tengah berjalan kaki nak ke keta..hehe..
Yg mana satu bayang2 aku? huhu..

Orang tua2 kata..jgn main ngan bayang2..ngee..

13 comments:

makdara terdiva said...

teringat pegi jalan TAR seminggu sebelom raya..hp kena colek dgn pencopet..(toi x ayat sy kak??)
pastu purse duit syiling pun ilang gak..tp tetap x serik2 pg jalan TAR..kat sana..mcm2 ada..jom la kak..

TokNabe said...

Bila tiba RAMADAN hehe.. ramai orang kata belanja bulan ni bertambah.... :D

cookie devine said...

ibu pya yg besar mcam bayang2 Cik Cookie.ngehngehngeh..jagn marah bu.

time ramadhan adalah time Cik Cookie suka masak.dan makan dan makan.

░♥si lampu neon♥░ said...

wow memang meriah ramadan .. patut kumpul pahala banyak2..wuwuw lain plak dibuatnye..huhu.

anywway nicce pic =)

ibu_umairah said...

best la akak nie....membuat kan as teringat segala-galanya.......

=as penah tau cari baju umairah last minite......memang kelam-kabut masa itu

[-suziey-] said...

ye betol tu kak alona ..pos dh mula amik staff sambilan utk raya ..ekkek:D emm mmg unik ramadhan,..samala ekspression kita..hahah:p

bspotgurl said...

Bestlah baca CITER tentang RAYA nie..

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Wow!! Budak2 mmg suka FUNFAIR kan?

p/s:Mak budak suka jugak jalan2 ke FUNFAIR gitu... cam MaMaqayPo ni... heheheh

J@J@ / Bini The Rock said...

Fun Fair tu menipu je kan kak???
nyampesssss....
setakat nak main2 dlm tu okey la...

Klu cerita bab kad raya nie..
teringat plk saya zmn sklh rendah dedulu...
punye la nak byk sbb nak gantung kat ranting pokok....so, by hand anto kad raya kat mbr2 sekelas. Klu ade 30 org...30 org semua dpt kad raya saya. Then, tgu plk balasan dr derang...bila dah dpt byk..tu yg seronok lekat kat ranting pokok...kehkehkeh!!

ape kata kita main2 balas kad raya nak kak??
nnt saya buatkan N3 nye...esok lusa tengok la ekk...

heheheh....

ikiqzana said...

seronok betul g fun fair.. ank2 zana x leh nmpk pasti nk g...

bila tiba bulan ramadhan semua org pasti sibukkan sis...

anaklaut said...

salam..bulan2 posa pun ada fun fair jugak ker kak?

akak, baju raya dah siap ke?

~Firsya~ said...

waaaa,g funfair,sonoknyeee...hehe...uikss,time pose ek g funfair,hehe...

ramadhan mmg bulan yg mulia dan UNIKNYE RAMADHAN bersama planta,kehkehkeh

Krasz bAtu said...

selamat berpuasa