Monday, August 10, 2009

Ni citer Rabu lepas (05.08.09)

Alamak..citer ni baru nak masuk sini ker? Tak masukkan kang..syg ler plak. Penat2 snap gambar, huhu..(ngan kamera hp aje..)

Rabu ari tu kitorang gi amek along kat Pengkalan Hulu (PH). Kes H1N1 punya pasal ler. Naseb bek ler anak sulung aku tu sihat masa tu..leh ler balik cuti seminggu, hehe..
Sian mana yg tak boleh balik tu. Dah laa tak sehat..suspek H1N1 ler pulak wlupun cuma ada simptom2 aje. Pastu, tak boleh balik hora-horey mcm kengkawan yg boleh balik dok umah tgk tv, layan kartun, main games..jumpa hp..(hmm..??)
Tp aku caiyok2.. ngan semangat diorang yg rela dikuarantinkan demi membanteras H1N1 durjana itu dari berleluasa lagi. Semoga diorang dah sihat dah.

Pagi Rabu tu..aku ngan abang je gi PH. Angah ngan akiss sekolah. Singgah jugak kat gerai buah tepi jalan kat Baling tu. Tak leh ler..dok teringat lagi duyan bantal mas tu. Sedap dan power betul!!! Murah ler pulak..Beli sebijik dua pun rasa puas hati ler. Ngan isinya yg tebal, lemak, power sgt2 tu!!
Beli langsat lagi 2kg..langsat depa pun manisss aje. Gugusan dan kulit buah langsat tu pun bersehh aje..Tak de ler sarang semut ke hapa, huhu.

Kat sini ler kitorang beli tu..
Rabu 12hb ni nak hantar along ke PH semula. Belum apa2...abang dah plan nak berhenti beli lagi duyan bantal mas ni kalo ada lagi..heheh! Kali ni nak beli bagi mak ngan abah rasa plak. Mak ngan ayah aku dah rasa dah masa pi lawat along 2hb ari tu.
Aku pun..kalo ada langsat lagi..aku nak beli lagi. Sedap2!!! (antu buah ni..ngeee)

Masuk2 kawasan maktab..kat pondok pengawal semuanya bertutup mulut ngan idung guna mask. Bukan guna tangan aje ye, hehe.
Ada ler nampak keta kancil Sinar Harian kat situ. Mgkn wartawan dia dok bersembang kat situ lepas wat liputan maktab ditutup kot, ek??

Along dah tunggu kat cafe.

Setiap kali balik..cenggini ler along. Byk je barang dia. Ngan sampah2 dia pun bawak balik nak buang kat tong sampah umah!! Bertuah punya budak, huhu..

Ni suasana kat dpn dewan maktab. Ni pelajar2 lain punya ler ni. Diorang balik ngan bas. Apa?? bas???..ada bas upenya..yg along ni beriya ler soh kitorang pi amek. Kalo aku tau ada bas..soh dia naik bas aje. Lambat sket apa laa salahnya. Ni kes ngada2 nak soh kitorang amek gak ler ni. Tak tentu arah ler abah dia amek EL.

Sampai kat pondok pengawal sebelum kuar..along serahkan buku keluar maktab kat situ.
Apa ler along ni..kasik kat abg pengawal yg tunggu kat tepi jalan tu aje. Yg dia rajin ler pulak gi turun menyerahkan kat makcik pengawal tu, hmm..
Tu along pakai mask tu balik pasal kena tegur ngan makcik pengawal tu ler, hehe.

Opps..disebabkan dah hampir tengahari..kitorang singgah ler nak makan nasik. 1st time singgah sini. Sebelum ni dah nampak dah kedai ni tapi bila lalu aje kat sini..perut kitorang dah kenyang ler.
TAPI...kali ni, perut mmg tengah kosong. Sj bagi kosong utk singgah kat sini, wakaka..

Pergh!! memang tak sia2 ler kitorang kosongkan perut tadi. (Abes ngan tali2 perut kitorang kuarkan pasal nak bagi perut kitorang kosong, kehkehkeh!)
Ngan segala ulam-ulaman segar, ulam-ulaman celor...Ada jantung pisang bersusun2, ada kcg pjg, ada daun selom, ada pegaga, ada pucuk cabang 3..dannnnnn sebagaiiiiinya.
Ngan kuah kerabu, ngan air asamnya yg power!!!
Sambal belacan ada, sambal tempoyok ada..juling mata aku.

Aku tgk gambar ni..aku yg kecor ayo liyo balik..heheh.
Tu lom lagi aku tunjuk gambar2 segala jenis ikan bakar yg dia ada. (Tak sempat nak snap..org ramai ler tgh memilih, huhu)
Tp kitorang amek ayam bakar..fuh!! punya ler best. Masak sampai dlm. Berpeloh2 idung aku menghayati kesedapan masakan kat situ.

Tgk pinggan kitorang tu. Mcm tak amek ape sgt pun..tp kenyang dan puas hati.
Oh ye..kerabu togeh dia mcm2 ada kat dlm. Paling sedap bila tergigit pelam muda, pergh!!

Senyum pasal abang nak snap gambo. Padahal aku dah beberapa kali telan ayaq lioq tak sabaq2 nak makan tu, ngeh2..
Along wat tak tau aje. Dia terus makan..

Tgk..murah aje makan kat situ. Lain kali leh singgah lagi.
Tp restoran ni cuma bukak time makan tengahari aje ler. Kalo dia terus meniaga masakan panas masa malam pulak kan best!!

Haa..sesape yg tingin nak makan sini..leh le gi bandar Baling ye. Lokasinya dekat sebelah Dewan Tun Abdul Razak tu aje..

7 comments:

Rinna said...

Wahh sedapnya makan siap ngan ulam-ulaman lagik.. :)

ibu_umairah said...

salam...kak.....!!!!!!!murah kan kak......

MuMMy 2 Haqq said...

wahh..byk tol brg budak2 tu! mcm nak pindah rumah..

Fara_Adura said...

Hehehe..kat baling eh..weols pon xpenah makan stu lagik.. suke eh along dapat cuti yer akak

Moga2 cepat2 ler virus neh nyah pergi yer kak.. riso gak kalo da ade pembawa.. harap suma selamat..:D

kakyong said...

ALONA,
kat mana kedai tu.. byk nyer ulam2..
kecur air liur dibuatnya... makan brp org tu?

wabak H1N1 ni makin buat kecut perut.. nak bawa anak g main kat taman polo pun tak berani...

[-suziey-] said...

waaaaa menunaikan hajat di hati..duyan bantal mas? uish cemana ler rupenye..nape xsnap gambo..akak..sy dulu2 pn kalu balik dr asrama wajib bw berguni2 brg + sampah sarap..bkn ape..stok baju nk dobi kt umah..ekekke:D
keh saje kasi perut kosong lagi..tp mmg nmpk menarik la..byk ulam2an..hehe..PH ni dekat ngn baling eh? agk jauh la dr tepeng kan..

MaMa aYiN_FaSHa said...

Bagus sungguh anank aka yer..sampai sampah pon nk buang kak umah dia..kih..kih..kih..
Kak..murah betul rege makanan tu yer..
Kalau kat KL nih..leleh liur jer la nk dpt rege rope itu..hiks..