Tuesday, November 9, 2010

Ella Popiah Taiping

Dari Selinsing..kitorang menuju pulak ke kedai Sela.
Ada yg teringin nak menikmati popiah best in town ni, ngee..
Sang kancil kena singgah Caltex utk isi petrol.
Manakala..dua bijik wira itam tu terus gi sana dulu.

Sampai kat kedai Sela...nasib baik ler makcik nasik kat depan gerai dorang tu tak meniaga.
Leh ler kitorang konker meja dan kusi kat situ tanpa segan tanpa silu-milu, hehehe..

Ni ler gerai Ella Popiah Taiping. Dekat Cashier Market, kat ngan bazaar tudung, kat jugak laa ngan The Store Taiping Jaya.
Dibuka setiap hari tapi sekali sekala tu..ada gak ler dorang tutup gerai ni utk cuti merehatkan badan, hehe.

Aku oder sotong kangkung (RM4 sepinggan) kat gerai depan2 tu aje, hehe.
Satu pinggan ni kongsi ler ngan abang dan Akem.
Maklum ler..hidangan popiah pun ada gak. Tokey popiah nak belanja popiah, ngee..

Sambil2 tu...aku ngan Matun dok belek semula gambar2 yg diamek dari kamera dslr milik Ija ni.
Tp aku ni dh biasa Nikon...bila guna Canon ni..terkial2 ler, ngee..

Ahad pg...ada menu sarapan nasik lemak, bihun goreng dan roti canai kat umah mak.
Roti canai tu dibeli aje.
Nasik lemak mak masak.
Sambal ngan bihun goreng...kaknor yg masak.

Aku ngan abang hari tu ada nak sambung tugas lagi.
Nak perabes mengecat dinding batu-bata kat belah luar umah mak tu.
Kitorang kena abeskan jugak hari tu sebab bermula hujung minggu ni kitorang dh sebok ngan mcm2 perkara.
*Jumaat ni..nak gi amek Along kat hostel dia di Pengkalan Hulu.
*Sabtu..nak gi amek Yui (anak sedara) kat UiTM Sri Iskandar.
*Ahad..ada outdoor kapel nak sambut wedding anniversary, hehe..

Ni ler hasilnya. Mak suka kaler ni. Mak kata, kaler merah ni ceria sket.
Takde ler mcm kaler sebelum ni..kaler masam (meroon kecoklat-coklatan), huhu.
Angah suka ler..dia kata kaler sekolah dia..King Edward, huhu..
Akem, Angah dan Akiss ada gak ler tolong sket. Saja je aku ngan abang kasi peluang. Nak tengok mcm mana ketelitian dan seni dorang dlm aktiviti mengecat ni, heheh..

8 comments:

wantie said...

amboi kak, on the road jer la akak ni. best ar... popiah tu wat terliur. T suka popiah basah.

el said...

lapoooooooooooooooooo
lm x mkn popiah basahhhhhhhhhhhhhhh huhuhu lapoooooooooooooo

[-suziey-] said...

eh mcm tau je popia ni..mmg glemer kan..dulu dia ade buka kat bazaar kan? klu xsilap la:D

cantik la umah mak akk tu..mmg ceria ..xgelap sgt n xterang sgt..just nice:)

Rinna said...

Waduhh.. sedapnyaa..tgk popia tuh.. suka yg cam gini.. tak berapa suka sgt yg goreng..

Padat tul aktiviti jln2 dan makan2 yer.. seronok nengoknya.. :)

Kamsiah said...

aduii...nasib baik tak ngidam..kalau tak,dah paksa hubby pi tepeng..sotong kangkung tu benar2 mengoda...

makdara TERdiva said...

kak! tu batu bata betul2 atau ilustrasi jer??
cantiklah!!!!! :)

zura@iwan said...

suka arr popia basah.... sotong kangkung....minatnya....

julianasuparman said...

wah nmpk cm sedp je popiah tu...
kene g jln2 sana ni..hehehe