Friday, November 12, 2010

Folio vs scrap book

Budak2 skang mmg lain bebeno dh level pembelajaran dorang.
Aku dulu
, cuma cikgu soh wat scrap book aje. Cari gambo dari mana2 sumber...tampal dan beri info seperti yg diperlukan tajuk.
Tp skang..erm, anak aku yg darjah 4 pun dh kena wat folio...apatah lagi anak2 aku yg tingkatan 1 dan tingkatan 2 tu..erm..

Yang along tu..aku tak nampak sangat laa sbb dia dok hostel. Tapi katanya byk jugak. Ada jugak ler yg dia penah bawak balik utk cari info dlm internet masa pulang bermalam.

Yang aku selalu nampak...Angah ni la sbb dia mmg dok kat umah pun. Mmg kerap laa kena wat folio. Jap kena wat utk subjek ni...jap utk subjek tu...semuanya akan dimasukkan dlm markah periksa.
Sampai ler dh nak peksa hujung bulan Oktober hari tu..baru ler terperasan yg dia terlupa nak buat folio Geografi, huhu.
Menggelabah ler dia cari info dlm internet, menaip maklumat yg ada dlm buku teks dan print mana yg ada. Esoknya gi ler bawak binding kat kedai buku sbb tak sempat dh nak mintak tolong abah dia binding kan kat opis.
Itupun mula2 Angah kata tak nak buat dh. Katanya masa dh suntuk.
Katanya lagi...markah folio tu pun utk 10 markah je.
Tp aku soh gak dia buat. Aku ckp...10 tu leh tolong tambah markah Geografi dia nanti. Mana laa tau..markah exam bertulis 70...tp disebabkan folio markah 10, dia leh dpt 80 markah.
Leh gak merasa A.
Tu yg dia buat gak. Memang simple sangat, huhu.

Baru2 ni, masa aku amek Angah balik dari sekolah...terus je dia bagitau yg markah Geografi dia cukup2 makan utk dpt A, huhu. Maknanya ngam2 80 markah.
Semuanya disebabkan markah exam bertulis 75 + 5 utk folio. Kan!!!! Masin mulut ibu ni...

Kelihatan burung2 merpati sedang syok mandi-manda kat lopak air depan umah aku tu tatkala hujan sedang turun di suatu petang, hehe..

Skang mmg sudah byk perubahan dlm schedule pendidikan kat M'sia.
Subjek BM utk budak darjah 3 pun dh macam budak darjah 6 punya masa zaman aku dulu.
Apa yg budak darjah 6 belajar skangke...dh mcm budak form 2 ketika zaman aku dulu belajar.

Zaman skang pun teknologi dah bertambah maju. Dah takde istilah kena wat scrap book lagi dh. Semua folio...mcm assignment budak2 U je gayanya. Cuma tak tebal dek mukasuratnya aje, hehe.
Cari maklumat, taip atau wajib dlm tulisan tangan, gi hantar kedai...pilih ler aksesori2 nak cover gambar apa, nak cover plastik ke hapa & binding!!!

8 comments:

Suhana Shahril said...

Teringat dulu2, masa kena buat skrap book, tulis pakai tangan. Kalau sesapa ada mesin taip pun,cikgu tak bagi guna. Semua handwork...leceh sangat
Tapi sekarang, dgn adanya komputer, printer, scanner, kamera digital, internet...semua maklumat seperti di hujung jari. Cuma antara nak dgn taknak buat jer

Rinna said...

Setuju sgt..mmg budak2 skrgnye level belajar..lagi susah..tak macam kita dulu2..kan.. :)

makdara TERdiva said...

budak2 sekolah skrg dah byk kemudahan..tu yg dorang lg advance dari kita..

ieda said...

zaman memang dah berubah .. kesian kat budak2 skrg nie .. anak2 melayu ada yg x mampu nak harungi ... bukan nak kondem tapi membayangkan anak2 sendiri ..

kalau ada yg miskin dan tahap kemampuan mereka rendah mcm mana ?? kesiann buat tu x kena .. barang mahal semua mahal .. mcm mana nak belajar .. huhuhu

wantie said...

memang betul kak. Sekarang pun 3-4 thn org dah start kasi anak sekolah. So perjalan sekolah dah semakin cepat ar.. parent kena alert.

atty's said...

ye ler alona..budak2 sekrg kena buat folia..kena cari info pakai tenet.agaknya kalo umah tade line tenet..camne ler kan ..

anak kty ..buat prinsip akaun..
cikgu kasi keje kat dlm cd..jadiknya kena ade ladtop ..bagai..

J@J@ / Bini The Rock said...

saya sklh dah mula merasa buat Folio...Tapi naik menengah la. Rendah takde buat pon.

Tapi perit jugak masa tu, maklomlah tangkap gambo pakai kemre filem. Bila siap cuci, gambo goyang lah, flash terang sgt lah..x jadi. haihh!

Lepas tu nak cari maklumat kena pegi CC..RM3 sejam! tp kelain plk dptnya.
hehe

zura@iwan said...

skrg mmg pbelajaran budak2 sek advance kan kak....keja sk plak belambak2..hehe