Friday, March 9, 2012

Beli tiket keretapi....

04 Mac 2012
Ahad...

Dari karnival Visit Perak 2012...kitorang terus ke stesen KTM Taiping. Mula2 tu...tujuannya nk tgk berapa harga tambang nk ke KL aje, hehe...
Last2 abg kata...terus beli lah. Nanti berapa kali nk gi sini. Kitorang amek tiket kelas 2 aje...kelas superior.
Naik keretapi ekspress rakyat aje. Tak amek senandung malam atau senandung langkawi. Trip siang leh tgk suasana dlm perjalanan. Kalo malam tak nampak apa, ye dak?? Bkn selalu berpeluang naik keretapi ni, hehe..
Leh tgk harga tiket keretapi Express Rakyat kat sini...Ada potongan utk kanak2 bawah 12, utk warga 50tahun ke atas dan warga pesara.
Ni 1st time beli tiket. Muka teruja, kehkeh...Akiss sebok perabeh cendol santan kelapa sawit yg dibeli kat karnival td...
Ni ler tiketnya. Simpan elok2.
Kat KL Sentral nanti InsyaAllah, Fadel amek. Nak jenjalan kat mana?? Harap2 laluan ketapi dan kat area wilayah persekutuan tak banjir ler masa tu...

Sebenarnya dh lama tingin nak naik ketapi ni. Tp mmg tak berkesempatan. Plan ni mcm dh goyah sket dh sebab ketika kitorang dh plan tp tak g beli tiket lagi...ustazah belakang umah tu jemput kenduri kawen anak dia pd 11/3 ni.
Dia jgk mintak kitorang jd fotografer...tp tu lah...deal ngan mak pengantin ni yg merupakan jiran kitorang aje...takde ler kitorang mintak deposit. Deposit ni bkn apa...sebagai tanda jadi, konfem nak amek perkhidmatan kitorang nanti.
Tp Sabtu 03/03 ri tu jiran aku tu mai umah ngan anak dia yg nk jadi pengantin tu. Aku ingatkan anak dia nk pilih pakej lain...rupa2nya tak.

Cenggini ler citernya.....
Anak dia yg tak tau mak dia dh deal ngan kitorang....jadi dia pi deal pulak ngan fotografer lain kat butik pengantin. Seperti biasa...mana2 fotografer mesti akan amek deposit jika nk dorang space kan tarikh sekian2 utk perkhidmatan si pengantin tu. Cenggitulah ngan kes ni. Fotografer tu dh amek deposit dari si anak jiran aku ni.
Masa dua beranak ni bercerita petang tu..aku paham. Aku dh tau maksud citer yg dorang sampaikan tu. Skang terpulang pd aku...nk berkeras jgk ataupun mengundurkan diri.

Aku pun terus ler ckp...kalo dh bagi deposit kat fotografer lain...tak mengapalah, kitorang tak kisah kalo kensel ngan kitorang pun. Yelah, dh bukan rezeki...ye dak?? Kitorang tak suka rampas2 job org lain. Kitorang takmo nanti perkara yg sama akan berbalik pd kitorang sendiri.

Kalo nak ikutkan kitorang leh berkeras yg mak dia dh janji terlebih dulu ngan kitorang dan kitorang dh space tarikh tu utk majlis dorang, kan...

Tp, tu lah...bukan hanya disebabkan dorang jiran sj...tp disebabkan kemanusiaan, kemasyarakatan dan kitorang ni mmg bkn jenis mcm tu...kitorang fleksibel. Kitorang pun tak sampai hati...Tambah pulak, ianya tidak bagus utk kesan jangka panjang.

Bila aku kata aku tak kisah kalo kensel ngan kitorang...nampak riak kelegaan di wajah dorang. Ustazah dan anak2nya asek2 mintak maaf. Perkataan itu asek bermain di mulut dorang. Aku kata lagi..tak mengapa..itu bkn rezeki kitorang. Bkn jenis kitorang nk amek hak org lain yg dh dibayar deposit.

Mmg tak kisah, ni semua terjadi sebab takde interaksi, termiss komunikasi antara ibu dan anaknya. Si ibu ingat si anak tak cari fotografer lagi. Dh siap janji ngan kitorang...tp dia tak bgtau pulak kat anak dia. Si anak lak tak tau mak dia dh carikan fotografer...last2 sang anak ni cari sendiri kat butik tempat dia sewa baju dan pelamin, hehe...

Bila dorang mintak maaf berkali2...aku sebenarnya mmg tak kisah masa tu sbb tiada sekelumit pun rasa marah dan geram kat dorang. Aku ok jer...hehe..ROCK!!!

Sentiasa ingatkan diri sendiri...kalo dh bukan kita punya...wlpn dh ada dlm genggaman tetap akan terlepas juga kerana mmg itu bukan kita punya....SELESAI...

Jadi, disebabkan perkara itu....aku pun sgt lapang hati...hihi....
Plan asal dpt diteruskan. Dh tak perlu pening2 lagi, tak perlu nk risaukan pengharapan org lagi...tak perlu. Apa yg penting...nk bagi anak2 hepi cuti sekolah ni, InsyaAllah. Semoga ianya berjalan dgn sebaiknya. Amin..

Ada hikmah dlm setiap kejadian. Mgkn disebabkan kes ni....aku ngan abg leh bawak anak2 naik keretapi, kan..

Nota Alona:-
~Tu lah...org lain sebok booking beli tiket kapalterobang. Yg kitorang lak...cuma beli tiket keretapi aje lah. Jadilah ye...beli tiket ikut kemampuan poket, kehkeh....

3 comments:

atty's said...

betui tu, kalau bukan rezeki kita nak buat camne ye tak..tp pasti ada hikmahnya..

wantie said...

betui tu kak, kalau bukan rezeki kita dah sampai ke tekak pun kena ludah semula.

tak pe la kan atleast leh le jenjalan bersama anak anak di samping dapat menggamit segunung kebahagiaan.

rahayu said...

bestnya naik keretapi...

gambar masa beli tiket tu nampak muda and macam anak dara...keh3