Monday, March 19, 2012

Ke KL - Planetarium Negara

11hb Mac  2012
Ahad

Pagi tu..dh sarapan pagi nasik goreng di rumah Fadel...kitorang pun terus ke Planetarium Negara. Anak2 nk gi sana sgt.
Pusat Sains Negara dh gi, Petrosains pun dh masuk. Jd, ada kesempatan...leh laa dilayankan ke Planetarium pulak, hehe..

Parking avanza kat bawah pokok...berdekatan ngan tangga. Tak byk lagi kereta terpakir kat situ. Bermakna...pengunjung tak ramai lagi sampai ke situ utk pagi ini.
Mendaki tangga. Along sdg nk cari angle utk amek gambar kitorang tgh mendaki anak2 tangga, hehe..Gambo ni angah yg snap..
Ni ler dia antara gambar yg sempat along klik..klik masa tu.
Sambil mendaki tu...sempat berhenti-henti sambil citer apa yg nampak di sekeliling, ish..ish. Angah??? "ishhh..asek berhenti aje..bila nk sampai atas ni??" hihi..
Berhenti lagi...abang klik-klik gambar along kat signboard lak, huhu..
Tonggek2 mendaki tangga. Idong pun dh kembang kempis exercise naik tangga ni, hoho.
Sampai kat kaunter tiket...kitorang pun beli tiket utk masuk tgk tayangan skrin kat atas bumbung kubah planetarium tu, hehe..
Nak masuk galeri pameran tak dikenakan bayaran pun. Tp utk tgk tayangan kena ler bayar. Ada 2 jenis tayangan. Kitorang amek yg murah punya tu aje..RM6 sorang jika warganegara Malaysia.
Nampak tak sorang budak tgh buat sign "shhh!!!" hehe..mmg bising tul rombongan dorang ni, hehe..
"Fadel, budak t-shirt merah tu takut kat awak ke??" hehe...
 
Beli tiket 6 dewasa 1 kanak2....tayangan lagi 10minit masa tu...iaitu jam 11 pg.
Sementara nk tunggu lg seploh menet tu...tgk2 ler pameran kat galeri tu dulu. Angah, along dok timbang berat badan dorang kat bumi dan sekiranya dorang dok kat planet2 lain, hehe..
Dh kul 11..pengumuman berkumandang. Mana2 pemegang tiket tayangan tu dh leh masuk theatre room. 
Kitorang dpt kusi tang sini.
Aku ngan abg dh penah gi sini duluuuuu & masuk tgk theatre 20-30minit kat sini...
Masa tu tayangan tajuk graviti ke hape ntah. Masa tgk tu mmg rasa mcm keretapi nk langgar kita kat bawah tu aje, hehe..
Dok dlm tu 5 minit gak ler baru dorang nk start tayang. Tunggu org lain yg last minute sampai masuk join tgk tayangan yg sama jgk, huhu.
Muka teruja jer budak2 ni.
Tgk tayangan sambil berbaring ler kan. Psl skrinnya kat atas nuu....
Tayangan hari tu berkisar psl bumi, bulan & matahari..Earth, moon & sun...
Ternganga dok tgk.....abes ler sudah!!!
Dh abes...keluar ler dari situ.
Kembali semula ke galeri pameran. Ronda dan tgk sampai abes!!
Angah excited nk cuba semua..
Akiss pun!!
Bilik anti graviti ni dh jadi tempat mainan budak2 lak, adeii...sebab apa?? sebab ada gelongsor utk keluar dari situ. Aku dh masuk situ tetapi aku keluar ikut pintu masuk gak, hehe..
Bergambar di keratan akhbar terbesar, hehe..
Sebenarnya kena berdiri kat tanda yg dikhaskan tu utk efek yg sebenar. Mcm gambar kitorang ni.
Tapiii.....mcm jauh sgt kitorang ni, hehe. Maka, amek lg satu gambar...dekat frame. Buat mcm fadel td, hehe..
Sukahati ler nk posing mcm mana, hehe..
Replika salah sorang astronomis yg beragama Islam.
Suasana galeri pameran utama diambil dari tingkat atas.
Kemudian, kitorang ke galeri pameran tentang astronot pulak.
Alhamdulillah, tercapai cita2 Tun Dr. Mahathir wlpn Datuk SMS cuma ke sana 10 hari cenggitu aje.
Replika...
Seperti biasalah kalo ada frame cenggini, kan..hehe..
Mende ni utk apa pun aku tak perasan dh. Kena tanya kat angah masam ler. Mana angah ni??
Along pulak try....mak ngah sedang ralit membaca info. Betul ke idak ler along ngan angah dok baring kat situ, ntah??? hehe..
Replika dalam soyuz semasa nk berlepas...mmg sempit..cukup2 ruang aje, hehe..
"Hah!!!, tu tekan itu ini...terbang betui2 kang baru tau!!!", hehe..
Along kata...masa kecik2 dulu leh ler ibu ckp camtu, dorang percaya....hehe..
Opps, lupa dh anak2 aku dh remaja2, ngee...

Abangg..
Tido kat angkasa...mende ni kat petrosains pun ada gak ni..
Jamban di angkasa...cenggini ler, hehe..
Semua ler ngetest jamban ni. Bila tekan butang kat tepi tu...punya ler kuat angin dok seduttt, hahahah. Kalo korang nk try...gi ler masuk Planetarium. Area galeri pameran tu masuk free aje!! Tp, jangan ler buang air betul2 kat situ pulak!!!! hoho!!!
Info kat dinding ni mcm2 tp satu pun aku tak baca, hehe. Tgk mende lain, ngee..
Pusing sini balik....ayahngah tengah try mende ni pulak. Angah pun nk menyebok. Td gi angkasalepas ngan akiss...skang nk gi ngan ayahngah dia lak, hehehe..
Tekan...jgn tak tekan. Nk berlepas...ten, nine..eight, seven..six....
Eh..eh...tak jadi laa ayahngah nk gi angkasalepas ngan angah. Baru ayahngah tingat tak apply cuti lagi, hehe...
Angah tunjuk sape tu?? kalo tak kenal....mmg bukan rakyat Malaysia sejati lah tu, huh!!
Antara mereka2 yg sudah berjaya ke angkasalepas....
Al-quran mini antara yg dibawa oleh Datuk SMS ke angkasalepas.
Dan 14 buah lagu artis tempatan dan ciptaan org tempatan juga telah dibawa Datuk SMS ke sana utk didengar ketika misinya itu..

Rombongan sekolah dh mula membanjiri galeri utama..

ALoNa...
Kemudian, kitorang nk naik lif ke menara pemandangan pulak..
Tunggu lif....
Dlm lif....lif yg kecik dan agak sempit jgk ler. Kitorang naik tu ngam2 aje. Takpe, sempit2 pun sesama kitorang aje, hehe..
Sambung lagi, ye...
Sekian..............................

6 comments:

atty's said...

firdaus paling suka pergi sini

wantie said...

hohoho... memang sejibik nampak akak mcm masuk sok khabar. unik.

sue-ab said...

nak gi gak sini 1 hari nanti..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

bilalah akak nk sampai sni.. nama je org kl.. huhu..

wantie said...

kak Mizi Bistro tu hat orang kita le.

Sumai T keje kilang jer

ieda said...

menariknyaa kak
saya x pernah sampai layie nie
kalau bawa anak2 sure mereka suke kan
banyak yg mereka boleh pelajari nie ;)