Thursday, March 8, 2012

Jelajah Pantai Timur - Homestay Felda Mempaga

02hb Jun 2011
Petang Khamis..

Dari Deerland, Lanchang...kitorang terus ke Felda Mempaga ikut jalanraya ke Felda Lakum, Felda Bukit Damar dan seterusnya Felda Mempaga..
Kitorang akan bermalam di sana...di sebuah rumah generasi ke-2 felda...rumah yg unik dan tuan umahnya dijadikan sebuah homestay.
Sgt menarik. Tambahan pulak...rumah homestay ni dijaga baik oleh tuan rumahnya. Lanskap yg menarik dan dekorasi dalaman juga sgt menarik.
Boleh gi ke link Felda Mempaga ni utk tengok dekorasi dan bilik2 yg disediakan di homestay ni..

Rumah ni mempunyai 4 bilik tidur. Tiga bilik tido mempunyai katil queen dan satu lagi katil double decker yg bawahnya besar dan atasnya single. Ada bantal & tilam tambahan disediakan. Ada 2 ekon di 2 buah bilik utama.
Ada 2 bilik air yg bersih. Ada sebuah dapur yg sangat lengkap...rasa mcm umah sendiri sebab sgt komplit. Ada mesin basuh manual....Filter air suling aje takde, hihi...
(Tuan homestay ni mmg dok umah ni ke?? kot ler kan...masa org sewa homestay ni...dorang gi tido kat umah lain, hehe)
Tgk luaran aje dh menarik....lanskap kehijauannya mmg menarik tertarik...mak dan kak nor suka betul tgk pokok2 yg telah ditanam di sekitar homestay ni...
Masa ni dh nk standby keluar makan2...Anas dan kereta lamanya sebelum dapat Persona yg lebih cun, hihi..
Dalam homestay ni ada 2 ruang tamu...sgt luas. Mmg cukup walaupun rombangan satu bas, hehe...
Tempat santai kat luar pun tersedia. Kat anjung ni satu, kat halamannya satu...
Ni pandangan dari belakang umah...kemas jer.
Terdapat ampaian, pokok naga sari yg dh berbunga, bunga morning glory yg terdapat di belakang homestay ni.
Bunga2 dlm pasu gantung dan batu2 refleksologi utk dipijak...mmg menarik lah kat sini.
Huhu..along tgh sakit pijak batu2 tu utk kali pertama hari ni, kehkeh....
Abah, Anas dan Ain pun nk try pijak...hihi...
Wah...dh panjang dan meninggi pokok kaktus ni. Dulu aku pun ada tp tak sempat tinggi dh akarnya dh dimakan ulat..ish..ish. Tak retinya nk jaga pokok kaktus ni, mm...
Kak nor pun sebok nk tangkap gambar kat celah2 pokok ni, kehkeh...
Abg meronda2 sampai ke belakang ni...mm.
Huh...siap panjat ke atas bukit belakang homestay tu..ish..ish..
Along dan angah dok melepak kat laman...
Wah...hepi anak2 kat sini...kawasan lapang leh lari2...ish..ish..
Along dok termenung...kalo ler umah dia ada kawasan lapang cenggini, hehe..
Kemudian, kitorang menghala ke bandar Bentong utk menikmati dinner yg terawal, hehe. Kul 6 lebih punya dinner ala2 hostel, okeh!!
Lokasi gerai..kat depan kubur Batu 1, Jalan Tras...
Ayah dan mak tunggu kat sini....leh makan sama2, yeargh!!!
Seronok makan ramai2 cenggini...
Ada oder yg tak sampai lagi...
Ayah ngan mak pun join bermalam kat homestay tu. Seronok berborak2...tp malam tu tengah berborak malam2...tetiba pintu homestay telah diketuk dengan kuat. Aku kat dalam bilik tengah lap kepala dan muka abg ngan tuala basah dan urut abg yg tengah demam...demam panas dan kepala tengah pening2. Terus mak panggil aku dengan tergesa2...ingat tuan umah atau pun org jahat yg ketuk mcm tu, ish..ish..aku pun keberah!! Dh ler abg tengah tak sihat, adoii..
Kelakar citer ni kalo diingat2.
Rupa2nya si Fadel yg datang, cis...bedebah tul ler adek aku tu. Dia dtg ngan Dayah...tak bgtau pun nk datang situ, hmm...kuat mengusik betul ler!!!
Sampai skang aku ingat lagi mcm mana kelam kabutnya dan kalutnya bila ada ketukan kat pintu yg kuat cenggitu, huh!!!

02hb Jun 2011
Jumaat...

Pagi2 tu semua dh siap sedia, kemas2 barang...dh nak bertolak balik ikut jalan Cameron Highlands, huhu..
Ain dan anis yg dh mandi pagi tu. Tunggu ibu dia lak mandi, hihi. Apa2hal mesti ibu siapkan anak dulu, kan..
Tiga orang budak di jendela....
Wakil tuan umah mai nk amek duit belen dan kunci umah. Lepas tu dia kena kemas2 homestay tu sebab rombongan dari Kelantan lak dok inap kat situ kerana menghadiri majlis perkahwinan...
Apalah yg menarik disembang tu???




Pandang kamera lak. Tgk ler akiss...wat mulut nampak gigi cenggitu!! huh..
Kemudian, kitorang gi sarapan pagi kat medan selera kg. Baru tu....
Fadel dan Dayah pun ada...
Pastu, kitorang pun menghala ke Raub, Sg. Koyan dan terus ke Cameron Highlands..
Mak, ayah, Fadel & Dayah pun ikut sampai ke Cameron Highlands, hehe...

Selesai entry di homestay Felda Mempaga....sambung entry last...ye last...di Cameron Highlands. Mujur ler gambar2 kat sana sket aje, kihkih....

Sekian..

9 comments:

Kamsiah said...

salam
serius...cantik dan selesa homestay tu...mesti rasa mcm tau mau pulang ja kan...

Rinna said...

Cantiknyaa homestay tu.. lanskap pun cantik.. selesa plak tuh.. :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

memang cantik & teratur jer homestay tu... selesa!!

saspen betul cerita org ketuk pintu tu yer.. hehehe.. mmg kelakar..

wantie said...

seyes.. cantik benor. mahal tak kak sewa kat situ. rasa mcm nak pi tidoq sana la...

sapa la nak kawin ngan org belah sana lepas ni leh la dapat peluang tido sini. hahaha..

Anne said...

Tq kak nor sebab cakap homestay tu cantik, homestay tu abg saya yang punya.. Saya tolong promosikan kat www.millegal.blogspot.com. Tapi x lengkap lagi sbb x ade mase nak update. Tuan rumah x duduk situ, dia duduk rumah felda dalam 5 minit drive :).. Nti saya sarankan dia msuk water filter, mse knor pegi mgkn water heater x ade lg kan? Tp skrg da ade

kaberhero said...

bukit tinggi jauh tak saya nk no tel

kaberhero said...

bukit tinggi jauh tak saya nk no tel

ALoNa CintamaniszLite said...

maaf kaberhero...nk no. tel homestay ni ke?
013-9610858 / 013-2333930

Tp kalo dari bukit tinggi...jauh jgk laa. Mau 40minit hingga sejam kot ikut hiway karak keluar kat kg. cintamanis utk ke felda mempaga.

Anonymous said...

Ade x rumh utk di sewa berdkatan nga h.stay tu.