Saturday, March 10, 2012

Akiss dan jari kelingkingnya...

06hb Mac 2012
Selasa

Hari tu akiss tak ke sekolah. Bkn ponteng tp mmg ada temujanji ngan doktor di jabatan ortopedik. Nanti doktor leh bg surat MC atau surat pengesahan doktor yg mengatakan akiss ada berurusan dgnnya pg tu..

Akiss ketika di Karnival visit perak 4hb Mac dulu...
Aku gi sana awal sket...alhamdulillah dpt parking kat tempat yg sama, hehe. Tp, lain kali kena gi sana lg...aku nk parking kat tempat parking baru...lebih berdekatan ngan bangunan ortopedik tu. Takyah amek risiko parking dekat ngan bangunan yg sedang dlm pembinaan..

Kali ni mcm tak ramai org jer. Bagus lah...Akiss dpt giliran no. 13. Kena gi x-ray dulu. Kemudian terus tunggu utk jumpa doktor. Masa tunggu doktor tu lama sket. Sempat abg abes buat keje kat Taiping Headwork dan datang menyertai aku & Akiss kat situ.
Bila nama akiss dipanggil...aku ajak abg masuk sekali. Kali ni berurusan ngan doktor lain. Bkn doktor muda berbangsa cina dulu.
Doktor dh tgk imbasan x-ray...dan doktor pakar pun tgk sekali. Tulang dh lurus tp tulang akiss tu katanya ada tulang baru tumboh. Doktor kata kena balut lg. Tambah pulak akiss masih sakit kat tempat yg sama. Jari pun tak dpt gerak lagi sebab sakit. Ntah ler, bagi aku...akiss tu mmg ler ada rasa sakit lg sebab selama ni jari tu dok terkurung aje dlm bandage, hehe. Mgkn dia seriau lg sebenarnya tu ...tp kena ler ikut ckp doktor kan. Doktor kata balut lagi...balut ler.

Doktor sedang menjalankan tugasnya..
Doktor bukak balutan lama. Teruk kulit tangan akiss...berkedut & ada kesan luka akibat balutan bandage. Mgkn disebabkan akiss ni kuat peloh!!
Aku siap ckp kat doktor...kalo balut lg...takmo ler balut semua. Cuma balut jari berkaitan aje laa...si jari kelingking tu. Doktor kata, ok...hehe.

Kat bilik P.O.P tu...aku ckp kat petugas masa dia nk balut nanti cuma jari yg berkenaan aje, hehe. Dia pun tgk tangan akiss yg jd kedut semacam dan masam tu....dan dia pun kata, ok....ngee..

Akiss dpt surat MC. Tiga minggu lagi kena jumpa doktor lagi...aduii.. Harapnya yg tu nanti adalah rawatan last laa.

Dorang pun nk kan surat pengesahan dari pihak sekolah mengatakan akiss adalah pelajar mereka. Balik tu aku pun wat surat utk guru kelas akiss dengan isi 3 perkara. Mula2 mintak maaf sbb akiss tak dtg sekolah kerana gi spital (dikepilkan ngan surat MC). Kedua, mintak cikgu bg peluang akiss jawab ujian BM dan Sains sebab akiss tak hadir hari tu (akiss dpt peluang tu)...dan ketiga, mintak jasa baik buat surat pengesahan seperti yg diminta oleh pihak spital (pihak sekolah siap hari tu jgk, mmg pantas, syabas)...Selesai.....

Akiss pun tak join kawan2 darjah 6 dia gi rombongan lawatan (bayaran sendiri) ke KL pd 15hb & 16hb minggu depan. Cikgu pun tak tanya apa lah kat dia sebab tangan akiss pun cenggitu, hehe..

4 comments:

FirZie83 said...

kak..mak azie ada jual minyak patah/retak/seliuh..kalo akak nak try...rm20 utk 60ml...so far alhamdulillah...banyak yg puas hati...adik azie pun tangan penah retak dulu tapi bila gi xray balik..doc pun terkejut...kalo akak nak...nanti le amik kat mak azie di kamunting sbb mak azie ada meniaga di sana...kalo berminat...akak gtau azie ehh 0126346852...

wantie said...

sian akiss tu, dari tak luka dah luka la pulak. bagus tu kak sebab suruh dorang balut kat jari tu je. kurang sket peluhnya tu.

baik juga le ckgu sekolah tu ek, kasi akiss sit for the test yang tertinggal tu.

atty's said...

salam alona..knp tgn akiss?
fir dah tak balut dah tgnnya..cuma kami beli wrist utk tgn,sbb fir tak yakin tgn dia dah elok..kami pun tak brp yakin sbb baru je lagi..

mamawana said...

Semoga jari kelinking akiss tu cepat sembuh kembali.