Saturday, March 24, 2012

Ke KL - Perkarangan Planetarium Negara

11 Mac 2012
Ahad

Dh keluar dari area galeri...kitorang terus tercari2 beberapa 'mende' menarik kat luar perkarangan tu...antaranya replika stonehenge..tp tak tau mana ntah kedudukannya.
Jd, kitorang ke area tangga terlebih dulu. Cuaca mmg sangat panas terik!!
Bergambar di plaque perasmian Planetarium oleh PM terdahulu..
Waktu operasi mereka kecuali hari Isnin, aidilfitri dan aidiladha dorang tutup.
Berlatar belakangkan bangunan.
Huh...terik..tp nk bergambar punya pasal, tak kisah...
Tak cukup lg sorang..along tukang tangkap gambar. Mana ler ayahngah ni?? takleh nk mintak tlg dia, huhu..
Tu dia...baru nampak muka, hehe. Ayahngah terkenying2 silau ler kot..
Ok..abes part sini. Melangkah naik ke atas semula. Tak turun sampai bawah pun.
Gi kat area lain...tercari-cari mana ler letaknya 'stonehenge' ni??
Rehat sebentar...letih dh berjalan ni tp masih mampu tersenyum.
Turun ke bawah pulak....nampak mesin minuman ni. Apalagi....mmg tercari2 pun. Kena beli...haus!! Harga pun murah jgk mcm kat KL Sentral. Setiap air tin RM1, air mineral mcm biasa RM1 dan air maid pulpy hat kecik tu RM2...
Semua membeli....aku kongsi ngan abg.
Ramai yg beli air tu...bkn kitorang jer rupa2nya yg dahaga masa tu, hehe...
Dh sampai kat area parking kat bawah tu...tgk peta. Tercari2...mana ler stonehenge dan beberapa replika menarik yg terdapat kat area situ??
"Tu...jalan yg sana tu ibu", akiss bgtau, hehe. "Ooo, ye ke??"....
Kat situ ada gak monyet2 berkeliaran memunggah tong sampah cari makanan. Amek gambar mereka...bkn main sombong, ye!! huhu...
Kitorang pun mendaki jalan yg berbukit sedikit tu...akhirnya jumpa jgk ler apa yg dicari2, huh!!
Bergambar di Balai Cerap Jai Singh
Aksi Fadel dan Dayah...
Abah dan anak2nya...
Sekitar stonehenge...
Balai Cerap Guo Shou Jing....replika aje, hehe..
Naik tangga sket...akan jumpa kawasan nk berehat2. Kalo bawak bekal leh bukak dan makan, hehe..
Bergambar tang pokok...
Apa ler 3 beradik ni bualkan?? Ada lg tempat kosong tu...tak cukup korum, hehe..
Hmm...dh dtg pun pengerusi majlisnya, hehe..
Along amek gambo ni..nampak imej dia, kan...hehe..
Replika diambil dari atas...
Tak dpt gi yg betul2...tempat replika pun jadi laa,  ye..
Leh main2 lak kat tempat cenggini?? ish..
Abahnya pun sama....ish!!
Gazebo...berehat sebentar tp takde kitkat, hihi..
Berlatar belakangkan bangunan agensi angkasa...
Along ngan antara pokok yg tertua dan terselamat dari ditebang kat kolumpo ni, heheh...
Kitorang bergambar ngan mende ni??
Baca ler....ni ler sedikit info tentangnya...
Cermin selekoh jalan pun jadi!!
Makan buah belimbing madu...amek kat mana, ntah ler dorang ni, ish..ish..
Suma suka eksploitasi cermin ni...mentang2 rendah aje...hehe..
Dh mula menuruni bukit utk ke tempat parkir kete...nk balik dh...
Kalo tak fit....letih gak ler berjalan cenggini. Rasanya ramai yg tak gi area replika ni, hehe...Jaoh jgk tempat parking ngan kawasannya.
Harap2...anak2 puashati, ye. Itu jer ler yg termampu nk bawak korang jenjalan musim cuti sekolah kali ni...
Menyusuri jalan di area situ...baru ler tau byk betul galeri2 yg terdapat di situ. Omputih jalan kaki aje gi satu ke satu tempat. Muzium Polis pun ada kat area situ...galeri makanan dan macam2 galeri ler....
Ingatkan cuma ada Taman Burung, Memorial Tun Abdul Razak, Masjid Negara aje...rupa2nya byk galeri lain lagi...ish..ish...

Dh keluar dari kawasan tumpuan tu...maka kitorang pun nk terus gi Putrajaya ler pulok!! Gi lambat2 kang ujann!! Dh takleh nok bergambar sakan pulak, kan...kan..hehe...

Bangunan KTM...sangat cantik. Kalo kat luar negara bangunan ni berada..mesti ramai yg sebok nk bergambar nk tunjuk kat dlm fesbuk dan blog, kan?? hehe...
Tp walaupun mende ni kat kolumpo aje...aku pun sebenarnya tingin nk bergambar berlatarbelakangkan bangunan ni tp tu lah...kita ni bkn ler jenis berjalan kaki. Sket2 naik kete...sket2 naik kete, kan...hehe..
Jadi, amek gambo dari dlm kete aje laa, hehe..

Tu...bangunan2 kerajaan lawo2 kat Putrajaya tu...kalo boleh..sume aku nk snap!!! Mmg terpegun ler aku ngan kawasan2 pejabat kerajaan tu...mcm berada di luar negara pulok, kan..hehe..

Dulu...dh penah gi Putrajaya tp takat tasik dan mesejid aje ler. Tapi, hari cuti sekolah baru2 ni...adik aku bawak ronda2 pusing abes. Puashati ko, hahaha!!!!
Timakasih Fadel!!!

Okeh...lepas ni entry ke Putrajaya lak. Mana2 yg dh selalu gi dan tak heran tu terutama yg memang keje situ, tinggal pun kat area situ..bertuah lah, kan...biasalah kan...
Mcm aku ni lain ler...dok jaoh, kan. Takde kepentingan pun nk gi selalu area sana, mm..

Sekian...

Nota Alona:-
-Nantilah, entry lepas2 ni...ada mende nk dinotakan kat sini tp mcm tak reti nk susun ayat agar ia bila dibaca dan diertikan dengan maksud yg sama...

3 comments:

DeLLas said...

nak gambar2 padil kat sini leh?

J@J@ / Bini The Rock said...

wpon panas, janji puashati dpt berjalan2 sambil snap2 tempat2 menarik kan kak..!

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

salu nampak dlm tv & dlm majalah national geo je batu tu... tak sangka pulak kat kl ni ada replicanya.. hehe...