Thursday, March 15, 2012

Ke KL - keretapi Ekspress Rakyat

Mukaddimah:-
Alhamdulillah, cuti sekolah kali ni kitorang berkesempatan bwk anak2 menaiki tren Ekspress Rakyat utk ke KL. Nak bawak dorang merasa naik keretapi. 
Kat KL Sentral nanti, Fadel yg amek dan bermalam kat umah dia laa. Timakasih Fadel dan Dayah.
Dh 3h2m kat KL...kemudian kitorang balik ngan tren ETS pulak. Nk rasa naik tren laju ni camne, kan!! Tunggu perkhidmatan ni sampai ke Kamunting lambat sgt. Railway pun dlm progress lg.
Jd, naik ler ETS ni sampai ke perhentian last utara tatkala ni iaitu di Ipoh Sentral. Dari situ...kena ler menapak sket utk ke hentian bas Medan Kids utk naik bas ekspress pulang ke Kamunting semula.

Okeh....mula citer.....(tak larat nk baca...tgk gambar aje laa, ye. Kalo gambar pun tak larat nk tgk..klik ler link lain, hehe. Tak mengapa...aku ok)

10hb Mac 2012
Sabtu...

Hari ini dalam sejarah anak2 aku...pertama kali dorang naik keretapi betul2 punya keretapi, hehe. Bkn tram zoo, tram kat muzium Ganu tu...bukan. Yg tu tak kira, hehe...
Aku?? dh lama betuiii tak naik mende ni..iaitu ketika umur aku lom tadika lagi, hehe. Bapak ler lama sampai dh lupa mcm mana pengalamannya, hehe.
Abg pun dh lama tak naik ketapi ni..sejak dia dh abes belajar kat kolej FIT di KL duluuuuuuuuuuuuuuuu...

Bg along dan akiss...ni pertama kali dorang naik keretapi KTMB.
Tp bg angah pulak....bkn saja pertama kali naik keretapi ni...tetapi gi jenjalan kali ni ler pertama kali dia naik teksi dan pertama kali dia naik bas awam!!! hoho.....sian...sian..

Perjalanan kitorang dari umah ngan menaiki teksi chartered pak lang Hassan. Kitorang dh siap sarapan pagi kat umah dh. Takde ler melepak kat gerai2 di sekitar stesen KTM tu.. 
Membeli paper, majalah dan kudapan adalah perkara biasa bg mereka2 yg menaiki kenderaan awam, hihi..Sambil menunggu tu takde ler buang masa dan juga boleh membaca dan makan kudap2 tu kat dlm perjalanan nanti, ngee..
Masa ni akiss bgtau....dia nampak kawan sekolah dia, Shahira pun nak naik keretapi...mm
Tu dia Shahira...yg bert-shirt purple tu ngan mak dia. Maka aku pun gi ler jumpa dorang.
Aku kenal ler dorang sebab penah mintak tolong ayah Shahira tumpangkan akiss balik ke umah sewaktu aku terpaksa ke Pengkalan Hulu amek along ri tu, heheh..

Shahira dan keluarganya naik keretapi yg sama tp destinasinya berlainan ler. Dorang lagi ler jauh...nk ke JB. Dijangka kul 10mlm baru sampai...ish..ish..
Lorong pejalan kaki dibina kerana ada keje2 pembinaan di sekitar kawasan tersebut.
Tempat duduk kosong ni berada nunnn di ujung platform. Sume maleh nk jalan kaki jaoh2. Ramainya dok berdiri kat2 ngan laluan masuk dari stesen tu aje, hehe..
Suasana persekitaran....
Rel keretapi
Pembinaan bangunan stesen yg baru sedang dijalankan. Bangunan lama dan rel yg lama mgkn dikekalkan utk tujuan menyimpan sejarah.
Dh jam 9.40pg...sepatutnya kalo ikut jadual sedang ni keretapi dh sampai tp biasalah kan...
Jadi, nk ilang boring...amek ler gambar mcm2... 
Mana keretapi ni, ibu??
Serius ler kununnn!!! ishk..
Peace!! jom naik keretapi!!
Soh akiss bergambar ngan Shahira. Bkn senang ye tetiba kawan sekolah naik keretapi yg sama dan koc yg sama. Bkn dirancang pun ni, hehe..
Tgk ler beza anak aku ngan kawan dia...huhu. Beza saiz badan...beza gaya, ish..ish..

Along sedang ralit membaca akhbar...KOSMO!
Sempat berbual mesra lg ni ngan famili kawan akiss. Sebenarnya, tok ngan pah Shahira ni dok satu kampung ngan kitorang tu, hihi. Selang satu jalan aje. Dh tentulah dorang kenal mentua aku, ipar aku yg dok area yg sama.
Ramai sebenarnya penumpang yg menunggu nk naik dari Taiping ni. Mmg ramai. (Kalo dicampur2 ngan yg menghantar nk babai2...lagi ler ramai, hehe..)
Rasanya Taiping ni penumpang yg paling ramai berbanding stesen yg terkemudian dari kitorang ni. Kat Ipoh pun tak seramai ni sebab dorang mgkn lebih suka naik tren ETS kalo setakat nk ke Tg. Malim dan KL tu, kan..mm..eksyen depa noe!! 

Dlm menunggu tu mcm2 ler kedengaran org dok ngusik2 anak2 dia. Katanya, naik keretapi kang kena tahan mcm tahan bas laa.....nk berhenti kang kena picit loceng laa...huh!!

Lebih kurang kul 10.05 cenggitu...keretapi pun sampai laa. Lega aku bila keretapi dh sampai. Bkn pe, lambat2 kang..nyusahkan Fadel lak.
Dh ler tgh2 nunggu tu dok dgr sok sek sok sek org2 sekeliling kata keretapi ni penah lambat kekadang kul 11 lebih baru muncul disebabkan ada masalah lain dlm perjalanan dari utara nuu, mm..

Dh jadi tradisi...mesti ada penyerahan gelang dari pengendali tren kepada pengawal stesen....huh!! sungguh pantas ia berlaku. Baru tgk depan mata...selalu tgk kat dokumentari kat tv aje, hehe...
Kitorang naik kat koc R4....koc biasa. Tp biasa2 pun rupa2nya dekat ngan kafe aje. Tak perlu berjalan menempuh byk koc utk sampai ke kafe tu, hehe..
Masa ni tgh cari no. seat.  Dlm satu gerabak tu...separuh seat normal ler...memandang ke depan. Lg separuh seat membelakang ler pulak. Kitorang dpt seat jenis tu ler, hehe. Tgk pemandangan luar lambat dari org lain, ish..ish..
Disebabkan kitorang 5 orang...maka sorang tu kena ler dok ngan orang lain sebab seat nya 2-2...
Maka, aku ler yg kena ngalah sebab yg kusi lagi satu tu sebelahnya cik mek molek. Akiss pun takmo dok situ sebab nk dok tepi tingkap...
Cek tiket.....
Mmg rajin bertugas petugas KTMB ni. Sampai satu stesen....check...satu stesen check..
Tak macam petugas tren ETS yg kitorang naik KL ke Ipoh tu...pramugari ler ala2 kan...tp...camne ntah leh terlepas sorang penumpang tren KOMUTER dari stesen sebelum KL Sentral tu. Yg budak tu pun mgkn 1st time tak tau beza Komuter ngan ETS...main naik jer!!
Sian ler kat budak tu. Dia beli tiket Komuter nak turun kat stesen PUTRA....tp manalah ETS berhenti kat stesen Putra di PWTC tu!!
1st perhentian dari KL Sentral...ETS akan berhenti di stesen Kepong. Maka budak tu kena ler turun kat Kepong. Kalo dia tak turun...sampai ke Ipoh ler jawabnya, dek!!!
Yg herannya...si pramugari tu tak muncul2 kat koc kitorang ni utk check tiket. Budak tu naik salah tren dan turun kat Kepong pun...si pramugari ETS ni bknnya tau pun, hoho.
Kitorang tau pun sebab sorang kak tu takde satu seat sebab seat dia budak lelaki tu dh duduk, mmm..

Dh lepas beberapa stesen...baru ler pramugari tu mai masuk check tiket kitorang, ish..ish. Nk ikutkan...gerabak ETS ni takde ler panjang mcm Ekspress Rakyat tu. Tp tu lah, mgkn salah satu faktor nya ETS ni....antara gerabak ngan gerabak lg satu terlalu byk sgt pintu nk kena bukak, jenoh woo!! Tak macam keretapi biasa...
Dlm entry psl ETS nanti aku citer antara kelemahannya...mm..

OK..berbalik kepada keretapi ekspress rakyat ni, ye..
Lima seat kitorang ni bkn tetap pun. Jap akiss dok sini...sat dia dok sana. Sat tukar lak ngan along, tukar ngan abah dia...cenggitu lah.
Aku pun dh tak tau nk susun gambar ni. Hentam aje lah..
Selepas melalui area Air Kuning along, angah dah ikut abah dia berdiri tepi pintu tgk2 pemandangan lebih clear, hehe..
Kat laluan tu...mmg tak tau dh keretapi ikut tang mana. Mmg dari jalan raya pun tak nampak rel keretapi yg berada di laluan mendaki Bukit Berapit ni..
Laluan ni spesel sket...selain mendaki...kita akan melalui beberapa buah terowong. Terasa perjalanan seperti di waktu malam pulak, hoho..
Tandas yg disediakan dlm tren Ekspress Rakyat.  Ada tandas cangkung cenggini dan ada tandas duduk disediakan berdekatan.
Nampak mcm kureng kan...tp ok sebenarnya. Bersih aje. Jgn risau. Nampak mcm ni bkn apa..maklum ler mende dh lama kan. Yg putih pun kot sental beriya2 pun takde ler dpt mcm putih yg asal..cenggitu ler.

Naik keretapi ni mmg byk tersedia tandas. Tak mcm ETS yg disediakan skang. ETS skang ni cuma ada 2 x 2 tandas aje. Dh ler pintu jenoh nk bukak...pintu otomatik ler katanya. Tp tandas berdekatan ngan koc kitorang rosak..2-2 rosak. Kena ler gi jaohhh melalui beberapa gerabak utk ke tandas lagi satu. Pastu, kat situ pun rosak!! baru jer rosak...tak boleh flushh!! Itu ler kelemahan sistem otomatik ni, ek!! Itulah ETS...electric train services...mm..
Apa2 pun...manual lebih tahan lama, hehe..

1)Suasana dlm koc yg kitorang dok tu....berhawa dingin. Ada gak tv.
2)Kalo org dh guna pintu tu tp tak reti2 nk tutup......cenggitu ler...leh terusss nampak koc org lain, huhu.
3)Cafe dlm ekspress rakyat. Best lepak sini. Luas pemandangan!!! 

Di sambungan antara gerabak ke gerabak yg lain tu...terkadang seriau gak sebab bila kita lalu situ...keretapi tgh bergerak dan bergoyang..ngan bau brek hangit lagi, ish..ish.
Tp ok jer sebenarnya. Pintu pun senang nk dibukak. Cuma utk org yg bertongkat tu..perlukan bantuan ler kalo nak lalu tang situ, hehe..
Ni ler kaunter cafe. Air panas takde, ye. Tp nasik lemak ada laa..hehe. Seperti diduga...harga makanan dlm keretapi ni mahal sket ler wlpn tak semahal dlm kapal terobang, ngeh2..
Tgh tunggu abg beli air.....
Dh dpt air..air soya aje. Makanan tak beli pun...sj nk lepak2 aje.
Kat area Kuala Kangsar...
Belek gambar dlm kamera along...
Minum2 sambil berborak2 ngan anak2..
Tetiba kena jadi model abg, aloh!!!
Satu lagi...aloh..aloh!!!
Seronok lepak cafe ni. Tingkapnya besar tanpa langsir...clear leh tgk kat luar.
Suasana di cafe...petugas cafe, pelanggan dan petugas KTMB...
Tak lama tu baru akiss dtg. Td ajak takmo ikut...nk dgr mp3 aje. Last2 mai jgk, ish..ish..
Tgk luar...leh nampak mcm2 di laluan yg bkn biasa bg kita pun..
Kalo sampai selekoh..tgk luar..kita leh nampak gerabak2 di hadapan tu...mak aii...pjgnya..hehe..Tak sangka kita pun dlm perjalanan yg sama. Mcm naik ulat gonggok aje, ngeee...
Baru sampai kat Karai...area Kuala Kangsar sebelum ke Sg. Siput. Melintasi Sg. Perak.
Jambatan kat sebelah tu...laluan relnya dh tak digunakan. Abg ajak gi outing kat sini bila2 lapang nanti, ish..ish..
Ni dah kat area mana pun aku tak tau lah...ada kebun jagung yg luass...
Lama jgk kitorang dok lepak kat cafe tu, mmm....dari Bukit Berapit sampai nk dekat2 stesen KTM Ipoh, hehe..

Balik semula ke koc....tempat duduk masing2 dh berubah, mm..
Akiss dok ngan Shahira...kebetulan ada seat kosong belum ada penumpang lagi dok situ. (Penumpang tu naik kat Tg. Malim..maka kat situ dorang kena ler dok tempat masing2 semula, hehe)
Destinasi ke KL Sentral makin menghampiri.
Along & Angah sempat ler layan mata...zzzzz..
Makin dekat sampai KL makin ramai yg terasa nk minum, nak cari kudapan...maka kerap ler koc kitorang ni jadi laluan dari penumpang koc2 depan sana. Dalam masa yg sama...ada gak ler penumpang dlm koc kitorang ni bukak bekal yg dorang beli sebelum naik keretapi tu. Ada yg makan kuih pau..ada yg makan nasik lemak...co ceh..co ceh...nasik lemak...haha..( yg bukak nasik lemak ngan kuih pau tu penumpang berbangsa cina tu ler, huhu)
Sampai kat stesen KTMB lama ni...keretapi yg kitorang naik tu berhenti kejap tp tiada urusan turun naik penumpang. Mgkn memberi laluan pd komuter yg berada di dalam KL Sentral tu terlebih dulu..
Dan sebelum masuk ke dalam KL Sentral...along sempat amek gambar suasana dlm koc kitorang tu. Mana yg rileks tu..dorang tak turun kat KL Sentral. Mana yg dh ngelabah nk bangun tu...sama turun ngan kitorang nanti, hehe..
Akhirnya....sampai jgk ke KL Sentral ngan keretapi.....
Yihahhhh!!! dh sampai...
Kat sini...petugas yg menjaga kebersihan dalam keretapi pun turun membuang sampah2 yg telah dikutipnya ketika dlm perjalanan. Mmg bagus petugas wanita tu. Kerap nampak kelibat dia ke hulu ke hilir menjalankan tugas. Gi check tandas kotor ke tak..kalo lantai tandas basah dia gi mop kan bagi kering..camtu lah...

Sekian utk hari ni...sambung lagi..

Nota Alona:-
-kalo tak kerana entry keretapi pun....blog ni mmg setiap entry nya pjg berjela. Apatah lagi kalo mmg citer pasal keretapi, kan!!! hihi...
-Dh hampir seminggu aku tak apdet blog setelah menyelesaikan entry2 tersimpan mcm machine gun sebelum ni...ish..ish..

3 comments:

Kamsiah said...

salam
takde anak kecik,mmg sernok layan kenderaan awam..mcm2 ragam boleh lihat...
saya tak pernah naik keretapi..bas...huhu jakunnya..

DeLLas said...

pjg mukadimah.. wohohoho ni xtau la bulan brapa baru abes crita..

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

seronoknya!! belum pernah naik keretapi mcm tu.. yg pernah naik cuma lrt & komuter aje..

alona pegi mana2 ada bawak note book ke? nampak jalan ceritanya sgt lengkap walaupun kejadian dah lama berlalu.... seronok membacanya.. hehe..