Thursday, October 15, 2009

GSL Open House..

Disebabkan ada open house kat GSL iaitu kompeni tempat suamiku bekerja pd kul 12.30 tengahari sehingga 4.30 petang..maka aku pun dgn semangatnya gi amek Akiss ngan Angah kat sekolah diorang masing2. Sepatutnya diorang naik bas..tapi kalo tunggu diorang balik ngan bas..alamatnya jam 2 petang baru sampai umah. Jadi..biar aku yg amek sendiri..leh terus zuppp!!! pi terjah open house, hehe..
Lg pun bukan apa..jam 3 ptg lepas open house tu aku kena pi meeting ajk PIBG kat sekolah angah. Tu yg kena cepat sket tu. Kena bajet masa ler..heheh.

Jam 1.20 petang..aku dh sampai main ofis GSL kat Gunung Semanggol. Suami aku mula dh kol. Bila kitorang kata baru je sampai GSL..abang pun dgn cergas turun dari ofisnya utk melayan aku, haha...

Ye..sambil melayan...sambil snap gambar utk bahan blog aku, wakaka..
Aku masa ni mata dah juling arnab dah. Tak tau nak makan mana dulu. Angah dh amek satay dulu. Tp..aku amekkan jugak Angah ngan Akiss ni nasik minyak ngan ayam masak merah. Mana leh tengahari tak makan nasik, kan?? Aku dh ler tak masak kat umah tadi nih...pasal kalo dah tajuk albumnya nak gi GSL punya open house..wat pe masak lagi kan?? Membazir aje, huhu..
Kat sini pulun nak makan byk mana pun..no hal punya. Maklum ler..bajet kompeni, haha..

Masa aku mai tu..ramai staff ngan tetamu yang sampai awal dh tak larat nak makan. Tapi ramai gak anak2 staff yg balik dari sekolah terus ke sini utk makan tengahari, huhu. Sama ler ngan anak2 aku gak.

Tgk tu..angah pun ada satay..depan aku pun ada satay. Abg ler tu yg tolong amekkan. Pasal dh tak larat sgt perut aku ni..aku makan 2-3 cucuk satay aje.
Nasik impit yg menjadi feveret pun aku tak jamah. Masa Akma anak Pak Aji kata satay tu org tu tak bakar (rehat jap kot...letih dh tangan dia dok mengipas, haha). Jadi, aku pelawa dia amek satay yg aku ada tu. Takde ler aku membazir.

Menu makanan mmg sgt banyak. Antaranya bihun sup, mi kuah ketam, ketupat palas & lemang, rendang ayam, cendol, air sirap, buah oren & tembikai, eskrem koneto, satay & nasik impit, nasik minyak & lauk-pauknya, laksa lagi!!!...
Pergh!! semua sedap2 belaka ler. Kebanyakannya semua aku rasa kecuali bihun sup...mmg tak terdaya dah. Jadinya, abg kata..kang kalo ada lebih nanti..abang bawakkan balik bihun sup bungkus utk aku petang nanti, haha..
Terer tul ngan selera aku nih, huhu.

Ni ler mi kuah ketam tu. Sedap gak.
Mana ler Mat cari ketam byk2 utk kuah ni. Semangkuk mi ni dpt setengah ekor ketam lagik..Mana hang cari ketam byk2 ni Mat?
Ketam kan skang sekilo mahal dah harganya...opps, lupa...bajet kompeni!! hehe..

"Apa ada lagi, yang?", tanya aku yg mmg kemaruk nak rasa semua. Alaa..rasa sikit2 aje semua tu..hehe (malu nak ngaku ke tu??..hehe). Mata pun melilau aje teropong dari jauh ape ke benda ada lagi atas meja tu, haha..

Tapi cendol pulut dia..sedap ler. Aku nak amek semangkuk lagi..abang tak bagi dah!!! Abang kata cendol tu mengandungi lemak tepu!!! Rasa semangkuk tu udah2 ler!!!...hahaha..
Jadi..aku ikut ler kata2 hikmah dari suamiku itu, ngeh2.

Hmmm..angah yg dah besar ni pun makan eskrem sampai comot2 mulut. Inikan pulak budak2 tecit!! huh!!!...
Kalo sape yg perasan ngan cermin mata angah tu..tebal gak kan??

Akiss sgt teruja makan laksa. Memang feveret dia laksa. Lepas dia dh abes...siap dia pi tolong amekkan aku semangkuk pulak si laksa tu, haha.
Pastu, angah pun amek laksa utk makan pasal tak tahan tgk akiss makan laksa tu tadi.

Ni ler Pak Aji ngan Kak Ruby...isterinya.

Sempat bergurau-senda pulak di khalayak ramai ni, heheh...
Bergurau-senda kan pengikat kasih-syg...

Kak Ani, Razi dan Dara sedang khusyuk melayan makanan. Yeop ngan Mat kekenyangan sudah...

Jam 2.30ptg aku balik umah ngan anak2. Sampai umah...terus ler aku wat pe yg patut. Pastu tinggalkan akiss ngan angah kat umah utk menghadiri mesorat kat SK King Edward VII (2), hehe..

Ni adalah acara membungkus makanan lebih utk dibawa balik selepas tiada tanda2 tetamu lain akan datang lagi, hehe..
Acara ni sangat menguntungkan bagi mereka yg mempunyai keluarga yg besar...huhu.

TQ kat abang coz gambar2 ni sume adalah ehsan dari hp SE nya...Tu yg takde gambar abang pun dlm N3 kali ni, hehe..

Sekian, terima kasih.

12 comments:

Wak Kumis said...

Wow betul2 bayar niat lepas puasa ni Alona.........mintak cikit......Bleh.
Pak Aji pun ada,wak Mus tak makan ke...?

DeLLas said...

wahahaha.. makan sampai jam tangan pun tpusing.. pnya la hebat.. spek angah beli kat sana ke?

ikiqzana said...

seronok negok sis makan ank beranak.. klu zana pun x lepas peluang mcm ni kan setahu sekali...

betul bnyk menu jamuan raya tu sis..

Pemancing Ikan said...

Lapar pulak tengok orang makan
GSL tu singkatan untuk apa
Gunung Semanggul ....
L tu loji ke ?

wantie said...

amboi kak Alona, semua nak makan.Tapi cover line plak tue...

Hmmmm.. Mee KETAM????? ish.. semuanya ko sapu...

Kalau wantie pun balun semua gak..

nyum 10x

atty's said...

sonoknya g makan2..mcm2 menu ado hah..ketam pun ado ..

** atie + farid + aisyah ** said...

amboi kak........makan busat lor......bestnye.....

Rinna said...

Wahh seronoknya gi makan2 open house ekk.. Tgk satay byk tuh.. ngan mee ketam pun nampak menyelerakan..

TokNabe said...

Banyak betul menunya... kalau try semua boleh kasi buncit perut, tak larat nak jalan.

hehe.. tersembul ketam setengah ekor dalam me tu yee... fuh!!

cookie devine said...

sis,agak2laa kalau kalau syawal tuh bkn 30hari tapi 60hari mcmn ekk badan kira??mesti gebu.


*Teringat mee ketam kat Manjung.

Kamsiah said...

open houise..takleh tahan selera la kan...

AINANAM said...

sakan la depa ni..mkn2..selagi blh makan noooo