Thursday, October 22, 2009

Kenapa aku ke sini...?

21hb Okt 2009 - Rabu
Pagi semalam kami menerima berita yg abg Sharyl telah dimasukkan ke wad Hospital Pantai, Ipoh. Kebetulan...abg pun tgh cuti. Jadi kami mengambil keputusan utk pergi menziarahi abg Sharyl kat sana pada pagi tadi laa sepatutnya. Dah janji ngan mak dan abah juga. Cadang gi ngan kancil aje pasal angah ngan akiss sekolah.

Akan tetapi..pada petang semalamnya jugak...Kak Gie kol abang mengatakan abg Sharyl bakal menghadapi pembedahan pada pagi tadi. Jadi, kalo kitorang gi pagi..abg Sharyl sedang dlm bilik pembedahan.
Jadi, abang ubah plan. Kol mak ngan abah ajak gi petang semalam tu juga. Bukan apa..sekurang2nya leh ler abah ngan mak titipkan kata2 perangsang dan semangat kat menantunya itu. Kata2 perangsang ni...bukan hanya dari setiap perkataan yg keluar dari mulut aje..sentuhan listrik juga jugak berkesan dlm menyampaikan maksud tersebut.

Alhamdulillah, ngan van abah/mak tu..kitorang selamat sampai ke Ipoh. Kedatangan yg disambut oleh kak Gie yg kelihatan keletihan tapi masih mampu bertenaga.

Ni ler 1st time aku sampai ke hospital glam ni, hehe....hospital utk orang2 loaded, orang2 yg ada insurans perubatan, org2 yg mempunyai majikan bersyarikat besar...
Kat Tepen...hospital swasta yg ada cuma TMC di bawah pengurusan KPJ, Hospital Apollo dan yg terbaru Hospital Colombia Asia...

Ni ler abg Sharyl, biras aku. Sian kat dia..semoga tabah menghadapi dugaan.
Masa ni..jenoh ler kak Gie dan abg Sharyl memperjelaskan segala pertanyaan, ketidakfahaman kitorang mengenai penyakit tersebut, hehe..

Haa..tengok tu...abah ada lagi soklan nak tanya, hehe..

Aku pun tak ketinggalan. Ntah apa2 soklan laa yg aku ajukan kat kak Gie sampai beriya-iya kak Gie explain kat aku tu. Nasib baik ler leh paham...kalo idak, mengabeh ayo liyo aje ye!! hehe..

Tak lama masa kitorang ada kat wad tu..ramai ler kawan2 abg Sharyl pun dtg melawat dia. Maklum ler..org peramah gitu ler..ramai kawannye!!!

Jadi...utk tidak meramaikan sekeliling katil abg Sharyl serta meriuhkan wad bernombor 2052 tu...kak Gie pun ajak ler kitorang kuar gi makan2 dulu. Ngisi peghot yg mcm2 nak kosong dah ni, hehe. Maklum ler..Ipoh ujan ler pulak petang tu. Sampai spital...wadnya sejuk dingin ngan ekon ler pulak. Maka..rasa lapar, rasa nak kencing...semuanya datang, hehe.

Err...kalo citer pasal lapar...abg Sharyl tu tengah berpuasa. Ye ler..mmg selalunya kalo org nak kena operate ni..kena pose dulu, kan??..
Harapkan air je ler masuk dlm badan utk bagi dia tenaga. Nak curik2 makan pun takleh pasal sensor yg diletakkan kat tubuh badan abg Sharyl tu akan berbunyik, maklum ler hospital canggih cenggini, hehe..

Tgk makanan dlm tu...licin ler makanan2 tu kitorang dok belasah. Dah ler lapar dlm kesejukan, sedap ler pulak masakannya..Tu ler alasan kenapa pinggan2 tu leh licin ye, hehe.
Kalo sesape ada nak rasa nasik goreng kerabu...leh ler gi kat Taman Perpaduan, Bercham, Ipoh tu ye..

Kak Gie ler yg belanja dinner kitorang mlm tu. TQ ye, sis. Lain kali leh belanja lagi, haha..

Sebelum balik Tepen..kitorang gi semula ke spital pantai tu. Kali ni Fami ngan Isya (anak2 kak Gie) ikut sekali.
Jumpa lagi sekali abg Sharyl kat wad dia. Nampak dia ceria mcm biasa aje..tapi kak Gie kata...abg Sharyl tu sakit sebenarnya. Cuma cover taknak bagi mak ngan abah tu susah hati ler..hmm..

Sampai Tepen kul 10.30 malam. Kelam kabut ler aku menseterika uniform budak2 ni, hehe. Lepas menseterika uniform tu..sempat ler lagi aku menjengok kebun aku kat fesbuk tu..(tak senonoh!!!)


NOTA 22hb Okt 2009:-

Abg cakap...kak Gie sms bg tau yg Abg Sharyl telah selamat menjalani pembedahan yg telah memakan masa berjam2 tu. Alhamdulillah....semoga cepat semboh!!!

psst; gambar2 di atas adalah ehsan dari hp SE abang...

10 comments:

ibuayu said...

semoga cepat sembuh...
Masa kat maktab tu selalu gak gi taman bercham tapi tak tahu ada nasi goreng kerabu sedap...Ni nak turun ipoh ni..

ikiqzana said...

semoga Abg Sharyl cepat sembuh..

wah sis.. smpi rumah masih smpt bukak fb.. sama la gan zana pantang ada masa mesti berkebun... hehehe.

** atie + farid + aisyah ** said...

alhamdulillah...selamat di bedah....moga cepat sembuh ye.......

Gieyana said...

Moga cepat sembuh..

^^ kalau sy pon prefer spital cenggitu gak utk service yg baik..tp kena ar spend lebeyy sket kan! nasib baik insurance cover..hahaha

zura@iwan said...

semoga cepat sembuh yer...

tu arr spetal private gini service dia best...tp kalu bab2 nk operate ni risau juga la kalu kt mn2pon..hikss

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam....semoga beliau cepat sembuh....dugaan allah tu....dia sayang hambaNYA tu yang DIA munduga tu...harap2 sabar la yer..

Cik Cookie said...

pelaburan utuk kesihatan adalah sesuatu yg memuaskan.

MaMa aYiN_FaSHa said...

hope cepat sembuh..sakit apa abg sharly tu kak??? ieda ni cuak sikit dgr bedah2..takutttttttt..

[-suziey-] said...

semoga abg syahril tu cpt sembuh..dia jalani pembedahan ape kak alona? xcite pn..

hmm kalu ade panel better la g spital private..cepat..tp kadang2 private pn xnk amik risiko anto balik ke kerajaan..

sy pnh g apollo kt tepeng,.menyeramkan la..hahahaa

Rinna said...

Moga Abg Sharyl cepat sembuh dan kuar hospital..yer..