Tuesday, October 20, 2009

Sekadar ingatan..

Semalam…along dah balik ke hostel dia semula. Lepas2 ni…jenoh laa pulak dia countdown dari 5 minggu ni…berapa hari lagi nak cuti ujung tahun. Leh balik umah, haha. Juga countdown lagi berapa minggu ibu, abah ngan adik2nya nak gi melawat dia kat sana. Tapi..naseb bek dia tak lupa nak countdown brp hari lagi dia nak peksa dulu..kuikuikui..

DSC01115 Ni ketika jam menunjukkan 6.05 petang. Tapi nampak mcm dah senja, kan?? Pemandangan ni diambil ketika melepasi Gunung Innas, Baling…

15hb Okt..miting AJK PIBG SK King Edward VII (2)

Alhamdulillah, sekian kalinya utk 2 penggal aku jd AJK PIBG…tak penah ler lagi aku monteng miting, hehe. Pelbagai isu yg diperbentangkan dan diperbincangkan dlm miting ni terutama perkara yg ‘panas’ iaitu mengenai kantin sekolah…hehe..

DSC01094DSC01095

Yg bertudung ni Kak Ros, isteri Mejar Razak. Dia pun mcm aku…tahun dpn dh takde anak bersekolah kat sini dah…sedeyyy..

Aku turut mengambil gambar Guru Besar baru sekolah ni secara curi2, hehe. Guru Besar (bukan yg berkacamata) bakal menjalani pembedahan pintasan jantung minggu depan. Aku doakan semoga pembedahan tersebut berjaya. AMIN. 

SIKAP MANUSIA YG TIDAK BERMORAL

Sila lihat gambar di bawah….apa yg korang fikirkan???

 DSC01097

Hmmm..sebenarnya ari tu kitorang mencari sandal utk along kat TESCO. Tiba2 mata kitorang tertancap bungkusan di atas di rak kasut. Mula2 kitorang ingat..org letak situ sebab tak jadi nak beli. Tapi terkejut sbb nampak straw kat dlm botol2 tersebut. Laa…rupa2nya..kelima-lima botol tersebut telah disedut airnya, kosong….!!! Sape laa punya keje ni. Kot pun dh abes sebelum bayar pn….bkn cashier tu nak marah kalo byr bungkusan kosong cenggitu. Sekurang2nya diorang nampak kejujuran kat situ. Pasal aku pernah tgk org lain wat cenggitu. Maklum ler..bila dh beli mende2 cenggini..kalo ada anak2 kecik yg masih tak paham bahasa..dh tentu merengek nak jam-jam tu gak. Tp bayar ler jugak mende dah abes tu kat kaunter tu nanti, kan. Tunjuk pek kosong tu je. Ni…dah abes diteguk air tu..tinggalkan mcm tu aje?? Ish!! kalo org bukan Islam wat tu..takde mende ler lagi. Tapi kalo orang Islam??

KISAH ALONG

Dia Along, anak aku yg sulong. Berusia 13 tahun dan belajar di sini. Kenapa dia jugak berkepala gondol cenggini? Sebab dia kata untuk unit beruniform yg disertainya iaitu Kadet Bomba…

DSC01099DSC01100

DSC01213

Segak tak along pakai uniform ni?? hehe.. Naseb bek ler uniform ni free je. Kalo beli sendiri…berapa yek harganya? hmm..

Along leh bawak balik uniform ni ke umah sebab nak soh aku jahitkan lencana kat kiri kanan lengan baju tu. Tp…elok gak ler dia bawak balik umah pun. Leh ler aku tgk camne along berpakaian cenggini. Maklum ler….sebelum2 ni asek tgk dia sarung uniform unit beruniform TKRS aje, hehe..

Permainan RC

Balik dari gunting rambut along tu…kitorang balik ikut lake garden. Nampak dari jauh byk kereta dan ramai org kat area belakang SM Hua Lian..Tertanya-tanya jugak…ada pertunjukan apa kat situ?? hehe..

DSC01101

DSC01103

DSC01106   

Rupa2nya…ada sekumpulan pejuang2 RC sedang bermain kete tecit dorang ler kat situ.

SARAPAN PAGI

DSC01110

DSC01113

DSC01215

Pagi Isnin semalam…abang ajak sarapan pagi kat Restoran SM. Aku kalo kat situ mesti amek bubur arab ayam. Along amek nasik lemak. Yang abang pulak..pasal dh ada nasik..maka abang pun makan nasik, hehe.

DSC01214

Ni ler keje budak2 ni kalo dh ada masa lapang sangat tu iaitu menyonteng belon yg akiss tiup. Sebenarnya, lepas Akiss dh tiup belon tu..abang amek pen marker dan lukis gambar muka kat situ. Bila dpt kat budak2 ni…ada ler lagi yg dorang nak menokok-tambah.

Aku sejak seminggu lepas kepala otak sebok dok merangka pelbagai aturcara dan destinasi2 yg nak kena terjah masa percutian ujung tahun ni nanti. Semoga semuanya terlaksana dgn cemerlang, InsyaAllah.

7 comments:

zura@iwan said...

ishh sapa la yg x bmoral tu nuh...kurang asam tul. bleh lak minum tu x byr...

nnti akak rajin2 la trn PH tgk Along..kut2 zura ada kt Baling ke.

ikiqzana said...

wah sis jadi AJK PIBG.. caya la sis..

zana klu g giant pun selalu anak2 wat camtu mkn coklat atau minum air vitegen.. tapi mmg byr selalu sblm kuar.. hampehh tul org wat camtu ye sis...

hensem la along pakai baju kadet bomba tu.. pas tu rmbut pun sesuai potong pendek.. kemas.

rumah terbakar panggil bomba...
along dtg berlumba2...
kih3x...

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam cinta....saya asal org perlis....kerja di UiTM perlis....selalu dah tengok menda2 cenggini...mmg tak dak moral value langsung....

badungcamp said...

awal lagi dah buat perancagan cuti ujung tahun, rasanya kali ni x jauh kot... sebab...dia orang x bagi $$$$$$$$$ hu hu..

POSH76 said...

cantiklah pemandangan tu...

bagusnyer aktif berpersatuan..leh bersosial kan & banyak activiti

kembongler perut saper yg buat camtu..

Along gondol pun still kacak....hehe

nampak sedap jer buboq tu...hehe

wah mesti sibuk cuti2 mesia yek...hehe

atty's said...

aktif hah alona..jadi ajk pibg..syabas..

apa punya org lah minum air..tak bayau..jadik darah daging..

[-suziey-] said...

ler sape yg sgt kurang sopan itu..minum xbyr..xhalal rejeki itu mask ke perutny..hehe..

waaa along masuk kadet bomba..smart tu..tough..pasni berderet la awek menanti:D

erkk kat mane restoran SM tu ek..hmmm...xpasan plak..hehehee..

p/s: nape akk xckp je nk amik gbr dpn pelamin..hehe..sy mmg xingt ape dh..dok kehulu kehilir jek:p