Monday, October 5, 2009

Sambung selagi tak abes..edisi Pekan

Dari Temerloh..kitorang kembara ke Kuantan lak. Tuju umah sedara ayah kat Felda Sg. Pancing dulu..tapi hampa pasal tuan umah takde ler pulak. Ni kes main terjah aje laa ni. Ayah pulak..takde ler nak mengambek no. kontek diorang. Kalo idak..takde ler sesi terjah menerjah cenggitu je. Apa2hal mesti roger2 dulu kan, huhu..
Pastu..terus aje kitorang ke umah sedara ayah kat Pekan pulak. Amboii..1 Syawal ni kitorang mmg mengembara sakan ler, huhu.

Pekan, Pahang ni mmg tempat asal arwah aki pun sebenarnya. Jadi tak heran laa kenapa kat area Kuantan dan Pekan ni ramai waris2 ayah. Ramai gak yg kitorang tak kenal. Katanya..makcu dah aturkan perjumpaan beramai2 waris diorang semua nih. Nak tumbang lembu gak katanya. Tapi tak tau ler bila. Kalo jadi pun..aku tak dpt ler nak ngikut sama kot.

Sampai sini mmg dah petang sgt dah.
Kebetulan pulak ada 2 biji keta dlm gambar di atas tu CCB dan CCD. Yg myvi Fadel...CCC. Sepatutnya kena dok tengah2 antara CCB dan CCD tapi nak wat gone ye..tengah2 tu pintu masuk ler, hehe..
Kalo idak..elok ler ikut turutan CCB, CCC dan CCD.

Ni sesi dok di tangga.

Hmm..ni plak adalah sesi perasan di jendela, haha.
Ni..abang ler sebok soh aku jadi model tingkap pulak, huh!!

Ni pulak sesi keletihan seorang driver. Lepas solat raya sampai ler ke petang raya..tugasnya memandu aje, huhu. Sian2..tapi tabik springgg toing toing toing ler kat Fadel ngan abang coz memandu ngan cemerlang sepanjang kembara raya 1 Syawal ari tu, ngeh2.

Gambar di atas tu kakak sepupu ayah tu. Kitorang panggil dia MAKCU.
Yg baby tecit tu..cucu terbaru Makcu. Lahir 31 Ogos 2009. Mak Lenggang kata dia baby merdeka pertama di Kuantan. Masuk ler paper H.Metro katanya. Tak perasan pulak aku, hehe..

Mak Lenggang?? Sape mak lenggang tu?..
Kalo nak tau..Mak Lenggang tu adalah gelaran yg kitorang bagi kat mak baby tecit tu, hehe..
Nama tu diadaptasi dari citer Sri Mersing versi drama yg jugak ada watak Bentayan tu, ingat tak??

Ye..ayah sedang berborak ngan Broery Marantika versi Pekan, huhu..

Ni adalah tapai dlm daun getah. Mmg terangkat!!

Dah nak balik dah. Kitorang kuar dulu. Pasal..masa kitorang sdg menjamu selera tu..ada lak tetamu lain 2-3 keta baru sampai. Kitorang pun kena laa beransurkan diri ye. Pasal umah dah penoh sesak dah, hihi.

Along sebok membetulkan sampinnya. Along, atuknya dah ayahngahnya adalah org yg sangat berdisiplin hari tu pasal sampin terlekat di pinggang sehingga sampai ke Bentong semula. Uiiyoo!!

Sementara tunggu atuk ngan wan tak kuar2 lagi..abah budak2 ni sempat soh anak2 teruna dia berfotografi jap kat tingkap belah atas tu pulak, huhu.

Angah termenung di jendela..sekolah mana ler tingkatan 1 nanti ye?? haha..

Ni bukan apa..abg tu nak wat eksperimen editing.
Tapi ada sesape perasan tak?? Daun tingkap ni sebelah dlm ler, huhu..

Sesi temuramah ngan Angah..apa perasaan bergambar kat tingkap?? haha..
Hmm..jenoh gak ni. Mana nak layan kamera digital still, mana nak layan video-cam..

CITER TAMBAHAN;
1) GYM
- Ahad pagi gi gym. Lega aku bila Jiva ckp bulan 9 aku takyah bayar RM10 pasal aku sempat gi gym sekali aje (29hb), hehe..
- Masa kitorang sampai..gym tak bukak lagi. Padahal dah kul 10pg tu. Budak2 newbie ramai dah tunggu. Abg gi mintak kunci kat pak Guard atas izin Jiva.
- Mak aii..menderu2 budak2 tu masuk. Pulak tu..semua mende diorang nak try main. Semua kejap2. Try tu tak kena..try ni tak kena..heran aku. Mana yg pempuan lak..sikit2 terjerit..sikit2 terjerit..adoii!! Pastu..treadmill pun tak larat nak main?? Hmm..last2 wat je laa yg diorang selesa iaitu kayuh beskal. Mana ler tenaga muda belia diorang ni ye??

2) GUNTING RAMBUT
- Abang ngan angah gunting rambut kat belakang The Store Taiping Jaya. Kali ni tidak di Leong pasal ramai sgt. Kena tunggu 6 orang paling tidak 1 jam setengah. Pastu..dah berapa kali dok perati..kalo rambut kaum dia..gunting beriya2 kasi lawa ngan harga upah yg sama. Kalo anak2 kitorang ni..wat ala kadar dlm 10 minit aje. Kalo pilih bulu ni..bermakna dia tak profesional dlm mengendalikan perniagaan.
- Sebenarnya..angah dah gunting rambut minggu lepas tapi Guru Besar dia nak selaraskan pulak semua murid2nya kena gunting rambut no. 2 punya. Maklum ler..sekolah budak2 lelaki, kan!!
Jadi, kitorang sebagai ibubapa yg sgt prihatin ngan saranan sekolah dan jenis tak suka anak2 kitorang ni diambil tindakan sebab tak ikut peraturan sekolah..maka, keluarkan ler lagi duit utk gunting rambut no. 2 tu. Nak wat sendiri tak reti ler pulak. Padahal org kata senang aje kalo ada mesin dia..

3) GIE's OPEN HOUSE
- Jam 3.45ptg keluar dari umah nak gi Penang. Isi petrol apa semua..sampai sana 5.30 ptg gak ler. Senang gak ler nak cari umah Gie. Pandai Gie kasi direction camne nak gi umah dia, huhu.
- Rezeki aku berganda ari tu pasal jumpa juga ngan sahabat blogger yg lain iaitu Zura dan Niza. Ari tu gak baru aku kenal Wantie dan El..
- Semua best..
- Balik dari umah Gie..terus ke Carrefour..nak beli roti patato baby bun. Segan sebenarnya nak habaq kat depa aku gi Carrefour nak cari mende tu, huhu. Beli gak muffin..oit, Carrefour pun dah wat kotak utk muffin ler. Mcm dunkin donut, big apple, K.Rogers, Nash Bakery gak ler...ok ler tuh!! huhu..
- Sebenarnya mula2 nak ke Chowrasta beli jeruk tapi depa habaq Chowrasta bukak sampai kul 7mlm aje. Takde ler...lain kali ler tu.
- Gambar2 sesi di umah Gie kena tunggu turn ler. Pasal..gambar Suziey mai raya kat umah aku pun tak masuk2 lagi ni. Semua tunggu turn punya pasal, ikut jalan cerita..huhu.

Lain2 hal;
- 04hb semalam adalah hari ulangtahun kelahiran mak aku yg tersayang. Alhamdulillah, aku dah pun tipon mak semalam..berborak pjg2, hihi.
- Sebenarnya..kalo nak ikut kalendar Islam..dlm bulan Syawal ni adalah hari ulangtahun perkahwinan aku gak ler.

10 comments:

ibu_umairah said...

sonoknyaaaa kak...........jalan2,kdg penat pun tak terasa kan

atty's said...

jauh jalan..raya hah..
ijau je semua..tantek..

POSH76 said...

cantek lah gambo kat tingkap tu...kalu lum kahwin mau ada yg masuk meminang...hehe

tak pernah makan tapai daun getah...pelik 1st time dgr....interestinglaa..

cookie devine said...

Alahaiii sis,feeling lebey kat tingkap rumah.tunggu hero apa lagi?

p/s:tapai daun getah sgt synnonym ngn Cik Cookie.suka...suka...

ikiqzana said...

bnyk ker sis ambik gmbr.. pas tu ambik video lg.. best betulkn.. mesti bnyk koleksi gmbr2kn...

hijau segar dn nyaman...

wantie said...

kak Alona- sian yer tak sempat nak beli jeruk.
Nanti wantie post kan. kasi ler alamat. nanti wat pos laju ngator...

seyes nie...

[-suziey-] said...

amboih ank banak suka dok kt jendela yek..ekekek:p

amboih g open house gie yek...xdapek la nk join..huhhu..

yela..byk sgt story kn ikt turn la kan..haha..

happy besday utk mak akk :)

RMY-Abelitokjoro said...

salam manis buat cintamanisz sekeluarga.. la nape tak braya rumah abeli...hari raya pertama hingga hari raya ke sepuluh abeli tak g mana pun... kena kerja malam... 10hari... rasa macam mabuk air tapai..jerok... je.. tapi kan dlm banyak gambar tu gambar posing kat tingkap tu puh... mengancam.. mcm org frust jee... he..he.. gurau... je...

mAr@ZiEy said...

seronok yer..best lak tgk gmbr2 tu..hehe

Gieyana said...

hoho..p carrefour erk...hmmm..mcm ada kasitau kan..cuma x kasi tau jer nk beli apo!hiks!

x sangka plak akak dtg...kalau tau! bleyy sy belikan jeruk kasi!huhu

Susa tgk gambar2 kt jendela tue..nmpak unik!:D