Wednesday, October 21, 2009

Setelah sekian lama....

Ye...mmg dh berbulan2 aku ngan abang tak joggin kat Bukit Larut ni. Sebab apa ye? Hmm..mgkn sebab ari Sabtu kekadang abang OT, kekadang gi lawat Along..dan selalunya adaaaa saja hal (alasan) yg menyebabkan kitorang memonteng joggin kat situ ketika ujung2 minggu.

Disebabkan abang terpaksa perabes cuti sebelum 01 Nov ni, nak gi jenjalan cuti2 m'sia pun tak cukup korum sebab along kat hostel, angah ngan akiss pulak sekolah seperti biasa..tambah2 Akiss dh nak peksa minggu depan..JADI....aku ngan abang wat ler balik aktiviti joggin di Bukit Larut ni. Kiranya hari ni adalah hari kedua ler kitorang kembali mengeluarkan peluh kat sini, hehe.

Semasa joggin, seperti yg dijangka...ramai ler para jogger setia Bukit Larut yg mmg dah kenal muka kitorang ni menyapa dan bertanya kenapa dh lama tak nampak, huhu..

Mmg kat sini..ramai kaum cha ye nun alip yg melakukan aktiviti jogging. Ada yg setia naik ikut short-cut jungle trekking sampai ke pondok 3 dan turun ikut jalan jip. Ada yg ikut short-cut jungle trekking sampai ke pondok 2...dan ada yg mendaki dan turun ikut laluan jip sj. Terpulang ler pada semangat dan stamina masing2.
Disebabkan kitorang dh lama tak naik sini..maka aku kurang konfiden pulak nak ikut short-cut jungle trekking ke pondok 2 tu. Kot kurang stamina..tak pasal2 aku nak pitam pulak, haha..
JADI..kitorang ikut laluan jip aje sampai ke pondok 2 tu. Termasuk hari ni baru 2 hari kitorang bertemu semula ngan pokok2 kat situ. Tentu pokok2 kat situ merindui kelibat kitorang, haha..

Ramai yg berpendapat...berjogging di alam semulajadi mcm ni memberi aura dan kesegaran kat kita sebab pokok2 mengeluarkan oksigen. Tambah pulak...dedaunan dan kulit2 pokok ni mengeluarkan bau2 therapi utk minda kita.
Kalo exercise kat gym....mana ada bau therapi!!!
Bau peloh, bau ketiak ada laa...haha.. Ndak2 kalo penoh pulak....mcm2 bau ada, uish!! termasuk ngan aku-aku sekali ler tu, wakaka..Lagi bikin aku finin....!!! Tapi nak wat gone..gym dkt ngan umah...kemudahan dh kerajaan bagi...gunakan je ler!!!

Hmm...ni camne pulak ada tali pita border line SPR kat sini lak nih?? Mana ada tempat pengundian kat tepi2 selekoh Bukit Larut ni, haha..
Hmmm...ni mcm kawasan bahaya sket ler. Takut tak terperasan pulak kat situ ada cerun. Beberapa bulan dulu..dorang pasang tali pita belang2 putih merah tu. Agaknya dh reput...dorang ganti ler ngan mana yg ada..hehe..Tak kisah ler...asalkan orang tau ianya sebagai tanda amaran.

Sebenarnya aku tak kasi abang amek gambar ni. Tp abang sebok nak snap gak. Bukannya elok pun pasal aku tgh menonggek mendaki bukit, hehe..
Tapi...bila abang dah amek ni..aku tempek ler kat sini sebagai tanda kasih, hehe..ikhlas ni ye!!!

Hmmm..kat sini mesti aku sebok nak berhenti jap. Pasalnya..aku suka tgk air turun di celah2 batu, celah2 lumut yg tumbuh kat batu, huhu..Suci je nampak air tu, haha..

Okey ler..tu je ler citer aku utk hari ni...sekian tima kasih..

11 comments:

[-suziey-] said...

fuiyoooooo rajin nya jooging ke bukt larut...sy naik bukit larut naik jip mase baru peknen sebulan..time tu xtau peknen..punyala mabuk..adeii..lps tu tobat xnak naik dh..skang hubby ajk naik xnak la...eeeee pening..tp kalu joging mungkin akn tergolek kebelakang balik..berat bdan xmampu nk daki..hahahhaa

Rinna said...

Amboi seronoknya berjogging2 bersama2 ngan hubby ekk.. :)

wirajiwa said...

[Pasalnya..aku suka tgk air turun di celah2 batu, celah2 lumut yg tumbuh kat batu, huhu..Suci je nampak air tu, haha..]

Adehhh...kepala otak aku nih.. mintak ampunn beb. Kuning sungguh laa hahahahaahah

zura@iwan said...

ala x penah gi bkt larut lagi...ritu gi nak naik la...tp x kesampaian lagikk..

rajin akak jogging2 nuh...bagus utk kesihatan..

POSH76 said...

wah rajin nyer jogging patutler menten selim....hehe

ibu emy efy eqy said...

♥ tahniah ALoNa!♥ rajinnya akak jogging sampai Bukit Larut lagi. Tak pe teruskan usahamu itu, lagipun abang ALoNa pun sama2 minat jogging...kan?

♥ mesti bestkan dapat tengok air turun menyusuri lereng2 bukit. saya teringin jugak tapi anak2 kecil lagi. biasalah kalau jalan2 kat kawasan macam ni banyaklah pantang larang orang tua2.

ikiqzana said...

wah seronok ye sis g jogging ni.. zana pun dh lama x g senaman.

shi3la said...

hohoho patut selim melimmmm...ini rahsianyerrr....

Diarihatiku1976 said...

wooowwww... rajinnya joging.. teruja i tau... tak leh jadi ni.. nak joging gak petang ni..

wantie said...

wala-wala berjoging. mesti sonot noh.Bila nengok gambar ni teringat kat diri sendir plak..

Lama benor tak jogging semula. sebab tu la badan dah pun membuntal...

Tak leh jadi ni, nak joging gakkkkk...

cantik noh keindahan bukit larut tue..

Faridah said...

bagusla akak selalu exersize..lagipun sblm ni kan lepas raya banyak benar acara makan2.so sekarang ni aktiviti utk menguruskan badan pulak..chayyuk2