Wednesday, October 14, 2009

Petang bertukar senja..senja bertukar malam..

Begini jugakah usia kita diibaratkan??

Tiga gambar ni adalah hasil ketekunan abang di suatu petang, di suatu senja dan di suatu malam.

raya09 268

Senario ini bukan di pinggir tasek..tetapi cuma di depan umah kak Idah aje..kat Kg. Expo ni gak ler, hehe. Bersempadan ngan pagar SMK Kamunting. Dirakamkan ketika kitorang pergi berhari-raya ke umah Kak Idah di suatu petang 6 Syawal 1430H. Sekumpulan beburung hinggap di ujung dedahanan mati itu sgt menarik perhatian. Mereka berkawan2, bertanya khabar..mungkin jugak bergosip2an (hehe..) sebelum pulang ke sarang masing.

tpg33

Senja adalah proses penukaran siang ke malam.

Gambar ni juga turut dirakamkan di depan umah kak Idah pada hari yg sama. Senario hampir memasuki senja..ketika azan Maghrib hampir tiba waktunya. Lihat betul2…terdapat bulan separa bulat di antara dua dahanan mati. Kecantikan langit ketika meniti senja sgt mengagumkan.

PA060060

Bukankah malam kita disinari cahaya bulan yg sama?

Gambar ni dirakam sendiri oleh abang kat luar umah kitorang aje. Cuma menggunakan kamera kompek dengan mod manual (shutter speed 1/125 dan aperture 8.0).

Ianya dirakamkan ketika baru pulang dari open house di rumah Gie. Dah nampak keindahan bulan ni dari hiway di Penang lagi tapi asek tak sempat nak snap aje. Manakan tidak..sat je memunculkan diri..tak sempat nak klik…dahhhhhh ditutupi awan malam. Camtu ler sampai ke Taiping. Tp tuah abang malam tu..abg sempat merakamkan keindahan bulan tersebut dengan jayanya, haha..

Citer dongeng tentang bulan mengambang sangat sebati ngan nenek kebayan. Antaranya;

1) Nenek kebayan sedang mengait benang membuat selembar kain.

2) Nenek kebayan sedang mengacau kawah

3) Nenek kebayan yg sgt cantik berada di bulan tersebut.

4) Nenek kebayan dirindui oleh sang pungguk utk tinggal bersama2 kembali.

Hmm..ada sape2 lagi nak tambah citer nenek kebayan dan sang rembulan ni?

Benarkah nama sebenar bulan ni adalah rembulan? hahahahahahahaha….

10 comments:

RMY-Abelitokjoro said...

assalamkom... abeli tengok mmang cantik la photo... tu.. 3 photo menarik.. abeli cameraman juga cuba buka link kat tepi blog abeli.atau http://ceritaperkahwinan3.blogspot.com semuga silaturahim kita berpanjangan.. salam buat abang yang handsome lagi lemak berkrim di sukai ramai tu....

Gieyana said...

2nd pic & pic bulan tue cantik...sonot bila tgk keindahan senja n bulan mengambang kan..:D

[-suziey-] said...

waaa tantek2..heheh..walaupn kamera kompek...pndai setting still tantek ;)

p/s: ooo kira disiplin gk kucing akk xmerayau msk umah ek..hehe..emm bgs bela kucing tp sy xbole la..sbb tkt ntni kena lelah..maklumler ank kecik kan mudh kena serang..hehe..tp aQeel mmg suka kucing cam ayah dia..sy suka tp xbrani peganng:D

ok nnti dtg la..xpe menantu pn bole je jmpt..jgn hantu sudah..ekekek:p

wantie said...

saya suka tengok pic. no 2 tue. nampak cantik sungguh. pandai snap noh....

lain kali snap gambar cam gini banyak banyak. leh ler kita cucui mata melihat keindahan alam ciptaan tuhan.......

zura@iwan said...

wahhh akak mmg cantik2 gambor...i like....hehehe...wpun guna kamera kompek yer..

oMMy fiRuz said...

nenek kebayan tu mesti rmbut pjg & putih smpai ke kaki..pastu bongkok 3..pastu pakai tongkat..pastu muka die mesti kedut 1000..tu je yg sy bole imagine kak..

ibu_umairah said...

amboiii....cantik nyeee!!!gambar num 2.....bulan memang nice,,,dengan keindahan senja.....menarik sangat

masviona said...

Kg. Expo... kamunting....windunya

dulu waktu remaja ku ada disitu....wah teringat kenangan lama

ibu emy efy eqy said...

Cantiknya gambar2 yang diambil dgn kamera kompek. Tenang sungguh gambar2 tu. Terutama sekali gambar bulan.

ikiqzana said...

dulu2 masa kecik2.. klu citer pasal nenek kebayan mesti rasa takut..

sekarang ni jarang kita citer kt ank kita pasal nenek kebayan.. cumer ada kolewon.. ataupun caplos... hehehe..

mmg cantik kejadian ALLAH kan sis..