Tuesday, August 24, 2010

Rumah kenangan abg...

Di suatu petang di bulan Ramadhan...ketika gi amek angah balik dari sekolah, abg soh aku lalu kat Taman Lake View yg menjadi salah satu jalan alternatif dari Kamunting nak ke Taiping, hehe.
Jalan di taman perumahan atas bukit mmg agak curam gak ler...hehe. Tp itu tak membataskan utk pengguna jalanraya yg tak suka sgt dgn traffik light utk ke Taiping.

Aku yg ketika itu memandu sang kancil tiba2 je disuruh abg utk ke tepi di suatu kawasan di tepi bukit tu.
Aku yg tgh syok menggelongsor rasa mcm dh tak sempat je nak ke tepi, hahaha.
Rupa2nya abg nak amek gambo umah lama kenangan dia masa kecik2 dulu dari pandangan atas bukit.
Jd, utk tidak menghampakan abg...aku pun tanya ler abang..."nak masuk ke kat kawasan tu..lg real leh amek gambo dekat2 sket", hehe..
Abg kata.."ok je"..

Aku pun bawak ler keta masuk kawasan quarters tentera yg dinamakan Kelapa Line tu.
Umah2 di kawasan belah bawah skang ni masih lg dihuni lagi oleh pegawai2 tentera. Tp ada 3 bijik umah berhampiran bukit tu telah lama ditinggalkan tidak berpenghuni.
Mgkn utk keselamatan jugak ler...sebab keadaan bukit tu dh terhakis sedikit.
Atas bukit berhampiran tu ada pulak kolam milik Indah Water.

Salah satu dari 3 buah umah tu..adalah umah kenangan abang ketika zaman sekolah rendahnya (dari darjah 2 sampai darjah 5). Masa tu abah seorang Pegawai Waran 1.
Abg citer..pengalamannya dok umah ni..mmg syok sbb umahnya besarrrr..luass...

Sedih jugak ler kan kalo tgk umah kenangan terbiar sepi mcm ni. Lebih baik ler dirobohkan daripada terbiar mcm ni.

Aku pun dulu penah dok quarters gak..tp quarters JKR ler sbb ayah aku keje JKR, hehe.
Umah tu dh dirobohkan dh beberapa tahun yg lalu. Dorang dh buat umah flat sebagai quarters baru, hmm. Mmg dh tak boleh nak tgk kenangan. Cuma gambar di dalam album dan kenangan di ingatan aje yg bermain2 ketika nostalgia itu tergamit.

7 comments:

Rinna said...

Nostalgia kan bila tgk rumah lama yg pernah diduduki.. dulu.. iye laa teringat zaman kanak2 laa kan..

Rumah saya masa saya kecik2 dulu pun dah kena roboh dah.. sedeynye..

POSH76 said...

mmg nostalgia kan sis...mesti teringat balikkan...better captured leh simpan sebagai kenangan

atty's said...

kty pun dulu prnah duk kuartes..masa duk kuartes..byk kenangan zaman kanak2..

J@J@ / Bini The Rock said...

kira best la jgk msh ada tapak rumah lg..blh amek2 gambar.

rmh saya lahir kat pasir panjang sana dah kena roboh terus. saya pon tak tau la rmh tu bentuk cemana gaya! masih baby kata mak...mana nak ingat!

Kamsiah said...

kenangan mengusik jiwa..:)

makdara TERDIVA said...

betul kak, hanya dgn gambar dpt mengubat rindu pada kenangan lama..rumah kitorang yg lama dulu ade yg dah terbakar..huhu..sedih..

wantie said...

at least ada lagi rumah untuk di kenang kenangkan. walaupun umah tu dah ditinggalkan.

kalau siti ler, nak cari umah kenang kenangan dah tak ado ler..