Monday, May 13, 2013

Apalah nilai kad ini jika....??

Alhamdulillah,
Sejak dari GSL dulu dh ada medic card ni utk staff, isteri & anak2.
Selain dari peruntukan duit kos perubatan setiap tahun (sakit biasa termasuk pergigian di klinik biasa)....medic card juga majikan sediakan sekiranya suatu ketika mereka memerlukan rawatan lanjut termasuk kos wad di hospital2 yg terpilih.

Sejak setahun yg lalu, setelah AUB SB dh amek alih....keistimewaan ini diteruskan, Alhamdulillah.
Antara hospital swasta yg ada dlm senarai ialah Columbia Asia yg juga terdapat di Taiping ni.
Kad yg baru...bermula dari 01 Jan 2013...
Ada sebab kenapa aku ceritakan pasal ni.
Ada diantara pemegang kad ni terasa rugi sebab tak guna pun lagi kad ini....pulak???
Faham tak maksud pulak dari aku tu??

Bagi aku....kad ini cuma sebagai jaminan kos rawatan sekiranya kesihatan tidak memberangsangkan. Maka, ketika itu...tidak perlu risau sekiranya perlukan rawatan yg memerlukan kos yg tinggi (seperti tercatat dlm syarat2 pelan).

JADI??
Adalah tidak rugi sekiranya kad medic ini tidak digunakan kerana kita telah dianugerahkan sesuatu yg lebih berharga iaitu kesihatan yang baik.
Apalah nilai puluhan ribu ringgit dari kad ini jika nk dibandingkan dgn kesihatan yg baik itu???

Nota ALONA:-
~Masih ada yg tak faham banyak perkara yg tidak boleh dinilaikan dgn duit, sebenarnya...

12 comments:

wantie said...

betul. sokong pendapat akak tu. kesihatan lebih berharga.

❤Kamsiah❤ said...

akak dan anak pun dapat medic card-ING punya..tp boleh digunakan kat siptal2 yg 'hebat'ternama' ja...10k setahun nilainya utk sorg..
tp baru2 ni suami ada buat rawatan ENT kat KPJ...ada kos yg ditanggung oleh kita sendiri...tak sepenuhnya depa tanggung....

❤Kamsiah❤ said...

akak dan anak pun dapat medic card-ING punya..tp boleh digunakan kat siptal2 yg 'hebat'ternama' ja...10k setahun nilainya utk sorg..
tp baru2 ni suami ada buat rawatan ENT kat KPJ...ada kos yg ditanggung oleh kita sendiri...tak sepenuhnya depa tanggung....

Nad MamaZN said...

Emmmm
Tu la, ada la yg teringin nak guna la tu
Nak tgk btul ke idak jaminan yg diberikan tu
Tp tu la kesihatan diri plak sanggup dipertaruhkan

Kesuma Angsana said...

kenalah check betul dan tgk apa yang ditanggung so kad medic mcm ni boleh dimanafaatkan sebaik mungkin kan !

Zura@Iwan said...

tak pakai sbb kita diberi kesihatan yg baik la kan..

kad tu digunakan bila diperlukan...hehe

BUNDA a.k.a KN said...

itulah, mcm pengalaman kamsiah...kdg2 ada bende tersembunyi ni yg buat kite confius...

Pokok Manggis Depan Rumah said...

betul tu. kesihantan lagi baik dari ada duit banyak.tapi sakit aje.

atty's said...

aty ngn anak2 pun ada medic card,jarang guna..tahun lps je byk guna,masa tgn fir patah..

sekurgnya bila kita tak guna..kita tau..kita sihat,dan diharap berkekalan sihatnya selamanya ,ameen

lizz said...

betultu...kesihatan lebih beharga kan...

Rinna said...

Kesihatan yang baik adalah segalanyaa.. :)

el said...

nama kita samalah kak
fazlina haha