Wednesday, July 13, 2011

Basikal motor

Ntah la..aku pun tak tau nama betul utk kenderaan ni. Tp bg aku..ni produk dari negara China..maka sememangnya dorang suka meniru sesuatu barang asal. Rupa macam motor atau skuter tp takde roadtax, insurans dan tak memerlukan lesen B2 utk menunggangnya. Ada yg disertakan ngan pengayuh (wlpn tak penah nampak pun penggunanya menggunakan pengayuh tu. Lagi dibuang ada ler mende tu, huhu)..

Ada penunggang mende ni yg mementingkan keselamatan dgn memakai helmet tapi lagi ramai yg tak pakai helmet pun. Gaya dorang membonceng tu pulak..aduhaii, ngalahkan orang bawak motor yg berinsurans dan bercukai jalan (wlpn ada gak laa segelintir yg sedar diri dorang tu bkn bwk motor, hehe).
Bawak tu kat tengah jalan (mcm naik motor, tak ngaku mende tu kena tepi2 mcm beskal, kuikui)...dh ler perlahan je (sbb mmg takleh laju pun, huhu)..Kayuh beskal lagi laju, huhu..Cuma naik mende ni tak perlu penat2 mengayuh laa. Leh perasan mcm naik motor, ish..ish..Aku bengang betul ngan pengguna yg mcm tu!!

Kalo yg dok depan tu org berbadan besar...yg menumpang kat belakang pun berbadan besar...aduhaii..lagi ler pelan basikal motor ni bergerak. Jalan kaki ler lagi bagus, leh kuar peluh...sihat badan keluar toksik2..kihkih!!! (aku penah tgk kes ni..selalu. Org yg sama laa, hehe)

Tgk...sebijik kan mcm skuter yg ber'road' tax tu, hmm..
Sekali pandang mcm kukuh jer kenderaan ni tapi sebenarnya bodynya body yg takde kualiti langsung. Kalo terjatuh senang je nak pecah.

Aku penah ler tgk basikal motor ni terjatuh. Aku tolong angkat. Alahaii, ringannya. Berat lagi ler mountain bike adik aku tu, hmm..Pastu, aku tgk dh berselotep2 (selotep kertas) kat body basikal motor tu, hihi..

4 comments:

makdara TERdiva said...

masa saya pergi singapore aritu kak,
punyalah byk motor ni kat sana..
lebih byk motor dari kereta yg parking
rupa2nya china man yg punya..
kerajaan sana kan import org dari china..tp yg bagusnya..wlaupun byk motor2 tu..tp tersusun semuanya

atty's said...

owh dah ada kat malaysia eh..mesti mahal gak kot.

Hunny Kitty said...

BASIKAL??? motor??!! arghh kompius!!! hahahahha

ILA said...

Wah, cantiknya motor basikal tu. Kawan saya pun ada juga tapi warna motor basikal tu warana merah jambu (pink)lah. Tapi kenapa ia di sebut basika motor? Bukan ke ia disebut motor basikal ke? Kalau tak silap saya, kawan sya beritahu harga ia RM1800.00 je kat besut terengganu.