Friday, July 29, 2011

Thermopot baruuu...

Ntah brp bijik dh thermopot yg berkhidmat kat umah aku ni. Guna 2-3 tahun...rosak. Kendian, beli baru. Lepas 2-3 tahun rosak lagi. Beli baru...rosak jgk 2-3 tahun kemudian, hmm..beli baru, huhu.
Katanya, mmg tempoh hayatnya lebih kurang mcm tu lah. Maklum...on 24 jam kecuali out station, kan..huhu..

Mula2 umah kitorang guna thermopot ni dh lama gak laa. Tu pun sbb dpt hadiah cabutan bertuah masa GSL Family Trip. Tapi bila dh rosak yg tu..kena ler beli sendiri, ye tak?? Dh syok guna mende tu. Nak wat air panas bila2 masa aje, heheh..

Ni lah thermopot yg baru jer berkhidmat kat umah aku. Tak sampai seminggu lagi. Beli cap Pensonic lak. Mcm2 jenama dh aku penah guna. Beli pun ikut bajet yg ada aje...

Ni lah thermopot yg dh rosak tu. Dia dh tak boleh nk keep warm...asek boiling aje. Pastu, air mendidih kat dlm tu leh terkeluar-terkeluar lak. Body thermopot ni pun..panas betol..sgt bahaye dan sudah tentu jgk leh melajukan meter letrik umah aku, huhu..

Kali ni lambat jgk ler kitorang nak beli thermopot baru (kat atas tu). Kalo sebelum2 ni..rosak aje..esok terus dh gi beli. Tapi kali ni...dkt 3 minggu gak guna cerek bunyi tu sebelum gi beli yg baru, hehe.

Tu dok simpan lagi yg rosak tu bkn apa..abg sebok nk try repair. Aku soh buang aje..sbb rasanya tipis harapan mende tu nk pulih sbb kali ni rosak teruk. Tak mcm yg dulu-dulu...

Harap2nya...thermopot yg baru ni..tahan lama gak ler. Jangan ler baru je abes warranty dia rosak lak, hehe..

Nota:-
-Seronok tgk sokongan padu rakyat Malaysia pada team Harimau Malaya malam tadi.
Penoh stadium, kedai2 makan yg ada tv, yg tgk kat rumah pun terpekik-pekik beri sokongan padu atas semangat nasionalisma.
-Kalo lah rakyat Malaysia dari semua kaum bersatu padu mcm ni utk pelbagai sudut, bkn hanya ketika perlawanan sehangat malam tadi shj...aku rasa...takut negara2 luar nk kondem Malaysia. Mesti pertahanan negara akan lebih kental.

3 comments:

Rinna said...

Pakai termapot nie masa anak kecik jerk skrg nie dah tak pakai.. Tak guna byk letrik ker?

deeja said...

Sama le plk termopot tu...li kat tesco.baru jgk la kiranyer,sama baya ngn umo baby....

Anonymous said...

org kata kalu nk brg tahan lama tak kira apa pun, bayao 1/5 harga barang tu ke zakat dulu..baru pegi beli pastu..insyaAllah..tahan lama walaupun cap penguin ayam.