Thursday, June 14, 2012

Alza jumpa doktor cermin..

12 Jun 2012
Selasa

Pagi tu abg bawak alza jumpa doktor cermin. Dulu dh penah bawak sini skali...mula2 cermin windscreen retak di pangkal cermin...tampal cecair penahan agar retaknya takleh merebak lagi. Rupa2nya merekah jgk. Jd, dorang potong ler RM50 dari harga asal utk harga pasang cermin yg baru. Mmg itulah harga yg diberi masa abg tanya kat dorang sewaktu gi tampal cecair penahan rekahan dulu.  

Mujur pagi tu abg yg pertama pelanggan dorang, hehe..
Abg keje sebenarnya pg tu tp gi keje kat TH dulu. Jd, kuar jap ler utk tukar windscreen alza yg baru. Mula2 ingat keje2 pemasangannya makan masa yg lama. 
Aku pun folo ler utk bawak abg balik. Konon2 abg nk gi keje Semanggol dulu ler kalo keje dorang ni makan masa 3-4 jam. Rupa2nya, satu jam lebih aje dh leh siap. Aku pun balik umah takleh nk join abg tunggu sebab aku puase ari tu. Abg ler tunggu sengsorang...sambil2 tu abg leh lintas jalan gi restoran MASA utk makan atau minum2...
Gambar ulang tayang. Ni ler rekahan tersebut.
Tukar cermin windscreen alza ni RM600 setelah dipotong RM50.
Masih kena selotep sehari dua utk kukuhkan gam cermin tersebut..hehe..mcm tampal koyok aje.
Abaikan imej bumbung garaj dan lampu kalimantang yg terlihat dlm cermin tersebut, hehe..
Pandang dari dlm...haa, baru clear mata aku nk pandang depan, hehe..
Semoga tak terpecah, teretak lagi lah, ye.
Semoga kukuh ler pemasangan tersebut...takde longgar sana sini, air leh masuk kalo ujan lebat ke apa..

Roadtax dan segala sticker pun tak dipasang semula lg. Abg kata tunggu nk pasang tinted luar dlm dulu. Tak tau ler tu bila nk gi psg tinted. Sebok semedang laa ni. Mujur ler job ujung minggu ni kat Kamunting Perdana aje...senang ler naik sang kancil tu aje haa..

Sekian..

Nota Alona:-
~Seminggu sudah pemergianmu.....Al-fatihah..

7 comments:

wantie said...

kalau T le cermin crack sikit je terus tukar. kalau pi tembak angin tu memang tak tahan lama.

tak beli extra cover tul cermin ke dak Alza tu? sebenornya T pun tak beli. tapi tak pa la kan, kerja kat sini, leh dapat murahhhhhhhhhh atau free je

Gieyana said...

alhamdulillah dh tukar..so x ler rs risau sgt kan..:-)

Kakzakie said...

Dah tak masuk air tu dah oklah. itu pun ambil masa juga kan..

el said...

caner leh crack tu kak...teruk npknye tu
600 melayang..mahal gak eh..tu lum tinted lagi tu hehehehe

Rinna said...

Teringat masa cermin belakang kereta wira Rin dulu retak seribu.. Kalau tak silap kena RM450 adoiyai.. sabo je laa.. tinggal kenangan ler keta tuh..

Anonymous said...

Salam. Cermin Alza org umah saya pecah baru ni sbb kena batu orang mesin rumput. Cuba rujuk insurans isteri saya, pihak insuran uruskan semua termasuk ambil dan hantau semula ke rumah. Dah ganti, Alhamdulillah FREE. Syukur...Mekasih Ustaz Huzaimi, ETiQa Takaful, Masjid Tanah, Melaka.

testing said...

Ops! Sorry lupa nak klik kat account tadi....(MSani, Melaka)