Monday, June 25, 2012

Ke Penang - dalam perjalanan

23hb Jun 2012
Sabtu

Keluar dari kawasan rumah seratus di Kg. Melayu, Air Itam tu...abg tanya..nk ke mana pulak ni? Apa lagi, jom cari durian ler, weh...hehe..
Dari Air Itam...kitorang terus menghala ke Balik Pulau..konon2 nak ke sana cari durian ler, huhu.
Tp tu lah...dalam perjalanan tu bila nampak rumah2 flat atau apartment berlapis2 bloknya di tepi2 bukit ni...mm..seriau jer tgk, kan??
Yang nampak dh usang tu...mcm takde org duduk aje. Tp nampak ada pulak tuala, pakaian bersidai...maknanya ada lah yg dok situ, tu..
Tu pun ntah berapa ler kalo menyewa situ?? area pulau, kan.....
Sedih tgk bangunan ni usang mcm takde maintainance langsung.
Sepatutnya 5-10 tahun sekali dh kena cat baru dh ni!! Dulu aku dh penah lalu sini tgk mcm ni jgk nampaknya.
Kat Kolumpo tu...flat jalan pekeliling yg dh dipindahkan penduduknya dan tunggu masa nk diruntuhkan tu pun tak seusang ni!!!
Ni yg baru punya...
Punyalah berlapis2 blok dorang. Satu blok pun ntah berapa ratus unit yg ada...inikan lagi utk semua blok. Mesti ada ribu2 unit ni....Tepi lereng bukit lak tu, aduhaii..
Nak wat mcm mana, kan. Harga umah kat area pulau ni...kalo yg betoi2 atas tanah aku rasa dh takde kot. Kalo ada pon mahai giler berganda dari area tanah besar. Utk org yg taraf sederhana ni...mana ler lagi. Umah cenggini ler yg termampu pun. Itu pun, ntah berapa ler harga seunit umah tinggi2 mcm ni??...
Tu yg ramai beli umah kat tanah besar dan berulang-alik keje kat area pulau.

Beruntong lah nenek sebab dorang sudah berpeluang memiliki umah teres 2 tingkat sejak berpuluh tahun yg lalu kat area pulau ni. Aku kecik2 lagi dorang dh dok umah ni.

Sekian..

Nota Alona:-
~Alhamdulillah, bersyukur dgn apa yg ada...

6 comments:

Kesuma Angsana said...

x byk beza penang dulu n skang ye

wantie said...

sib baik le umah sewa T kat penang ni, idak di kawasan bukit bukau tu.

pasal tu jugak le T beli umah teres kas SP. kak, kalau kat penang ni, nak merasa umah teres alamat makan nasi ngan garam le. hehehe

~♥ iella ♥~ said...

takut oo bila duk umh flat cmtue...gayat sama.walapun sy sndiri org penang..tp tinggl kt seberang prai..hehe

Gieyana said...

Mmg gayat ar kan kak? Ohh kita ke Tepeng, kak ke sini..hihii

level umah sy pon gayat gak kak..haizzz!

Rinna said...

Bila sebut umah pekeliling tuh teringat dulu2 kat situ laa saya tinggal..masa kecik2.. :)

Hunny Kitty said...

bila la nak ada peluang jumpa akak ni