Wednesday, June 27, 2012

Servis alza kali ke-6

26hb Jun 2012
Selasa

Dah 2 tahun lebih guna alza. Ni kali ke 6 kena gi servis kat Perodua. 
Alza dok kat atas.
Ingatkan pagi Selasa orang tak ramai. Takde ler kitorang wat booking. Terus gi walk-in aje. Rupa2nya ramaiiii jgk. Terdiri dari para pesara dan pak aji2, huhu...
Alang2 dh pegi...tunggu aje lah. Dekat kul 12 gak baru selesai sebab dorang ada wat spesel servis jgk (seperti yg telah dimaklumkan dlm surat surat pemberitahuan utk semua pengguna kereta2 Perodua tu). Servis hat ni FOC....
Kali ni kena RM303 berapa sen.
Abg tu baru jer dapat gaji pagi tu...dh kena melabur kat Perodua Servis ni, hehe.
Ok lah..sebab kete ni selalu jalan jaoh. Tapi ada satu masalah ler pulak bila nk balik tu, alahaiii!! Lampu brek masih nyala walaupun handbrake dh diturunkan. Tension jgk. Sebelum ni ok aje dorang wat keje. Kali ni lak ada yg hal terjadi.
Rasa geram kat perodua servis tu lah...sebok sgt nak servis brake padahal takyah lagi pun. Tak penting sangat pun lagi. Tp disebabkan ikut sgt prosedur dlm jadual buku servis tu..itu kena servis ini kena servis, itu kena tukar, ini kena tukar...macam kena tukar...kena ler ikut utk teruskan waranty servis.

Abg pun dh ckp kat aku ni last servis kat Perodua...lepas2 ni buat sendiri aje. Mmg lepas2 ni buat sendiri aje lah. Tak kisah ler takde warranty pun.

Bila dh rujuk balik kat dorang pasal lampu brek tu....mekanik dorang pun check ler. Rupa2nya suis brek kat tempat enjin tu dh rosak. Dorang ler yg bagi rosak. Sebelum tu ok aje!!
Dorang nk tukar dan repair....tp takde lak stoknya. Kena oder. Minggu depan baru leh oder. Dijangka dpt barang dari HQ paling cepat 2 minggu. Uiyoo...2 minggu....................
Mujur ler takde efek apa2 pun kat kete tu. Tp tu lah, tak best lah kan...lampu brek dok nyala aje wlpn kete tengah jalan dan handbrek dh tentulah dh diturunkan!!!
Tunggu lah 2 minggu tu pulak!!!

Sekian...

Nota Alona:-
~Zon suspens...

8 comments:

LiYa HaNiF :: said...

salam kenal... :)

Kesuma Angsana said...

tulah.. saya pun kkdang makan hati ngan perodua ni bukan kat kereta but pada servis yg diberi !

wantie said...

hai.. baik proton mahupun produa rasanya sama je. bila time service mcm mcm la jadinya.

bila time beli, siap ckp itu ini service kat pusat dia tip top. siap bagi buku jadula service lagi.

ada gak kengkawan yg mengadu, bila nak service kena tunggu berjam jam. sebab banyak keta yg nak di service.

hai.. ntah le, t tak alami sebab keta semua beli 2nd hand je. service pun kat office ni ha.

Budak kerja yang service kan, ada brani buat main main sama saya punya kereta? ecewahhhh....

Rinna said...

Kdg2 sakit hatikan. Ingatkan bila hantar kat servis center dia org akan servis elok2..tapi hampeh.. geram laa kalau jadi gini..

ieda said...

risau gak kan kak
kalau kita x ambil tahu nanti banyak lak yg dia cakpa nak tukar2 nie ..
kalau free x per .. nie kena bayar x tahan tuu ;)

Bahulu Studio.com said...

nak servis kat bengkal bwh pokok pun bole,nanti kalo jadi masalah depa akan lepas tangan.
perodua niii byk hal..udah ler lambat pass too kekadang kete pun jadi jahaman.
'buatann msia"'

DeLLas said...

mmg leceh.. perodua bentong dh tutup akibat mekanik yg suka buat hal dan main2 bila servis kete org.. kan dah xde org nk pi sana..

atty's said...

proton pun sama je.bila service..mcm2 nak kena tukar..tp aty abis je warannty dah tak service kt proton..sabtu ni nak service kete gak