Sunday, June 17, 2012

Oh ayahhh...

Wlpn dulu aku selalu sms ayah tp skang lebih kerap lg aku wat perkara tu. Saja...tak mau ayah terasa aku lupakan dia lepas mak dh takde ni. Selalunya aku kol mak...kendian mak lah yg akan bercerita pulak ngan ayah apa yg aku citer. Kekadang, mak wat hand free bila aku kol supaya ayah pun leh dgr dan menyampuk apa yg aku citer...indah saat itu, kan??
Ayah ngan mak guna no. digi...takde 3G...jadi takleh nk buat video call ler ngan aku.

Skang, bila aku sms ayah....ayah selalu balas dgn ayat2 yg menenangkan aku........
 Aku selalu doakan ayah sihat sejahtera.
Ayah keletihan dan rehat kejap kat dlm wad mak....gambar ni diambil ketika mak masih dirawat di hospital 5hb Jun tempohari.
Aku nk citer ni....waktu petang di hari pengebumian mak aku tu...tak patut betul ler dorang dh borak2 sembang2 gelak2 berseloroh dok memandai kenen2kan ayah aku ngan orang tu lah...orang ni lah. Tak hormat orang betoi. Kitorang masih dlm mood berkabung, mood sedih...dorang dh bantai berseloroh psl status baru ayah. Geram betoi ler. 

Bkn kitorang tak bg ayah kawen cari pengganti mak tp nanti2 dulu lah. Baru jer tak sampai berapa jam mak aku dikebumikan....hormatlah sket, kan. Kalo nk gelak2 pun...citer ler pasal lain...psl diri sendiri ke hape. 
Ini??? Ayah aku takde apa2...dorang yg bkn main galak lagi!!!

Cuba dorang pikir kalo mak, ayah, suami atau isteri dorang yg meninggal dunia. Dorang mesti akan bengang jgk, kan?? Nasib ler aku kool masa tu.....
Mak pun dh penah pesan kat ayah dan kitorang adik-beradik...soh ayah tu kawen utk jaga ayah bila mak dh takde nanti...dan kitorang pun tau lah...ada jodoh ayah lagi, adalah nanti, kan.

Nasib ler ada yg TUA menegur...katanya jgn bercerita tentang hal tu terutama dlm 100hari setelah kematian. 
Hmm....
__________________________________________________

Aku pasti....rakan2 mak yg sama gi umrah bulan Mac 2011 dulu mesti tak tau lagi mak skang dh takde, camne ye?? 
Aku pun tak tau nama2 dorang. Wlpn dorang tu mak baru kenal masa bertemu dan sama2 gi umrah tahun lepas tp mak mesra ngan dorang dan masih berhubung selepas2 tu. 
Aku mcm kena bagitau. Mgkn ada nama dorang dlm list kontek nombor hp mak tp.....takkan nk main agak2 aje?? 

Hmm...kena soh ayah bawakkan hp mak tu nanti lah. Leh aku ngan Fadel kelebet2 utk cari bg menyelesaikan hasrat tersebut.

7 comments:

DeLLas said...

ada nama kenalan mak di umrah pada entry padil mgenai mak gi umrah tu.. cuba cek..

ALoNa CintamaniszLite said...

Ha'ah...dh jumpa dh beberapa nama. Nanti leh carik dlm kontek list hp mak...

cikbedahlaser said...

dlm list kertas arwah mak akak tu xde ke?

tu la org2 ni kdg2.. bile time die.. mau mengamuk marah2.. lansung x hormat org..

Nad @ MamaZN said...

sedihnye..
tak berperikemanusiaan langsung!
tolong la hormat, huhu...

moga kerja2 akak n fadel nnt dipermudahkan...

wantie said...

tu la kan, dorang ni tak hormat keluarga si mati langsung. memang tak patut dok wat lawak lawak cenggitu. tak sensitip langsung.

Rinna said...

Mmg tak patut betul laa.. org2 tuh.. tak de sensitiviti langsungkan.. Ina kena laa selalu tanya kabar.. iye laa mak baru aje pergikan mesti dia sunyi..

Penunggu Hujung Dunia (PhD) said...

Memang sedih..hanya insan yg mengalami sahaja yg mampu memahamikeadaan ini..Abah pergi 2003 tiba..2 bulan lepas abang yg paling rapat, insan yang aku anggap sifu dan sahabat sejati pergi dgn tiba2 . Kadang2 teringat sesuatu yg menarik dan teringat nak dail berkongsi dengan abang..Baru teringat abang dah pergi..