Thursday, January 28, 2010

Ayah ngan Mak mai Tepen lagi..yahuu!!

23.01.2010;
Mak ngan ayah datang Tepen.
Dari Bentong kul 4ptg. Sampai Tepen dlm kul 9 mlm ler lebih kurang.
Mmg...baru aje mak ngan ayah dtg Tepen masa cuti Tahun Baru ari tu walaupun cuma semalaman kat sini.

Tp kali ni datang sebab 4 batang pokok buah dokong yg ayah tanam kat Kg. Lebu tu berbuah lebat dan elok pulak kali ni. Selalunya sebelum2 ni...sang monyet datang rosakkan.
Jadi...bila tgk buah2 tu lebat dan dh boleh dipetik..maka..ayah pun tingat ler kat anak2, menantu dan cucu2nya ni.
Jadi...dtg melawat kitorang ari tu bawak 2 guni berisi buah dokong. Tapi takde ler penoh sgt. Setiap satu guni tu..ada separuh guni je buahnya. Ayah buat camtu utk senang diangkut keluar masuk keta, hehe. Tapi takde ler sampai perlu didokong pulak buah tu, hehe.

Ayah tak lupa bawak makanan dari utan utk kitorang.
Wui..mmg feveret..feveret..semua berkhasiat tinggi tu, hehe..

Ada gak buah markisa 3 bungkus. Aduii..terharu betul aku. Padahal aku tak pesan pun kali ni. Hmm..ingatan mak ngan ayah terhadap anak2, menantu dan cucunya sgt kuat.
Mak kata..nak pos courier buah dokong tu utk Fadel ngan Dayah kat Lawas, Sarawak. Hmm..tak tau ler dh pos ke lom. Tapi aku pasti...mmg mak pos punya. Kalo tak pos..mesti mak ngan ayah rasa terkilan sebab ada anak dia yg tak rasa buah dari pokoknya sendiri tu.


Ahad paginya..kitorang gi Pengkalan Hulu utk melawat Along.
Sebenarnya...mmg aku ngan abang dh plan nak gi melawat along minggu tu sebab along kata duit dia dh tinggal RM7.00 aje.
Kebetulan wan ngan atuknya pun dtg sini masa yg sama..terus ler kitorang bawak gi jengok along sekali.

Kitorang sampai sebelum jam 12 tengahari.
Selalunya dh leh masuk utk lawatan walaupun mmg syarat dulunya kul 12 tengahari.
Tp hari tu...keta wira kat depan tu tak dibaginya masukkk. Ngan kitorang2 sekali kat belakang pun tak dibaginya masuk.
Katanya...atas arahan pihak atasan...ibubapa hanya dibenarkan masuk kul 12.30 tengahari..
Ait??? Sejak bila pulak tukar waktu lawatan ni?? Tahun lepas elok aje kul 12.00 tengahari??
Kat kad lawatan pun tertulis kul 12.00 tengahari...bkn 12.30 tengahari!!!
Betul ke arahan dari pihak maktab??
Kenapa takde pun pemberitahuan ataupun tukar ngan kad lawatan yg baru dan tercatit waktu lawatan baru di hujung minggu utk ibubapa/penjaga??
Ntah ler..dari dulu kitorang mmg jaki aje ngan dia ni kalo dia yg bertugas. Tp nak wat cmne. Dah dia yg dok jaga tang situ. Aku selagi takde apa2 yg menyesakkan...aku tak komplen. Tp kalo teruk sgt..nak gak aku tanya status sebenar waktu lawatan tu kat ketua warden lain kali.

Keta wira kat dpn kitorang tu..terus parking kat tepi pondok pengawal utk tunggu 'masa' yg dikatakan atas arahan pihak atasan tu.
Kitorang tengah bengang..malas nak tunggu2 mcm org bodo kat situ.
Terus pusing ke Baling balik. Makan nasik dulu kat AD NANI ikan bakar.
Peghot dh lapa..tau tak??? L.A.P.A.R = lapa!!

Tengah2 kitorang makan tu..Along kol dari hostel. Tanya naper kitorang tak sampai lagi. Padahal ibubapa lain byk yg dh sampai.
Aku tgk jam..kul 12.1o. Aitt..tadi kata atas arahan pihak atasan kitorang leh masuk kul 12.30 tengahari. Dua belas setengah...tengahari..
Aku mula ler gerammmmmmmm.

Kitorang belikan along nasik dan air sirap bandung. Sian dia..sebab dh janji nak makan sekali ngan dia kat kedai ikan bakar tu. Tapi terpaksa ler dia makan sorang2 nanti.

Dah masuk hostel tu..amek along tapi kitorang berenti lepak jap kat pondok berehat di dpn bangunan maktab tu. Along pun makan nasik kat situ sambil kitorang berbual2 dan makan2 buah dokong yg dibawa sebenarnya utk along, hehe..

Sambil berbincang tentang pelajar SBP digalakkan balik tiap2 minggu bla bla bla..
Nasib baik ler MRSM tak wat cenggitu lagi.
Boleh kalo nak soh penghuni SBP balik tiap2 minggu tp..bagi ler dorang sekolah yg terdekat ngan umah. Ni hantar jauh2. Nak balik tiap2 minggu ngan tambang bas lagi. Kalo mak pak nak amek pun..takkan tak kira duit petrol, tol dan miscellenous yg lain?? Membebankan jugak. Jadi, lebih baik ler bagi dorang duit makan utk makan kat cafe waktu ujung2 minggu tu.
Hmm..bila dipikirkan..kesian budak2 dok asrama ni ek. Dorang dok asrama..berkorban ler dok jauh dari famili utk belajar yg terbaik..tp kalo gomen wat cenggitu..sian. Tambah kesian kat parents yg kurang mampu. Camne ngan perbelanjaan makan hujung minggu?? Bkn semuanya diberikan biasiswa!!!

Aku ralat gak ngan situasi ni...pasal yg masuk asrama dan dok asrama ni..peratus yg sgt tinggi terdiri dari org2 Melayu kita. Sapa yg nak tolong bangsa sendiri kalo tidak bangsa sendiri?? Jgn ler jadi bangsa yg menjatuhkan bangsa.

Opss..aku dh jauh menyimpang dari citer asal ni..hmm.

Dah selesai along makan..kitorang kuar bawak along outing.
Mula2 lepak kat tempat biasa.
Dok kat taman tu..rileks2..citer2..
Abes tu..gi kat pekan Baling tu..cari beberapa barang.
Sempat beli buah ciku, mempelam dan limau CNY.
Mak aku kata...barang2 kat situ murah2nyaa...
Kain langsir dia..murah2nya.....hehe..

Dulu mak ngan ayah dh penah dtg sini gak tp kitorang tak singgah pekan pasal hari ujan lebatt sgt!!
Kali ni..sempat gak beli kuih-muih yg sedap2 kat situ.
Pastu, OTW nak hantar along semula...singgah pulak kat R&R Padang Tammat.
Kitorang makan Piza Supreme dari gerai Yat's Pizza...hmm...sedap gak..ala2 pizzahut. Mmg fresh kuar dari oven. Murah pun murah, hehe.
Mak, ayah ngan cucu2nya makan bihun goreng kecuali along yg pekena nasik ayam.

Pastu, hantar along balik hostel.
Lepak borak2 lagi..
Baru kitorang balik Tepen balik.

Mak aku cuti Isnin tu.
Mula2 mak ngan ayah nak balik lepas akiss balik sekolah..tapi tertangguh.
Pastu..nak balik dlm kul 5 ptg cenggitu..tapi tertangguh lagik.
Dah alang2....tunggu angah balik dari sekolah dulu petang tu.
Kul 8mlm baru ler ayah ngan mak memulakan perjalanan balik ke Bentong.

9 comments:

syarul/ acoi said...

usul student asrama kena balik tiap-tiap minggu tu mmg x relevan lnsg.. klu diorg tpaksa tanggung kos makanan, kos makpak yg kebanyaknnya dr kelas ptengahan ni sapa plak nk tanggung.. sian lg kt family yg susah.. jgn le nk lepaskn batuk d tangga je..(ye tak?)

buah utan yg akak ckp tu buah apa? markisa? x penah dengar dan x penah tengok pun.. kot x perasan xtau la

Diarihatiku1976 said...

wah.. lama tak singgah sini... dah berwajah baru ekk.. cantik..cantikk...

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam....banyak buah...

[-suziey-] said...

waaa rejeki mkn dokong la yek..hehe...

POSH76 said...

bessnyer dpt ole2 buah2an...sedapnyer dokong...my fav local fruit...kene lak yg besau2 hehe

suker along mummy dia dtg...mesti rinduu sgt hehe

Cik Cookie said...

CC adalah product SBP tapi xsama ngn zaman sekarang sebab CC keluaran 1996-2000.
yang nyata CC tiap2 minggu cr jalan nak kuar dr hostel sebab nak balik umh mkn kari ikan tongkol mak.
jadi byk laa alasan CC terima.
antaranya kucing CC sakit.
huhuhu

Wife to Firdaus Ghazali said...

azie nak balik tepeng next week ;P

Rinna said...

Hmmm.sedapnya dapat makan buah dokong..lebih2 lagik buah markisa..tuh.. jarang dah nak dpt buah tuh skrg nie.. Untungnya ada kebun..masih boleh dpt lagi buah2 gitu.. :)

wantie said...

buah markisa sampai 3 bungkus.. wah mesti sodap ni. Tak pernah lagi makan markisa fruit. tingin gak nak makan.

Selalunya dapat makan jus nyer ja..kalau berkesempatan eden nak torai ar..