Sunday, January 10, 2010

LANGKAWI - Monyet kepulauan..

Hmm..sape2 yg dh penah gi island hopping kat Langkawi ni mmg tau ler mengenai monyet2 yg menyambut kedatangan pengunjung, kan?? hehe.
Ye..dorang akan attack barang2 pengunjung pulau, huhu. Sebenarnya..kejadian monyet attack barang2 kepunyaan manusia ni bkn kat pulau aje ada. Kat area Lake Garden Taiping ni pun ada. Terutama pada yg dh biasa ngan manusia..yg dh biasa makan makanan manusia, hmm..

Woii..dudok ler elok2. Nampak teloq hang tu, eii!!!

Mereka mmg bijak mengatur strategi mencuri.
Tgk tu..yg sekor cuba mengalih perhatian ayah ke arah lain. Cuba mengacah ayah..hehe..
Tp kat belakang ayah tu..ada lagi sekor yg sedang menunggu peluang utk mencuri beg kitorang. Tp sebijak2 si monyet..akan bijak lagi manusia jika cepat membaca strategi sang monyet2 tersebut. Maka manusia kena prihatin dan peka dgn setiap situasi dan sudut berlainan, hehe.

Sebab bosan tak dpt merealisasikan perancangan mereka..akhirnya..mereka mengalah. Tambah pulak..ada bot kedua, ketiga..sampai ke pulau tersebut. Jadi, mereka menunggu utk peluang bakal mangsa yg lain pulak.

Seperti jangkaan..sebaik saja anak2 dara yg merupakan cikgu-cikgi asal semenanjung yg mengajar di Sarawak turun dari bot yg disewa...bawak pulak bekalan dlm beg plastik..hah!! apalagi..kena attack ler!!
Dorang cuma mampu menjerit aje...menghalau nya tak..
Ayah yg ada kat tepi2 tu terus dtg menghalau monyet2 tersebut dari gangguan. Selamat ler makanan cikgu2 tu dari dirampas sang monyet.

Aku soh ayah gi mandi join mak ngan anak cucunya. Sementara aku jaga barang2 sambil mengambil gambar, hehe.

Datang lagi bot lain..kejadian attack dari sekumpulan monyet jugak berlaku. Lantak ler..pandai2 ler dorang jaga barang2 sendiri pasal aku bkn sekuriti kat situ, hehe.

Tgk tu..dia leh menguap kat situ..
Sebenarnya kat sini ada resort..tp aku pun tak tau ler camne kalo ada yg berminat nak sewa. Mmg terjaga resort ni cuma takde org yg menginap. Masa kitorang sampai tu..ada ler sorang penjaga tengah menyapu2 daun2 pokok kat situ.

Kat sini pun ada banana bot tp tak beroperasi lagi masa aku ada kat sini. Mgkn lambat sket pasal masa aku gi sini kali pertama dulu...ada perkhidmatan ni.

Air pantai kat sini mmg best. Dgn pasir yg mmg memutih, halus, air yg jernih...mmg sesuai ler dijadikan tarikan pelancongan.

Hmm..ni ler antara pengunjung yg baru sampai dan bakal memeriahkan pantai di Pulau Beras Basah pada hari tersebut, hehe.

Bermacam2 jenis bot utk island hopping ni..
Ada jenis cenggini..

Ada jenis cenggini...

Ada gak jenis cenggini.
Haa..yg ni..mcm bot yg kitorang naik tu ler. Leh naik 15 org tp kitorang naik 9 org je. Sewa satu bot terus..hehe.
Hmm..nasib baik ler budak bot yg bawak kitorang tu jenis baik. Bawak bot pun ok je (walaupun muka mcm brutal, hehe).
Takde ler mcm bot yg kitorang penah naik masa perjalanan balik dari Pulau Manukan ke Jesselton Point dulu. Yg tu...ayah bengang betul. Hot je ayah pasal org tu bawak mcm bot nak pecah. Abes tempias air laut menyimbah ayah sampai membasahi pakaian2 kitorang. Bawak penumpang pun sendat mcm sardin..hish!!

Kalo citer pengalaman naik bot kat laut ni..aku takde ler seriau dh pasal byk kali gak ler dh naik. Termasuk ler nak ke Pantai Kerachut, Taman Negara P.Pinang dulu..hehe. Kalo ada geng..mau gak ajak berkhemah kat area Pantai Kerachut tu pasal..kawasannya mmg cantik. Kemudahan tandas, bilik mandi, sinki dan dapur memasak, letrik pun ada...syiok!!

-abes ler citer kat Pulau Beras Basah yg mmg best sgt ni, hehe..
-bersambung ke Pulau Dayang Bunting pulak...

*Jumaat ri tu..Angah baru dpt buku SPBT. Dah siap ler aku repair kulit buku yg koyak sana sini terlebih dulu dan kemudian balut kesemuanya malam tadi. Aku balut guna plastik dan selotep.
-Aku tak guna stepler ketika membalut.
-Aku gak tak balut guna plastik yg ready made ada pita pelekat tu sebab yg tu tak tahan plastiknya.
-Aku jugak bukan balut buku teks tu terus lekatkan selotep jenis lebar terus atas ke kulit buku teks tu..yg boleh merosakkan kulit buku tersebut!!!

Sepanjang anak2 aku dpt SPBT...mmg aku balut kemas2. Aku pun pesan anak2 aku jaga buku tu ngan baik..pasal tahun seterusnya..pelajar2 lain pulak nak guna.
Tapi...yg aku geram..anak2 aku selalu dpt buku teks yg teruk2 masa pembahagian SPBT tu, mcm belacan!! Aku takleh nak ckp per ler..pasal buku bantuan, kan??

Dlm hal ni..Along sangat beruntong masa sekolah rendah dulu sebab dia permulaan Math dan Science dlm BI..jadi kesemua buku SPBT wlupn subjek yg lain..dia dpt yg baru.

Aku tak tau ler kenapa ramai pelajar2 tak jaga buku teks SPBT dengan baik. Dh dpt pinjaman tu..jaga ler elok2 pasal kita cuma meminjam. Thn akan dtg pelajar2 lain pulak nak guna buku2 tersebut.
Camne boleh kulit buku terkoyak??..Kenapa diconteng2 ngan pen???
Mereka jenis ni tak pikul amanah dgn baik, tak bertanggungjawab!!!!!

6 comments:

DeLLas said...

ni baru cerita 1 pulau ni.. blum crita pulau lain dan berikut2nya huhuhu.. mcm baca novel dah ni..

Gieyana said...

seksa giler monyet kt 1st photo tue..hehe

NICK IRFAN said...

cis! jahat giler monyet2 kat sini keje nk mencuri jer..

[-suziey-] said...

hahaaa..aah awat beruk2 ni suka curik beg ek..sabo je la..sy haritu pn hampir2 nk kena..ekeke:P

Rinna said...

Cantik2 photoshoot tuh suma..:)

atty's said...

kan main lagi monyet tu kangkang..

itulah ..ade yg tak pandai jaga buku teks...mentang2 free