Sunday, January 17, 2010

LANGKAWI - Ronda2 & Shopping Time!!!

Bila semua dh mandi, dah makan dan dh rehat2..kitorang nak kuar lagi. Meneruskan antara agenda utama bercuti di Langkawi ni.

Angah dh siap..mana yg lelain??

Semua dh sedia nak ke Idaman Suri terlebih dahulu sebab kedai tersohor kat Langkawi tu tak beroperasi di waktu malam laa pulak...leceh!!

IDAMAN SURI;
Mata kitorang..seperti biasa...mmg berpinar2 tgk set pinggan mangkuk dan segala tok nenek barang yg dijual kat situ. Semua nampak best aje..hehe.
Aku carik set pinggan mangkuk yg aku dok tingat2 sebab tak beli masa gi Langkawi 2008 dulu. Tp dh takde ler set gitu..adeii..
Ye ler..skang dh kuar set baru ler ALONA ooi!!!
Takpe ler..aku dgr..aku dgr..hmm..cuti sekolah bln nam ni nak gi lagik sana, hehe. Betul ke??
Jadi..ari tu aku takde ler beli mende berat2 tu. Aku cuma beli mende ringan2 aje. Mug kat sana pun cantik2 nya....eii..murah2 pulak tu. Nampak pulak kuali grill tu. Kat sini punya ler mahal. Tp kat sana..eii..leh beli byk kalo nak. Tp nak wat pe byk2. Cukup ler beli satu je pun, hehe.
Pastu, aku beli set cawan tu. Punya ler lawa. Tak sampai RM25 pun. Tp jadi ler beli satu set je pun pasal aku ni pikir gak...nanti kat Jeti K.Perlis tu..van tak muat pulak nak taruk barang. Dah ler ngan beg utk 9 org punya pakaian lagik!! Uii..

Lepas dh kuar dari Idaman Suri..kitorang gi ke sebuah kedai runcit kat area situ utk beli beberapa barang mentah utk dimasak kat umah malam nanti. Hidayah pun nak masak bubur nasik sebab mulut dia ada ulser time2 cuti2 m'sia ni, sian tul.

GAMAT NUSANTARA;
Pastu..terus gi kat Gamat Nusantara. Sini pun kena gi awal pasal malam dah tutup daa.
Kat sini kitorang beli dlm RM70 aje. Tp kat kaunter abg kena bayar RM260 sebab kawan abang ada kirim beli krim rambut gamat + myk kelapa dara tu 10 tiub, kiriman dari yg lelain 9 tiub. Tiap satu tiub krim tu RM10..
Ada disediakan air tongkat ali utk dirasai. Tp abg kata air kali ni tak berapa kaw sgt. Masa gi dulu..kaw lagik.

Ni ler daya penarik Gamat Nusantara ni..
Replika botol dia...
Kalo ada minyak gamat dlm ni..guna 10 tahun pun tak abes..hehe


Kawasan lapang AWANA;
Dah abes duit kat situ..kitorang melalui sepanjang jalan di Pantai Cenang utk gi ke Awana Porto Malai. Saja ler masuk sini. Seronok tgk pemandangan tepi2 tebing ni.

Kat situ ada ler pulak sebijik keta myvi pusing2 kat situ tanpa henti. Heran gak aku..Yg memandu tu pempuan. Sebelah dia lelaki.
Sama ada dia tgh belajar memandu guna keta sewa,
atau dia tengah nak menghabiskan petrol sebelum pulang keta tu kat tuan keta sewa??
ARgh!! apa sajalah....

Ni konon2 posing kandid tp mak, ayah ngan along tak buat pun aksi tu.
Mereka wat aksi stand-by...action lak!! huhu..

Yg ni ler baru aksi posing ayu & tampan tampak bergaya..kehkehkeh...

Pemandangan menghala ke Awana.
Kalo dpt dok sini..mmg best.
Kitorang penah ler 2 kali dok sini. Tu pun ngan trip GSL.
Sekali tu dpt gak ler bilik seaview. Mmg cantik tul!!
Tp kali ke2 tu..bilik ngadap swimming pool aje..
Tu pun..naseb ler kompeni sponsor, hehe..
Kalo idak..tak merasa ler kot, ngeh2

Hidayah tu tgh berkira2 nak nginap kat resort atas bukit tu utk honeymoon lagi, hehe..

Abg steady aje kali ni. Sebab masa kat Tasek Dyg Bunting pg nya tadi tu..dh wat pose terjun2..hehe..
Resort belakang atas bukit tu ler yg diperkatakan tadi.


Pantai Tengah;
Ni kat area Pantai Tengah...jiran ngan Pantai Cenang, huhu.
Kat sini ramai gak yg mandi laut, main jet-ski dan beberapa xtvt pantai.


HJ ISMAIL GROUP;
Malamnya pulak..kitorang gi Hj. Ismail Grup ni.
Kat Langkawi ni dia ada 3 kedai kot kalo tak silap.
Satu kat Jeti Kuah..utk yg sudden death shopping, hehe. Ye..shopping sebelum nak naik feri utk perabes duit, kuikui..
Dua lagi kat Pekan Kuah. Kat situ ada mcm2 barang termasuk pinggan mangkuk, beg2, troli, cekelat, sudu garpu..dll lagi laa.

Yg lagi satu..kat sini ler..DUNIA CEKELAT, hehe..
Semua cekelattttt je kat situ. Meriah dunia rasanya, hehe.
Kat sini..Dayah habes RM2++ gak la.
Kitorang...RM170 lebey..
Ayah..RM70 lebey aje..
Semua tu..stok, haha..

Ni ler barang2 tambahan yg nak kena bawak balik sok. Nampaknya, esok kena wat 2 trip utk ke jeti. Naik satu trip ngan unser mesti takleh punya..hehe.

Malam tu..aku dh kemas 80% barang2 utk balik. Tak mau kalut sok. Pasal esoknya nak kuar lagik!!


-bersambung...

10 comments:

TokNabe said...

Perh...borong sakan kat langkawi tu. Erk cukai mcm mana yek?

Kalau ler boleh bawa balik minyak gamat sebesor tu....

Alimaz-Kembara Terasing said...

salam kak...hamboi borong sakan no...tempat yang akak pi tu selalu la saya pi kalau ke langkawi...terutamanya kedai hj ismail tu.....

POSH76 said...

ni betul2 soping sakan...meriah betul...yg paling tak tahan posing ala2 model gitu...kelass..ur family member sumer sporting lak tu..lagi bess...hehe

Diarihatiku1976 said...

akak kalo gi sini memang teruja ler... habis duit ni..

Rinna said...

Wah2 meriah2nya sopping2 sakan tuh..Memang langkawi surga membeli belah laa kan.. :)

J@J@ / Bini The Rock said...

seronot seronot seronotttt....

xD

kak, saya pnh panjat gak Tugu Dataran Lang tu, pastu dari atas tu saya terjun ke bawah...terkedu sejenak lutut saya..nasib baik tak ada ape2..blh jln lagi wpon memula dengkot2 sikit..hehehhe!

sejarah le tu kunon!

[-suziey-] said...

uish gigih btl sopping..ekek:p teko ke ape tu yg akk nk beli tu..mcm tkt2 je muka;p kalu g langkawi mmg heaven la sopping2:p

atty's said...

kty tak dpt nak snap kat gamat giant.malu nak suh org senapkan ..huhuuh

DeLLas said...

azab org yg tukang pegang coklat bebanyak dlm unser tu..

wantie said...

tu.. dia. soping moping sampai dah sarat cam tu. dah tak cukup tangan.

Langkawi.. sorga soping, pinggan mangkuk coklat & dot... dot..