Thursday, April 12, 2012

Aktiviti di cuti Hari Pertabalan

11 April 2012
Rabu

Cuti umum khas hari ni. Sempena Hari Pertabalan Yg Dipertuan Agung terbaru. Masa diumumkan bahawasanya 11/4 adalah hari kelepasan am...mesti ramai yg dh plan nk wat apa hari tu, kan??
Tp kitorang tak....semuanya terjadi spontan.

1)Pagi tu gi jogging lagi ke Bukit Larut. Kali ni ada Akiss, Angah dan Akem skali. Mak dan abah tak ikut skali gi jogging...mereka nk gi klinik haiwan bawak si Tam.
Hari ni pun abg menemani aku, hehe..
Aku ok hari ni, ngee..
Mmg...kali kedua jogging sini setelah lama tak naik...aku rasa ok sket. Tak sket sgt laa..byk jgk ok nya, hehe. Semangat tu tenang aje, badan rasa ringan sket wlpn berat badan takde ler turun pun.

Ahaha...sempat lg bergambar berdua. Akiss yg amekkan, ngee..
Dok kat sini area air terjun kecil di Pondok 2, lepak2...suka dengar deruan air menuruni bukit. Sementara menanti Angah dan Akem yg turun dari Pondok 3.

Dh sampai pun dorang kat sini...leh turun ke kaki bukit sama2...
2) Dh turun ke kaki bukit...kitorang pun lepak2 sarapan pagi kat gerai kak pah.
Sambil tunggu oder sampai...sempat dorang ni bergurau senda ler pulak. Aduii laa...ngan spek itam Akem tu pun leh dijadikan bahan nk gurau, ish..ish..
Besar ler lengan abg ni. Pastu, tingin lak nk pakai jam tangan Akem, huhu..
Oder dorang dh sampai....Akiss baca doa makan.
Makan...makan...
2) Along masih tak berapa sihat. Disebabkan hostelnya dh dekat dan hari ni adalah cuti umum..maka kitorang pun singgah jengok dia. Nak bawak outing takleh dh ler buat sementara waktu ni sebab baru sgt lagi outing hari Ahad ri tu, ngee..
Aku bawak 2 jenis ubat berkaitan utk dia. Di samping setong potato chips, sebuku roti krim stoberi dan sebotol air ice cream soda.
Abg sempat lelap jap..tido2 ayam sambil telinga tu pasang jgk ler apa yg kitorang borakkan ngan along, hehe..
Angah, along dan Akem...
Keluar td ngan sang kancil aje. Lgpun mmg hari ni kena kuar ngan kancil.
Kejap jer jumpa along...tak sampai 30 minit pun. Ibu dan abah ni ada hal lain pulak.

3) Hmm...gi kat area Tupai. Gi jumpa pomen kat bengkel Ah Fook. Sang kancil ni ada problem sket ler. Skang mmg ler sket...tp kalo dibiarkan tak jadi sket dh ler, huhu...
Mmg kena repair jgk, aduss....duit lagi tu!!

Lepak kat bengkel ni jap tunggu turn nk ckp ngan pomen, hehe..
Hari tu Ah Fook kata pekerjanya balik kampung..Cuma ada 2 orang ni aje ler kat bengkel tu.
Budak tu dh try pandu kancil...dan dia kata mmg ada problem.
Kitorang tak tunggu ler utk wat mende tu hari tu jgk..sebab tgk kete pun byk. Sian lak budak 3 orang tu dok tunggu kat situ. Jd, kitorang balik dulu...dan mgkn akan hantar kancil ke bengkel tu pd hari lain.

**Dh putuskan ngan abg dh..bila hari sesuai nk hantar. Aku ni kan guna kancil ni setiap hari persekolahan anak2.

3) Gi singgah minum2 kat gerai mee rebus ni. Tp tak makan mee rebus pun lah, hehe. Tujuannya nk minum2 aje...dahaga sangat pulak rasanya. Tp oder jgk akhirnya...kitorang cuma kongsi pasembor.
Sebenarnya perut masih kenyang makan kat gerai kak Pah td...
Budak2 ni semua makan laksa. Angah ngan Akem tgh tunggu oder sampai.
Memula...akiss jer yg oder. Angah ngan Akem kata dh kenyang. Tp bila tgk akiss sedap jer makan laksa tu...terus ler dorang pun tingin gak, huhu..

Ni laa gerainya...kat area Kamunting.
Pastu, terus balik umah...landing time!!!

Sekian, aktiviti kitorang pd cuti hari pertabalan.

2 comments:

wantie said...

T tak pergi mana mana pun di hari pertabalan kelmarin. terperuk kat umah je. urus hal rumah yg terbengkalai. kemas kemas sikit.

bila nak rileks dlm kul 4.30 cam tu dah umah plak dok menrai dangdut. goyang goyang.

Kamsiah said...

kalau jarang2 'mengunakan kaki'..alamat lepas tu,2,3 ari sakit,kejang habis...