Tuesday, April 17, 2012

Funfair..

Mula2 tgk kawasan berlalang kat ngan Dewan MPT, Kamunting dan berdepan ngan stesen Petronas Kamunting tu dh diterangkan...terpikir2 gak...dorang tu nk wat rumah kedai ke??.. Tp bila tgk kawasan yg diterangkan tu tak seluas mana...otak ni dok pikir lg...mgkn nk wat tempat jual keta 2nd hand ke, kan..
Rupanya tidak..Bila dh nampak beberapa buah lori bawak kontena panjang2 yg berkaler ni..terus ler otak ni proses...mgkn nk wat funfair ler ni, hehe.
Tgk2...betul ler sebab dorang dh bawak turun part2 merry go round ke hape tu..huhu..

Tu ler 1st time kawasan tu dijadikan tapak funfair..hehe. Sebelum2 ni selalu dibuat kat padang dobi, giant, simpang..Kat area Kamunting ni lom lagi lah.
Tp..dulu kan...sejarah asal kenapa nama tempat aku tinggal ni kg. Expo...sebab mende ni lah. Funfair dan karnival jualan yg jgk dipanggil tapak ekspo. Dulu, kat area stesen bas tu lah tempat dorang selalu wat ekspo. Bila kawasan belukar dan ada berlombong tu dibuka utk dijadikan kampung...terus ler dinamakan kampung tu kg. Expo..hehe..

Satu petang Ahad...lepas balik dari jengok along...abg tingin nk singgah. Sj2 tgk, hehe..
Dorang beroperasi seperti biasa di waktu malam. Petang ni bkn ada apa pun lg,  hehe..
Masa tu pekerja2 cina baru jer bukak kiosk2 tikam-menikam tu. Sebok dorang nampaknya...dorang wat tak kisah jer ngan gelagat kitorang kat situ amek2 gambo, hihi.
Angah dan akiss mmg dh lama aku tak bawak gi funfair. Ntah ler, takde apa yg menarik pun, kan...
Tak tau ler skang ni satu token berapa ringgit....
Salah satu tempat nk baling membaling guna token. Patung2 kat atas tu utk tarikan aje. Kalo ikut pengalaman aku tgk org lain dok main...bkn senang pun nk dpt mende ni. Buat perabes duit aje. Bg aku...baik ler duit beli token tu gi beli terus anak patung ni kat kedai. Komfem leh dpt 2 ekor patung tu dh, huhu...Tp kalo nk seronok2 tu lain citer lah, hehe..
Yg ni mmg wajib ada laa kat funfair, hehe..
Yg ni pun...mesti ada...hehe..
Anak2 patung ni ler yg menarik perhatian...leh dianggap sekadar perhiasan aje lah, hehe..
Tak tau laa ramai ke idak yg gi funfair ni psl aku tak penah lak lalu sini memalam, hehe. Masuk tak kena bayar..nk main kena ler bayar token, huhu.

Sekian...

4 comments:

atty's said...

skrg funfair ni mcm tak berapa dapat sambutan sgt..mcm zaman2 kita dulu..
lagi pun boleh tahan gak mahal..nak naik benda2 tu semua.

wantie said...

kalau masa kecik kecik dulu funfair ni le yg paling suka pergi. sekarang ni anak anak dah tak mo pergi fun fair sebab kat shopping complex pun ada dah menda menda mcm funfair ni.

kalau pergi genting lagi la banyak. muahahaha...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

anak2 kalau nampak funfair mmg kecoh ajak masuk.. kalau rasa2 ada duit lebih.. bwk jugaklah masuk.. tp kalau tengah kering.. kirim salam jelah.. hehe...

J@J@ / Bini The Rock said...

penah la jgk layan funfair ni masa kat alor gajah 2-3 tahun yg lps. alahh..menipu je lebih. tgk bear cantik2..tp yg dpt nya ..jam loceng 2 hengget sajorkk...

humm!