Tuesday, April 17, 2012

Sang Kancil mintak perhatian..

16hb April 2012
Isnin

Setelah stering rack ditukar...bengkel tu sarankan agar tayar depan yg terlibat ketika penukaran stering rack tu di'alignment'kan.
Jadi, hari Isnin semalam selepas amek angah dari sekolah...aku pun terus gi ke kedai tayar yg biasa kitorang gi kat Taiping tu. Sementara tunggu akiss abes kelas jam 2.30ptg mmg sempat ler aku dok nunggu cina ni alignment kan tayar sang kancil ni, hehe..

Cina tu test drive dulu nk tgk tayar mana yg perlu di'alignment'kan.
Sambil duduk kat kerusi yg disediakan menunggu cina ni wat keje...aku dok membaca novel ler. Sesekali bangun gak kerling2 tgk cina tu wat keje.
Dh siap...mcm biasa cina tu pun mesti test jgk ler. Dh ok..aku pun wat bayaran.

Dari situ...terus gi ke Shell isi petrol RM10 aje...seperti biasa, hehe. Kendian, terus ke sekolah Akiss. Nunggu dlm 10 minit gak ler sambil sambung membaca novel...baru ler dia abes kelas ari tu.

Ni...dh beli dh minyak enjin utk sang kancil dan filter sekali. Tp ntah bila ler cik abg aku ni nk menukarkannya. Kena pastikan ler...cuti keputeraan Sultan Perak pd Khamis ni abg settle, kan jgk...huhu..
Dh naik harga Perodua Genuine Oil utk kancil dan yg sewaktu dgnnya ni, ye. Sebelum ni RM42 sebotol dan RM5 filternya. Skang ni dh RM44 dan filter masih kekal harga.
Sekian...

Nota Alona:-
~Ujung bulan ni nk kena renew lesen memandu laa pulak (D & B2) , ish..ish..Jgn terlupa sudah. Skang beriya dok ingat tp nanti bila dh sampai hari..leh lupa pulak. Susah tu, hehe..

5 comments:

etuza said...

Perlu layan dia, sama baru juga memberi perhatian..
tq ke blog Pesona EWWK ya

wantie said...

hehehe... dah lama dia dok layan kita. sekali sekala layan dia lebih lebih ok le tew.

T tak pernah tau pun rega engine oil tu. sebab selalunya pas kat budak service tu dia buat semua. then bayar. masa bayar pun dia kira sekali labour charges. then lebihan minyak tu dia bagi kat T sekali ngan tong tong tu.

atty's said...

Kete pun nak manja2..kena bawak g spa..hihihih..kang kalo tak merajuk.lagi susah

Sherwieyna Muzzawer said...

salam kenal.i dah follow blog ni.follow i balik ye..tq..;D

J@J@ / Bini The Rock said...

ini betol betol si kancil tu menunjukkan rasa 'cemburu' nya..haha!

sya pon kerap terlupa tarikh nak renew lesen..padehal setahun sekali. Patut la disarankan ikut tarikh lahir erk...ni mst kes ramai nau yg 'pelupa'...mcm saya.

:P