Friday, April 27, 2012

Gajet terbaruu...

26hb April 2012
Khamis

Dh lama oder mende ni....18hb Mac 2012 ari tu. Tp lambat dpt sebab kilang dorang kat Bangkok ri tu tenggelam dek banjir...Kilang tak beroperasi seketika dan tidak ada sebarang produk dikeluarkan. Bila kilang dorang dh beroperasi seperti biasa, barulah ia kembali produktif.

D7000 kali ni. Lebih istimewa dari D90 yg kitorang ada. Tp, kitorang beli body nya saje. Takde sekali ngan kit lense...cuma tambah lah memori kad dan beg. Lense leh pakai lense yg ada.
Leh pakai kit lens D90 iaitu 18-105 (sama aje ngan kit lens yg disediakan pd D7000). Leh gak guna lens nikkor 50mm, ataupun nikkor 55-200, lense tamron 17-50, ataupun tokina 'wide' 11-16.....
Buah hati yg baruuu...
Beg Nikon ori...dpt harga ofer.
Wlpn skang 3 body dslr dan 1 body slr (guna filem) ada kat umah....tp D60 dh jd hak milik anak sulung kitorang. Abg bg kat dia hadiah sempena PMR ari tu. Abg bukan sesaja nk bagi kalo along takde minat. Sebab dia ada minat dan foto2 yg dia amek pun byk yg boleh dipakai sekiranya kitorang bawak dia gi skali ketika menjalankan tugas sebagai OP....sebab itulah abg bg kat dia.

Balik awal Mei ni nanti...along nk bawak D60 tu ke hostel dia kerana dilantik sebagai fotografer utk kelab Usahawan Muda dan merakamkan segala aktiviti yg melibatkan kelab tersebut.
Dh mintak izin kat abah dia dh....abah dia bg lah tp cuma guna kit lense dia aje lah pun, kan. Takleh ler nk bawak lense lain, hehe. Tp tanggungjawab along...dia kena ler jaga mende tu elok2. Mmg kat sana aku tgk ramai yg bawak dslr ni....mmm...

Disebabkan body D60 dh jd along punya...tu yg abg beli body lain lak utk kegunaan OP kitorang selain D90 yg dh byk berjasa ni. Guna sebijik body aje susah jgk kekadang. Tak boleh nk dijadikan backup.

Mmm...nk beli D7000 ni pun kitorang pikir byk kali jgk. Dh beli mende ni kitorang terpaksa melupakan byk mende yg sepatutnya dh berganti dlm umah kitorang ni. Yg kebanyakannya dh berusia lebih 17thn, huhu....ye lah, terpaksa berkorban demi masa depan, sobsob.....

Org lain dh beli tilam spesel tanpa spring yg leh sedut toksin, gi makan angin destinasi istimewa....tp kitorang mmg kena k.i.v kan lah mende tu wlpn tak tau sampai bila, huhu..
Semuanya kerana D7000 adalah satu pelaburan. Nak meniaga mesti kena keluarkan modal...tp kitorang ni bukan meniaga barang...tp meniaga perkhidmatan. Jd, kena ler beli dan apgred beberapa barang yg diperlukan tu.

Tp D7000 memang best lah. Harap2 kitorang pun lebih kreatif utk memantapkan lagi foto2 yg diambil. Kalo harapkan kamera aje pun tak guna, iye dak??
Serupa org beli kereta mewah laa...tp bila masuk simpang pun tak reti nk bg signal...baiklah dia gunakan kereta buruk aje, huhu..(ada kena mengena ke? hihi)..

Petang semalam lepas aje abg balik keje dan makan nasik...kitorang terus ler bergegas ke Parit Buntar semata2 nk amek kamera ni. Oder dh sampai...Roger Chan dh kol sehari sebelumnya. Beli kat sana sebab harganya murah sket lah berbanding ngan kedai kat Tepen dan berbanding ngan harga kedai online. Harganya lebih kurang sama taraf ngan kedai2 jual kamera kat Komtar, Penang tu.

Hmm...beli body ni mmg cash lah..Guna duit hasil dari simpanan perkhidmatan OP ni jgk. Adalah sket lagi belennya, hmm. Kena cari balik lah.
Alhamdulillah...bila ada keje sampingan cenggini...byk gak lah leh tampung kehidupan kitorang anak-beranak. Antaranya leh byr insurans tahunan kete kancil dan alza terutamanya, leh guna utk maintainance kete, bawak kitorang gi cuti sampai ke Kuala Terengganu tahun lepas....dan beberapa yg lain lah. Nak kata hasilnya lumayan tu tidaklah sebab harga kitorang tidaklah seperti OP fulltime. Mereka yg bekerja sebagai operator pengeluaran pun masih mampu menggunakan perkhidmatan kitorang ni..

Aku ni tak keje...harap abg sorang aje. Inilah cara kitorang cari rezeki sampingan. Orang lain dgn cara yg lain...bisnes kek, pastry, jual tudung online, jual dinar, jual itu ini kat online, bisnes gerai makan2 waktu malam dan mcm2 lah. Mcm2 cara utk cari rezeki sampingan cuma cara nak memulakan tu perlu semangat yg tinggi utk menembusi dinding penghalang seperti perasaan risau takleh masuk line, kurang berkeyakinan dan sebagainya lah. Kitorang ni pun nk mula bukan berani sangat pun. Leh tgk entry ni & ini utk lihat permulaan kitorang dan hasil pertama kerja kitorang ...hehe..

D7000 ni bakal berkhidmat kali pertama ngan Inaldafoto pd hari Ahad ni di Kg. Padang Lalang, Batu Kurau utk sebuah majlis pernikahan, persandingan dan outdoor. Semoga ia berjalan dgn baik..InsyaAllah.

Nota Alona:-
~body Nikon slr yg menggunakan filem tu ada dlm simpanan abg. Mak yg soh abg simpan. Mak ckp kat umah tu takde sape yg nk gunakan, dh...masing2 semua dh menggguna digital kompek.

5 comments:

mamawana said...

Nice. Sekarang berapa harga D7000 ni?

wantie said...

wi.. wi.. wi.. D7000 tu. lagi upgrade la gambo gambo akak lepas ni. cayalah..

POSH76 said...

bessnyer dapat camera baru...keep it up!!

DeLLas said...

pehhhhhhh.. dr terbaik btukar kpd yg lebih baikkkk...

Gieyana said...

D7000 kiranya model baru ar kan..sure pics menarik..planning nk beli body D300..kalau ada budget ah..psl beli benda nie kan costly kan..adeei!