Monday, April 16, 2012

Gi kelas Cupcake & Deco...

15hb April 2012
Ahad

Kelas ni F.O.C jer.. Ia di bawah kendalian Rakan Muda. Aku dpt join ni pun sebab aku gi gym 2x seminggu...maka dpt ler info psl kelas ni dari Ivy dan Jiva.
Aku dh tanya kat cikgu kelas ni yg merupakan tokey Sweet Bakery yg sememangnya kerap buat kelas utk cake & pastri...harga utk sertai kelas ni sorang RM150 tau!!! Nasib baik ler Rakan Muda yg uruskan..dpt ler aku join belajar free, huhu.

Pg yg sama...abg gi jogging ngan angah, Akiss gi tuisyen. Aku gi kelas ni ngan motor aje..senang kot2 apa2 hal, kan...aku leh balik sendiri. Takyah nk tunggu2 abg tlg amekkan pulak sekiranya aku gi kelas ni abg yg tolong hantarkan.

Diadakah di Sweet Bakery, Kamunting...kelas aku ni kul 9 pg. Tp aku sampai kul 9.10 minit...aku ler murid tua paling lambat pagi tu, kehkeh...
Mujur lah kelas pun tak dimulakan lagi.
Resepi dan buku nota...percuma!!!
Ramai gak ler peserta hari tu...18 orang termasuk aku. Peserta paling muda abes SPM tgh tunggu panggilan U dan yg tua ada yg lebih tua dari aku, hehe..Anak2 dorang dh keje dan ada yg anak daranya join kursus ni skali. Mujur ler...aku ingat aku ler yg paling tua sebab mende ni kan ke anjuran Rakan Muda...hehe.

Nama cikgu ni Che Nen...beliau kata nama beliau ni biasa2 aje...tp bg aku namanya dh popular bila filem Hantu Kak Limah Balik Rumah tu ada nama watak Che Nin, kan??
Sesi dimulakan dgn perkenalan dari peserta terlebih dulu. Kemudian baru lah cikgu pulak memberitahu kisahnya dlm bidang ni. Apa2 bisnes pun mmg kena tempuh pelbagai dugaan, kan??

Byk jgk info2 mengenai bidang ni yg beliau kongsikan bersama...

Sambil2 tu beliau menerangkan detail mengenai 2 buah resepi yg diberi masa tu. Abes sesi tu...kitorang pun gi dapur...

Sesi belajar pun bermula...Utk sesi bancuhan ni..demo aje lah. Semuanya cikgu yg buat. Kitorang tgk aje. Sebab dia guna bahan yg byk utk kitorang yg ramai2 ni nanti. Tp resepi yg diberi dlm kertas tu takde ler utk adunan byk cenggini, huhu. Cukup utk makan sekeluarga aje..
Mmg seronok wat kek atau biskut kalo ler dpt mixer beso cenggini, pergh!!!
Mixer yg dibeli kat supermarket tu...bkn nk pusing sendiri. Nama jer ada tempat pemusing tp takmo sgt pun berpusing. Last2 kita lak yg pusingkan mixer tu sendiri, huh!!!
Bila dh bancuh...kitorang diberi kepada 4 kumpulan. Dan masukkan adunan ni ke dalam cawan2 kek yg disediakan menggunakan piping plastik. Yelah, lebih senang dan kemas dari menggunakan sudu, hehe..
Rata2 yg gi situ tak penah wat kek sendiri kat umah. Kalo ada pun dorang beli tepung kek siap dh terus bancuh, bakar dan taraaa, dh jadi tu!!
Aku reti gak ler wat kek walaupun takde lah pakar pun. Leh ler utk makan sekeluarga, kan..huhu. Tp balik2 wat kek cekelet, kek pelangi....yg suka makan, hehe. Nak wat kek yg sedap2 dgn menggunakan resepi yg hebat2 tu takde ler.
Bersama Leeya...rakan sekumpulan.
Mencelah ke grup sebelah, nama grup dorang A Go Go...hihi..
Dh siap taruk dlm cup...tunggu turn nk masuk oven..
Mmg syok dpt oven besar ni..tp letrik pun jalan laju ler, hehe...
Dh siap..bawak kat meja depan...utk deko2...tp kena sejukkan dulu. Kitorang gi dapur sat belajar wat aising.
Ni hasil yg kumpulan kitorang wat. Campur mcm2 perasa, ngee..
Dh selesai buat aising...ke depan semula utk tgk demo mix aising dlm piping.
Mcm2 kaler ler jdnya haa, seni kan!!...Ni hasil dari 3 grup yg lain, hehe.
Ni antara yg aku deko2 hari tu...syok gak piping bentuk daun, hehe..
Bergambar ngan ahli kumpulan aku..The Gebu's..
Bergambar ngan hasil seni deko2 kitorang bersama cikgu dan pemilik Sweet Bakery, Che Nen.. Masa ni bkn kamera aku aje ye...kamera kak Liza, adik Leeya dan kamera cikgu jgk, huhu..
1) Grup A Go Go ngan hasil dorang..
2) Hasil seni grup kitorang ni...
3) Dh selesai keje...dan mengemas...leh makan nasik ayam yg disediakan bersama tembikai dan air sirap selasih jgk air anggur...
4) Hasil yg kitorang leh bawak balik....grup kitorang mmg dpt sorang 3 kotak. Grup lain sorang 2 kotak aje. Sebab grup lain ahli dorang 5org..Grup kitorang cuma 3 orang aje, hehe..untong ler sket, kan.

Jenoh jgk ler aku nk membawak balik 3 kotak cupcake ni naik motor. Jauh jgk ler nk sampai ke umah. Letak 3-3 kotak tu dlm bakul motor...aku hadang ngan sweather tak bg jatuh. Alhamdulillah, selamat sampai umah.

Nota Alona:-
~Dh abes dh cupcakes tu. Along dh selamat kongsi ngan kawan2 dia petang semalam. Akiss lak semalam dia siap simpan kek tu dlm peti sejuk nk bg kengkawan dia jgk, huhu. Abes dh ler dia bawak gi skolah td...
~Bila masa ler aku belajar kalo dh amek gambo aje, kan?? tp jgn risau..takde efek apa pun kalo amek gambo masa tgh belajar cenggini, hehe. Amek masa part2 yg berkenaan aje.
~Tapi kan...rupa2nya ada jgk yg lain lg teruk dari aku pd kelas hari tu. Sket2 nk amek gambo...sket2 nak amek gambo..hehe.. Havoc ngan sore dia aje dlm kelas tu...memeriahkan kelas, gitu...ngee..

4 comments:

atty's said...

beshnya alona dpt ilmu buat cupcakes..
lepas ni boleh ler buat selalu

el said...

wahhh free eh..bertuah akk dpt join
el pun teringin nak join wat cc ni..tp tulah xde ms..ngan anak2 tu lagi sape nak jaga...tgu deme ni besor skit..

pas ni akk leh wat cc sndiri lah nok :)

DeLLas said...

mak cenor ada mixer besar tu.. leh pinjam hahahaha

J@J@ / Bini The Rock said...

woww!! nampak meriah hasil cupckae akak tu...

mst sedap tuh!