Wednesday, April 4, 2012

Dari Bentong balik Tepen...

01 April 2012
Ahad

Kali ni balik awal sket...awal tak awal laa..kul 10 lebih gak, ngee. Dh janji ngan along nk singgah hostel dia jap nk bg pendrive. Sejak dah pindah kat Tepen ni...ada jer ler mende yg tertinggal, aduhaii ler budak ni.

Balik tu lalu Cameron Highlands lagik...mmg seronok lalu sini. Di samping pemandangan semulajadinya yg cantik...ia jugak mampu merabakkan dompet aku paling tidak pun RM100 utk membeli stoberi besar, stoberi sedang, stoberi kering, sayur-sayuran.....dan terkadang mende yg bukan2, huhu...pedih, pedih!!!

Kat stesen Cameron Bharat yg baru tu mesti kitorang nk singgah. Selalunya singgah nk gi buang air, hehe..Kali ni berenti takde singgah minum teh masala spesel pun.
Tertarik ngan kete ni...jenis apa ntah tp plat nombor dia RAHUL 54, gitu..hehe..
Kat Tanah Rata pun kitorang berenti jap nk beli sticker utk dilekatkan kat cermin depan alza ni.
Abg menampal sticker ngan teliti, hehe..
Kat Brinchang kitorang tak berenti pun...tapi start dari Kedai Multi-corp tu....jalan dh mula jem. Seperti biasa jem tu berpunca dari Kea Farm...tempat tumpuan ramai. Naper ntah ramai sgt suka gi situ, hehe (pdhal kalo tak jem tu...aku pun suka berenti kat situ, kehkeh)

Ni baru melepasi area muzium Time Tunnel....lom lagi sampai Kea Farm. Aku rasa kalo aku turun pun...sempat aku gi beli jagung kat sini dan masuk semula dlm kete, punyalah jemnya kenderaan gerak tak gerak, adoilah....
Tp tu lah...aku tak wat pun cenggitu, hihi..

Aku cuma berenti kat gerai2 berdekatan ngan Bee's Farm tu aje ler. Tempat biasa aku membeli-belah kalo Kea Farm tu jem giler!!..hehe..
Seperti yg dikata....RM100 gak melayang membeli buah stoberi terutamanya, aduhaiii. Naper ler buah ni takleh ditanam kat balkoni umah ni?? hehe..

Dalam perjalanan...kat Tringkap ujan lebat mencurah2 membasahi bumi sehingga ke kg. Raja. Tp elok keluar di simpang 3 utk ke Sg. Pulai dan Gua Musang...tiada hujan di situ, hehe..

Kat tol Spg Pulai...byk kenderaan nk masuk hiway, ish..ish..
Bermula dari kawasan berbukit di terowong Ipoh...lebuhraya dari utara nk ke KL mmg sangat sesak, jem. Mcm ada cuti pjg di hujung minggu pulak!!
Cenggini ler keadaannya...jenoh ler dorang, ye..adoii
Jem dari terowong sampai ke area Padang Rengas yg nampak bukit merah dekat kilang simen YTL tu, uiiyoo!!
Malam yg kitorang nk balik ke Bentong ri tu pun....sama lah. Org dari KL nak ke utara...sepanjang2 jalan penoh ngan kete...cerah jalan ngan lampu kenderaan. Setiap hentian sebelah mahupun R&R penoh ngan kete jgk...siap tunggu turn kat jalan susur masuk kawasan tu, ish..ish..

Mujur ler kitorang ni menentang arus. Lega ler sgt. Mgkn minggu tu ramai yg baru dpt gaji kot...nak balik kampung ler jengok ibu bapa, kan..hehe..

Di bawah ni menatang apa pulak?? hehe...ini ler kawan baru si Tottoro yg dibeli kat Living Cabin kat umah kitorang ni. Tottoro pun dh hilang daun kat atas kepalanya, ish..ish.
Kiut tak?? hehe..
Beli mende ni kat Cameron Highlands baru2 ni ler. Kiut lak aku nengok mende ni. Leh dibuat bantal jika dibukak talinya. Kalo dizip-zap semula...ia akan jd seekor ladybird semula....
Tp syg jgk ek kalo selalu lanyak jd bantal, huhu...abes ler menipis spannya, uwa...
Bila bukak leh jadi bantal...
Sampai Taiping...terus jer gi jengok along kat hostel. Makan stoberi sama2, makan asam sama2, makan cheezel sama2, hehe....
Pastu, bg along sekotak stoberi, sebijik limau, sepeket biskut dan tak lupa pendrive dia.

Sampai umah masih di waktu petang. Wat lah aktiviti sepatutnya dan kebiasaannya termasuk mendobi...

Sebelum abeskan entry ni..aku nk kongsi satu lagu kat sini...
Terimalah...ALASANMU...tepuk..tepuk..tepuk..



Sekian..

4 comments:

J@J@ / Bini The Rock said...

kenapa saya mabuk ye naik ke CH tuari??? akak pergi berkali2 rilex je saya tgk...

lepas turun dari CH tuari, TR kata dia dah serik nak naik lagi. saya pon mcm tu la jgk. betapa 'darat'nya saya...huhu!

ohh! pasal kereta tu...hebatnya lah kan. Mesti pelakon Bollywood tgh bersantap kat bharat tea kot..akak x perasan ke?

:D

wantie said...

wah keta putih plate RAHUL. Setahu T ada la pemain bola mana ntah ada nama RAHUL. keta dia kot. hehehe. Pernah gak tengok jessey bola org pakai nama RAHUL.

tu la kan kak, sebagai ibu ni, ingat je anak anak nak makan itu ini. anak anak plak time dok Hostel ni la dok tunggu mak pi hantar makanan.

Moga berkat didikan dan ilmu yg along ada di dada tu dia akan jadi anak yg soleh dan sentiasa ingat jasa baik mak dia yg baik itew.

atty's said...

lama dah tak pergi cameron highland

DeLLas said...

rahul kuch kuch hota hai ke?