Wednesday, August 28, 2013

Langkawi 2013 - Beli coklat di H.I.G

12.08.2013
ISNIN

Di Kompleks Makam Mahsuri...ayah masuk situ ngan ditemani Along. Tiket masuk dewasa RM7 seorang.
Kitorang tunggu kat luar jer sambil online hp masing, hehe. Dh penah masuk tahun 2008...jadi lepas2 tu kitorang tak masuk laa situ pun.
Tak lama pun ayah dan along kat dlm tu..15 minit aje kot. Dah nampak ayah ngan along keluar dari situ, hehe..
Kitorang pun ronda2 ke gerai2 yg dah dibina kat luar kawasan kompleks tersebut.
Ayah beli kain batik...orang kirim, mm. Harga dia pun ok. Kualiti pun bagus laa. Yg penting...corak pun cantek2. Tiba2 tingat citer Orang Minyak yg dilakonkan oleh Tan Sri P.Ramlee. Sebelum dia bertukar jadi orang minyak...dia adalah si Bongkok yg pandai melukis corak batik yg cantek2, hehe..
Dari situ...kitorang terus ke pekan Kuah.
Singgah kat area Pekan Rabu, Langkawi utk makan laksa kat lori van ni...tp tak siap lagi pulak laksa dia. Cuma ada bihun sup, rojak buah, somtam, nugget dan seangkatan dgnnya....juga air kelapa.
Maka bende itu aje laa yg bagi kitorang kenyang sampai petang, huhu. Takde laa nak cari nasik sebab kitorang dh makan nasik pagi2 lagi, kan..
Kemudian, baru ke Haji Ismail Group..kat kedai di Jalan Pandak Mayah tu....nak beli cekelet. Kat sini yg membezakan ngan kedai2 lain adalah kerana keseronokan memilih beraneka coklat. Memang ramai lah yang sedia maklum, kan...hehe..
Pilih coklat Fadel....
Along bergambar ngan M&M
Kinder bueno....RM18.20 utk sekotak ni..
Ayah kol kawan dia, SERIUS..nak tanya...cokelat nestum mcm mana? Ayah tanya aku...aku pun tak tau. Tak penah pulak aku makan cokelat nestum....ada ke?? Mcm tak penah dgr jer...popular ke??
Eh...aku pun kol orang jgk ke?? huhu...SERIUS jugak ke??
Ok...settle. Kalo ada lagi nk beli...kita mai HIG lagi, ye..huhu.
Aku berhabis beli cekelet kat sini RM200 lebih termasuk yg dikirim oleh adik aku, Fadel.
Ayah pulak RM170 lebih cenggitu. Byk jugak ye ayah beli cekelet ni. Aku pun terpikir2 jugak...ramai sgt ke yg kirim?? :p

Owh ye...kedai Haji Ismail Group yg jual barang2 kaca, pinggan mangkuk, sudu, kuali, beg dan lain2 tu...dh takde kat deretan kedai belakang kedai cekelat yg kitorang masuk tu. Dorang dh pindah kat bangunan baru...Kompleks H.I.G....yg lebih besar, selesa. Kedai kat area Jalan Pandak Mayah tu cuma tinggal kedai cekelet aje. TAPI, kat dalam kompleks ni pun ada jual pelbagai cekelat jgk. Jadinya, nak jimat masa..leh jer terus masuk kompleks ni.

Di bawah ni laa Kompleks HIG tu. Lokasinya masih di Pekan Kuah. Baru bukak lagi ni. Lot sewa kedai pun masih belum penoh lagi kat tingkat 2.
Kat sebelah tu ada bangunan masih dlm pembinaan...betul2 sebelah kompleks aje. Mgkn HIG nak buat hotel jgk kot.
Kat luar kompleks pun ada deretan gerai2 yg jual t-shirt, tudung2, baju, blaus, tuala dan barang2 yg selalu kita tgk dijual kat Langkawi.
Kalo dari kedai cekelat kat Jalan Pandak Mayah tu pun leh sampai ke sini ikut jalan belakang tu.
Tapi kalo nak lagi senang bagi faham...dari Pekan Kuah tu...ikut jalan nak gi Idaman Suri. Leh jer nampak kompleks ni kat sebelah kanan korang.

Nota ALONA:-
~Buat keje editing malam2 ni....sambil2 tu aku bukak YouTube..wat macam radio RETRO sendiri. Suka suki pasang lagu yg rasa nak didengar. Leh mengimbau kenangan jugak, mm..

5 comments:

wantie said...

daim.. daim..daim.. kak. nak daim.. nak la ..nak la..

adoi.. tak menahan tengok coklat daim tu.

ritu kat AEON ada jual 29.90 rega dia. telan air liur je la..

el said...

hahahahah dah agak sure mek wantie tu terjerit2 panggil daim daim daim..suka no dia ngan daim tu..hehehe

CheNamNam said...

dolu masuk makam mahsuri RM5 jerk dewasa..dah naik rege dahh...:)

bestnyer kak jalan2 langkawi..tengok kak alona siap shoping lagi coklat bebanyak tuh teruja plak nak pergi..:)

Kesuma Angsana said...

coklat & langkawi mmg x boleh dipisahkan hehehe

Rinna said...

Sedapnyaa tgk coklat2 tuh tapi rin kurang sgt makan coklat nie.. makan pun sikit2 jer.. tapi hubby mmg hantu coklat.. :)