Wednesday, August 21, 2013

Raya di Taiping...

10.08.2013
SABTU

Hari ni dh 3 Syawal 1434H.
Pagi tu kitorang pi umah mak...berhari raya. Naik motor aje, hihi.
Tapi tak pakai baju raya pun... :p

Kat umah mak...kak Gie sekeluarga dan Maton sekeluarga masih ada.
Kak Gie dah siap2 nak balik dh..Tapi sempat ler jumpe dorang semua.
Budak2 ni makan popcorn chicken ke apa ntah laa....paklang dorang dok layan tolong goreng pe semua..
Antara cucu2 lelaki abah & mak...(Duduk:- along, angah, famey, akem. Berdiri kat belakang:- Apis & Gdan)
Bergambar ngan famili kak gie. Tengok aku tu...dh melebar dh badan, hoho. Kena kuruihkan badan ni..azam..azam.. :p (sebenarnya bahaya aku keluarkan ayat ni...nanti motivator aku bg motivasi kaw-kaw punya, huhu)
Abg ngan sugar glider milik Khayra...apa nama dia?? Lola kot??
Budak ni mmg suka sgt laa ngan mende comey2 ni...mm..Tp syok pegang sugar glider ni. Mcm pegang binatang mainan getah tu, hehe..

14.08.2013
RABU

7 Syawal 1434H dah hari tu.
Adik beradik abang...Sela, Ziti dan Kak Nor bersama keluarga masing2 datang umah kitorang.
Aku sempat goreng mee aje, hehe. Dihidang bersama kerepek2 yg dibuat oleh bumiputera.
Ada jgk 3 jenis cekelet yg dibeli kat Langkawi ari tu...
Kuih raya buat sendiri....TAKDE!!!

Ikmal pun ada malam tu. Mmg ayah suka laa jumpa Ikmal ni lagi...
Ayah laa yg banyak bersembang ngan Ikmal, hehe..
Mia dan Anis...shomellll.
Along dan sepupu2 cilik nya...Mmg sepupu along yg kecik2 pempuan jer. Yg lelaki paling kecik pun dh darjah 4, hehe..Sepupu2 cilik along ni mmg suka main2 ngan along. Tak tau ler naper. Ngan angah dorang takut sket.

15.08.2013
KHAMIS

Oder pizza dominos. Baru tingat tak selebret apa2 pun lagi besday Akiss pd 3/8 dulu, hehe..
Tapi sebenarnya kalo nk dikira selebret...gi Langkawi tu selebret jgk ler, kannnnnnnnn...
Pizza ni soh along yg kol utk oder. Guna kupon...saiz besar dan saiz sedang...RM55 tp bila dh dicampur ngan topping dan surcharge lain...jadi ler RM67.30. Makan kat umah aje..
Piza udang..
Piza daging...
Piza ayam....
Dah lama jgk tak layan pizza. Kira ok laa, kan...anak2 cuti sekolah sempena hari raya ni...mcm2 yg dorang dapat makan. Siap gi bercuti lagi....

Atuk pun ada...tp atuk makan sepotong aje sbb atuk kata...atuk tak berapa gemar sangat ngan piza. Nak cari nasikkk jugak, hehe. Takpe...siang tu mmg aku masak nasik jugak.

Malam tu kitorang gi beraya ke umah Sela...
Ayah pun kitorang bawak....hehe.

Cuma umah Kak Idah tak berkesempatan lagi nk gi. Aduhaii...sebok bebeno ler, wehh..
Kalo citer pun orang tak percaya. Mesti orang kata..."eh, blog leh apdet, fesbuk leh online"...
Mmg ler....mende2 tu aku buat masa aku boring ngadap gambar. Tinggal jap...pastu sambung buat keje balik. Alaaa...keje aku kan depan komputer. Kalo dok hadap keje aje...mau tepu otak aku ni tau!!

Tu laa...orang ingat amek gambar kawen ni mudah. Gi umah orang kawen...klik..klik..klik...Abes majlis...selesai. Oh, tidak...salah tu...SALAH!!! Balik umah dh letih dari pagi sampai dekat nak Maghrib wat keje. Esok2 tu kena dok hadap beratus2 gambar utk pemilihan. Editing lagi...Kalo custom...nak kena susun pulak gambar buat page. Tak campur lagi ngan keje2 umah, memasak, layan suami lagi buatkan air kopi, hoho....
Tapi dh ini punca rezeki tambahan kitorang...buat jgk laa. Tu laa...keje kalo nk buat ikhlas...mmg tak leh hadappppp terus-terusan. Kena ada rehat jgk, kena buat apa yg wajib,.....kena ada 'hiburan' jgk...terkadang kena layan jgk hobi tu, kan..Baru jiwa pun tenang, idea pun datang......

Nota ALONA:-
~InsyaAllah, panjang umur...Aidilfitri tahun depan raya kat Taiping dulu. Mmg ikut giliran yg betul, hihi..

4 comments:

wantie said...

T pun melebar kak oi. puasa tahun ni rasa mcm badan tak turun kot. naik ada le.. hahahaha..

kalau balik umah mak T tak leh la nak order pizza ni. tapi kalau umah mertua senang sikit. KFC ngan Pizza ada kat pekan pendang tu. sebelah menyebelah pulak tu.

Nad MamaZN said...

Adoi, teringin piza plak tetibe

attyfir said...

alor lona..aty pun makin melebar..
tp lona tu selim je tu..salah pose tu .

AzieFirdaus Kamarudin said...

ritu balik kmpg nak jumpa akak tapi x tau nak contact akak cane..huhuuh