Sunday, August 11, 2013

Aidilfitri itu...

Camne ngan sambutan Hari Raya Aidilfitri korang??
Mesti ada yg dh apdet kat blog, kan??

Raya aku...biasa aje.
Lebih kurang mcm tahun lepas jgk...
Perasaan bercampur baur...gembira kerana masih ada keluarga menyayangi. Tetapi perasaan sedih tetap ada........................
Skang ni terasa semakin kurang sanak saudara...
Aidilfitri kali ni...boleh dikira berapa buah rumah jer yg kitorang ziarahi.
Terasa seperti beraya di perantauan pulak :p, huhu...

Gambar raya??
Eh, ada...ada...tapi nanti2 laa.
Mood raya ada tapi spoil jugak ler sket.
Mujur kita ada pilihan....sama ada nk yg positif atau yg negatif. Jadi, lebih baik laa kita pilih yg positif. Utk kebaikan diri sendiri jugak. Alhamdulillah, syukur.

Nanti...pagi selepas Subuh...kitorang nak gerak naik lagi ke utara.
Nak gi bercuti. Bawak anak bercuti.
Bercuti naturalkan stress.
Anak2 pun stress jgk, kan...stress belajar kena kira jgk. Sebab aku dulu belajar tak macam dorang...tak mcm tahap dorang skang ni. Tgk keje2 sekolah dorang pun aku dh pening. Jadi, sebagai seorang ibu.....aku sangat memahami wlpn dorang tak cakap apa2 pun.

Semoga balik dari bercuti ni...leh buat keje ngan semangat yg lebih segar!!!!

Kalo orang cakap...eh, raya pun nak gi bercuti??
Kitorang ok laa lagi....raya ke 4 baru gi bercuti. Orang lain tu...raya pertama....raya ke-2 dh gi bercuti. Kat Cameron Highlands tu...punya laa ramai umat Islam yg bercuti masa kitorang lalu situ raya ke-2.
Orang Melayu ada....orang Arab pun ramaiii. Kat Tanah Rata tu...siap dorang buat BBQ ramai2. Masa kitorang singgah nak bergambar kat Taman Pertabalan pun.....berkelompok2 orang2 Arab kat situ. Ada yg golongan bujang...ada yg berkeluarga teman anak2 main kat taman permainan tu. Dorang pun sambut bulan Syawal kat tempat orang, kan!!!
Emm, jalan kat Brinchang tetap sesak, kat KEA FARM pun sama jgk la....mcm cuti2 biasa jugak.

Tp orang kata...buat apa ikut orang?? kalo orang terjun lombong...kita pun nk ikut ke??
Laa??? Mende buruk yg takde faedah tu wat pe nak ikut!!!

Lagipun mende mcm ni...perkara cuti2 di minggu awal Aidilfitri ni semuanya ikut keperluan masing2 laa, kan. Semuanya bergantung pd rezeki jugak.

Nota ALONA:-
~Kita cuba memahami orang...tp orang tak hargai. Tak mengapalah, siapalah kita.

Kredit utk empunya imej dan kata2 ini...Terima kasih.

8 comments:

Teratakkasih said...

selamat bercuti kak...yg penting kita enjoy...
haa lagi satu..selamat hari raya...kalau pi KL jemput laa dtg umah..hehehe...

che mid said...

Tak habih ronda-ronda raya lagi. Adik beradi sebelah mak ada 5 orang, sebelah ayah ada 12 orang, tak termasuk kawan-kawan dan jiran-jiran yang belum balik dari kampung lagi.. tau-tau cuti habis..

Hunny Kitty said...

eid mubarak kak...saya raya kat tepen malangnya mimi masuk spital masa malam raya...lupa nak kasik tau akak..huhuh haa ni nak jemput akak dtg kenduri adik ipar saya 24/8 ni..akak email or sms alamat akak kat saya..nak hantar kad

Gieyana said...

Salam Aidilfitri kak n keluarga..ry saya pon biasa2 jer...cuma thn nie mmg x kemana psl sarat n sakit sana sini sementara tggu bb lahir..

x per kak..sentiasa think positive..n hv a nice holiday..:)

Delimasari said...

salam aidilfitri wat cintamanisz sekeluarga

wantie said...

as long as kita happy dengan apa yang kita buat dah cukup kak.

think positif. happy holiday

Zura@Iwan said...

happy holiday kak...

ry sy nk kata meriah tk la gk..tp mcm thn lps gak..mesti jln menziarah sanak saudara..cuma perasaan sedih tu tetap ada bila beraya belah mertua..huhu

Nad MamaZN said...

Happy holiday kak
Mane ade berjalan umah sedara sgt pun kak
Kt kg ritu jek
Sampai kl beraya umah kawan2 plak