Sunday, August 25, 2013

Langkawi 2013 - Hari ke - 2

Meronda di Oriental Village..

12.08.2013
ISNIN

Kalo ke Langkawi...tak sah jgk kalo tak ke sini WALAUPUN tak naik cable car (aku ler tu!!).
Saja suka tgk pemandangan kat sini...
Suka masuk beberapa kedai yg menjual souveniernya...WALAUPUN bukan utk membeli pun. Ada yg berkenan tp takde pulak nafsu nak membeli. Sling bag yg aku berkenan pun ada tp tu laa...nafsu nak membeli tu terkawal. Alhamdulillah...sedar diri, hoho..(eleh, sbb tak betoi2 maksima berkenan...kan...tu yg tak beli tu, kehkeh)..

Ok...pagi2 tu along, angah ngan akiss sempat terjun kolam renang dulu.
Sementara tu...aku, abang dan ayah siap2..
Pastu...dorang pulak sorang2 bergilir2 pi mandi bersih2 kat bilik mandi...
Ok...posing jap.
Dh siap...Oo, tunggu atuk jap.
Bergaya ngan kereta sewa, kohkoh...
Berlatarbelakangkan ofis reception...
Cari gerai jual nasik lemak...takde pulak kat sepanjang jalan nak ke Pantai Kok tu.
Yg jual nasik campur tu ada laa 2-3 kedai. Amboii...awal dorang dh sediakan nasik campur ni.
Agak2....mcm tak jumpa aje gerai utk sarapan pagi...terus jer singgah kat satu gerai nasik campur kat tepi sebuah rumah ni. Namanya Gerai Seri Nelayan kot kalo tak silap laa, hehe.
Makan aje laa. Kalo nk yg layan tekak dan harga berpatutan...kena gi kat area Pekan Kuah. Tp dh pagi tu nk gi area Oriental Village...redah aje laa. Jauh pulak kalo nk gi Pekan Kuah dulu semata-mata nak cari sarapan...pastu baru pi sini. Mmg tak berbaloi.
Dh singgah kedai makan tu...terus jer makan nasik campur. Nanti 2-3 jam kalo lapar lagi...leh layan laksa ke, bihun sup ke..kan..heheh..

Singgah isi petrol di stesen petronas di Petronas Quay, Marina Bay..
Baru teruskan perjalanan ke Oriental Village...
Kat situ ada Duck Tours...mcm kat Melaka tu. Atau dikenali ngan boat amfibia.
Ujung tahun lepas dh tengok dah kat internet yg Duck Tours dh ada kat Langkawi. Mmg tingin nak naik sbb laluan dorang kat Langkawi ni mcm best jer.
Jauh jgk laluan dorang kat darat sebelum turun masuk laut kat Pantai Kok. Kemudian berlayar di sana sampai ke rumah api & tempat simpan bot2 mewah di Marina Bay tu. Tp tu laa....bajet nak naik tu mcm tak cukup pulak, hehe. Maklum laa...baru lepas raya, kan...kan...
Sorang dikenakan RM38.....InsyaAllah, lain kali pi Langkawi....ada rezeki leh naik mende ni merasai pengalamannya..
Masuk dalam kawasan pulak..
Mmg mcm2 ada kat dlm tu. Leh naik kereta kuda...tp tak jauh pun dia pusing. Dan kat laluan belakang tu..ada najis kuda tp tuannya tak kutip pun, mm..
Byk ler lagi kan...seperti biasa..nak bermesra ngan ular sawa kecik tu pun ada jgk lagi.
Nak flying fox pun ada kaunternya. Ada lagi...tapi gi sendiri laa baru tau.
Uii...ini sangat mengejutkan. Utk express lane....sekiranya malas nk beratur panjang tunggu lama2 giliran nak naik gondola ke atas nun....Tambah RM50 seorang woo tak termasuk harga tiket tau!!! Kalo bayar duit tambahan ni...terus jer dorang bawak korang paling depannn utk naik gondola tu. Mcm VVIP gitu, kan. Tp bagi aku....lebih baik ler sabar beratur walaupun masa itu emas. Jenoh jgk nak bayar..RM tiket + RM50 tau!!
Tapi kali ni tak naik pun kete kabel ni.
Dh naik sekali tahun 2008 & kemudian 2009. Masa gi lagi Langkawi 2010...kitorang tak naik dh gondola ni ke Gunung Mat Chinchang. Gi 2013 ni pun tak naik dh laa. Saja meronda jer kat bawah tu. Di samping ayah nak tengok sesuatu kepastian kat anak sungai yg terdapat kat situ.
Deretan gerai2 souvernier, t-shirt, topi2...beg...henbeg lawa2. Harga pun ok laa. Pandai2 laa pilih kedai, kan. Sling bag sebijik mcm aku penah beli kat Taiping pun...harga dia lebih kurang jer kat situ...hah. T-shirt dia pun...cetakan gambar lawa2..
Angah..
Sian ayah...termenung agaknya..memikirkan kat belah mana anak sungai tu...
Dok rehat jap...
Ada gak taman gajah. Leh naik gajah ni. Masuk kena bayar jgk laa..
Sampai ke penghujung...kalo dongak...leh nampak kabel yg menjadi peluncur gondola utk mendaki dan menurun ke kaki Gunung Mat Chinchang..
Dh sampai sini...bukan jugak...
Along pun termenung...sambil mendengar deruan air anak sungai mengalir...
Akiss main buai...
Bergambar kat titi gantung...
Eh, along lagi...hehe..
Abang sempat beli makanan ikan masa tunggu aku beli aiskrim.
Lepak jap...
Dh takde ikan karp besar2 & gemok2 dh....tinggal yg mcm ni jer...
Akiss...
Sambil makan aiskrim.....tgk gelagat orang...
Alona yg perlu kuruskan badan.....
Ingat dh nak balik. Tapi nampak air muka ayah mcm tak puashati jer tau. Tp tak cakap laa kat kitorang. Namun sebagai anak...aku paham.
Akhirnya aku dh terpikir...aku mcm tau kat ner lokasi yg ayah maksudkan tu...iaitu di jambatan gantung dari tempat parking kat area belakang tu. Mmg ada sungai kat situ..Ditambahkan dgn gambaran yg ayah bagitau tu....itu lah tempatnya. Mujur betul!!....lega weh!! Ayah kata...mmg kat situ laa dulu. Mak pun ada masa kejadian tu dulu.

Maka ramai2 ler menapak ke arah kawasan belakang tu....dekat2 ngan medan selera dan taman arnab tu.
Sementara abg teman ayah...aku layan akiss masuk taman arnab ni.
Masuk taman arnab kat sini adalah percuma...tak dikenakan bayaran pun. Cuma kalo nak bagi arnab makan..kena beli ler hirisan lobak merah atau kangkung kat situ. Jadi aku beli lobak merah satu...kangkung seikat...
Seronok laa akiss ngan binatang comel2 wlpn arnab ni tak berapa terjaga jgk. Sebenarnya, akiss tingin nak naik Duck Tours tu...tp tu laa...bajet kureng, nak. Dah laa gi sini masa raya...dorang nak balik ke asrama nanti nak kena bagi duit caruman, duit dobi...duit belanja jugak.....kann..
Masa ni...along dan angah ikut atuk ngan abah dorang..
Asek laparrr aje arnab ni. Mesti dorang tak bagi makan byk. Kalo bagi kenyang...nanti bila pelancong nak bagi makan..arnab2 dh takmo makan pulak, kan...hehe.
Ok...along dh mai...leh bagi arnab makan...
Layan along...layan..
Angah pun sama...seronok bila bagi makan..arnab ni berebut2 kan. Mcm bagi rusa makan kat Deerland Lanchang tu laa...hehe..
Bila nak abes ntah.....
Haa...ni paling comel!!!....arnab gigit baju along. Beriya2 gigit...Mula2 biar aje tp tengok beriya2 arnab ni gigit...risau aku leh koyak lak baju along tu. Along tarik perlahan2...tp dia nak gigit jgk...haha. Aksi ni menarik minat pelancong2 asing yg dok kat luar pagar tu jugak....hoho..
Kesian ayah...tak jumpa apa yg dicarinya. Tak mengapalah...sekurang2nya kitorang pun dh memenuhi hajat ayah...cuma ayah yg takde rezeki nk tengok lagi sekali kejadian yg telah berlaku di tempat yg sama ketika bersama arwah mak mengikuti rombongan RKT zon utara TDD ke Langkawi beberapa tahun dulu...
Dah sudah....berjalan ke pintu masuk utama semula..
Eh, singgah sini jap lepak2 lagi..huhu..
Air ni sebenarnya air sungai...tapi dorang dh kolamkan jadi macam tasek. Mmg cantek laa ngan bangunan yg menarik...berlatarbelakangkan gunung Mat Chinchang.
Dicelah pokok2 yg mengeluarkan akar mcm ni..
Eh, tuan tanah lagi...gambar sebelum...sebelum kurus...kahkah..tak tau ler bila nk kurus tu.
Ngan akiss...
Lepak jap...lepas ni kita gi tempat lain pulak. Ayah nak masuk Kompleks Makam Mahsuri. Ayah jer nanti masuk. Kitorang malas nk masuk dh kali ni. Nanti dok tunggu kat luar aje la..
Suamiku....
Peace!!!
Hari semakin panas....jam dh 11.30 pagi.
Mcm dh lama aje kitorang kat situ.....

Mm...mmg kali ni gi Langkawi...utk rileks2 aje. Tak perlu terkocoh2. 
Tambah pulak...pegi kali ni mmg utk bercuti ngan bajet yg rendah, hehe.
Tapi Alhamdulillah...segalanya berjalan lancar..

Nota ALONA:-
~sambung lagi...utk kenang2an..

5 comments:

el said...

apa terjadi ms ayah akk pergi langkawi ngan arwah ritu..el blur lah kak lona..

ntahlah lau el pergi sekali lg ke langkawi..agak2 en. hb suh naik kut gondola tu..sbb anak2 x naik lagi..danish je pernah naik tp ms tu lam perut el haha
tp el xmo naiklah..seriau..gayat..dulu naik pun duk sebut..mummy mummyy haha

wantie said...

kami tunggu Aleesya besar sikit nak naik kabel car tu. janji wan le.

T ni lemah tul la kalau pergi mesti nak shopping. kalau kat umah kata tak mo. pergi sana semua dah lupa diri.

Kesuma Angsana said...

jauh jalan2nyer tu sampai ke langkawi, lama KA x kesini. Apapun mmg best kan lagi2 kalau dgn family !

attyfir said...

nextime kalau aty pergi pun ,wajib naik ducktour nie.

CheNamNam said...

bestnyer kakkk...nak nak pergi ngan family anak-anak semua..eh kak tue bapak mertua akak yer..muka sejibik sejiban macam cucu-cucunya..takdelah nampak tua sangat pon,awet muda jerk lagi..macam kak alona ngan abg kandung gitu hehehhe..