Friday, August 23, 2013

Langkawi - meronda di petang hari..

11.08.2013
AHAD

Petang tu...kitorang keluar meronda ke arah Pantai Cenang. Tapi terus gi kat area Resort World, Langkawi yg dulunya dikenali ngan nama Awana Porto Malai.
Saja suka gi sini...area kawasan lapang tu waktu petang2....suka tgk pemandangan kat sini...tenang jer.
Bergambar berlatarbelakangkan resort....along yg tlg snap kan...
Anak2 tersayang...
Mula2 along eksen jer utk bergambar.. Pastu abah dia offer lak soh along try bawak. Maklum ler...kete oto, kan. Alza ngan kancil kat umah tu manual, huhu..
Seronok ler along dpt pengalaman memandu kereta. Pengalaman pertama ni. Abah dia dok sebelah ler jadi instruktor, huhu.
Along pun sebenarnya dh layak utk amek lesen D tapi tu laa...sebab dia dok asrama...kena tunggu cuti panjang baru leh gi belajar. InsyaAllah laa...ujung tahun ni. Tapi jenoh jgk ler poket kitorang...sebab along belajar utk amek lesen D, angah pulak utk lesen B2, huhu.
Along sedang merasa satu pengalaman baruuuu..
Pusing2 kat situ aje pun. Mmg luas kawasan ni.
Abg pun amek idea dari orang lain sebenarnya. Iaitu waktu kitorang gi Langkawi tahun 2009 kalo tak silap...kat sini ada kereta dok pusing2 byk kali. Tapi bawak perlahan...huhu. Belajar pegang stereng jgk ler tu...mentang2 kereta sewa, kan..
Ok jer along bawak...stabil laa. Kereta oto, kan...senang banyak laa..
Akiss jer yg jadi penumpang...abah dia jadi instruktor. Aku, ayah ngan angah dok tepi2 ban tu aje memerhati dari jauh.
Along punya syok bawak pusing2 kat situ...sampai aku yg kena cakap "udah2 ler tu!!!", huhu.
Sementara along pusing lagi satu round...aku soh angah amek gambar ibu ngan atuk dia ni..
Bkn main..atuk dia masa bergambar ni buat aksi menyanyi ala hindustan pulak, huhu..
Seronok tgk ayah hepi, Alhamdulillah.
Ke Langkawi ni...adalah kali ke-3 kitorang bawak ayah jalan2 bercuti bersama setelah emak tiada. Sebelum ni gi Melaka (ujung tahun lepas). Kemudian gi Pangkor (cuti sekolah Mac ari tu).

Mmg betul...sape laa lagi yg betul2 sayangkan ayah walaubagaimanapun keadaannya, kesihatannya melainkan kitorang..(anak2, menantu2 dan cucu2nya)....
Meninggal jer arwah mak...situasi tetiba berubah. Tak mengapalah...masa depan...tak siapa yg tahu, kan..

Mmg takde bgtau ayah awal2 yg kitorang nk gi Langkawi. Tp dh standby booking mpv comel ni sekali ngan chalet tu...hehe. 

Sebenarnya...aku ngan abang tingin nak bawak mak ngan abah jgk tp memandangkan plan nak gi ni pada cuti hari raya...kitorang tau..mesti ada adik-beradik abang yg balik beraya. Jadi, takmau kacau laa..kan. 
Ok...lepas Along dh bawak...aku soh abang tengok2kan angah pulak yg bawak. Bkn pe, walaupun dia tak mintak tp nampak angah macam teringin aje (naluri sorang mak, kan...). Kesian pulak. Takpe laa...bagi laa bawak. Kat area situ aje pusing2.
Pusing 2-3x jugak laa...
Angah puas hati...
Dari situ...kitorang ke Pantai Tengah pulak. Sini pun cantek jgk kalo ada sunset.
Tapi tu laa..awan dh gelap kat atas tu..
Suasana kat Pantai Tengah. Hari mcm nak ujan dh..yg menunggu turn nak naik mende ni ramai lagi nampaknya. Tp nampaknya...terpaksa dibatalkan sbb hari dh nk ujan. Angin dh bertiup kuat.
Sempat bergambar sebelum hari nk ujan...hehe..Kat sini gambar semua guna hp aje.
Ronda kat sepanjang jalan Pantai Cenang waktu ujan lebat..
Mak datukkkk....padat dan pesat dh kat situ. Mall pun ada...
Mc Donald pun ada kat ujung bangunan Underwaterworld tu....menggantikan Restoran Kampung Siam. Restoran tu pulak dh ada bangunan sendiri kat area situ jgk. Mmg happening laa kawasan tu. Sket jer lagi nak jadi macam Patong Beach cuma disebabkan Langkawi masih Malaysia....maka takde laa suasana manusianya mcm kat area pantai popular kat Phuket tu, kannnn...huhu....

Malam tu kitorang makan kat GM Burger Langkawi....yg terletak dekat ngan pekan Kuah. Kedainya terletak betul2 tepi jalan. Kat situ bkn burger jer ada...tapi masakan western, masakan panas...semua ada. Lebih kurang konsepnya mcm EE Burger Trimula Cafe jugak laa (kitorang panggil EE Burger aje). Sebenarnya, mula2...kitorang gi EE Burger tp masih tutup beraya rupa2nya. Maka, kitorang gi laa makan kat GM Burger ni pulak.
Owh, ye...GM Burger ni pun ada sediakan kemudahan homestay dan kereta sewa. Leh jer klik kat link GM Burger kaler hijau kat atas ni utk maklumat lanjut. Best jgk tgk homestay dia...cuma takde kolam renang laa, kan...hehe.

Dh kenyang...kitorang pun balik chalet semula.
Singgah jgk ler kedai runcit utk beli roti, kopi & milo 3 in 1 (yg dijual loose) utk minum kat dlm bilik nanti.
Abg tgk fesbuk dia...mm.
Bila dok dlm bilik baru rasa letih, hehe.
Dh selesai Isyak...tutup lampu....tido!!!!
Esok pagi nak keluar jalan2 lagi.

**Mmg betul ler tekaan Zura (wlpn sebenarnya aku tak suruh teka pun) yg aku ngan famili nk gi Langkawi masa aku wat entry booking chalet ni bulan Mei ari tu, hehe..

Nota ALONA:-
~Dahhhhh ari Jumaat...

8 comments:

Sarah Talib said...

Bestnya dapat makan angin dkt langkawi...saya lama dah tak pi sana...

el said...

kat pantai cenang ni lah el stay kt hotel dpn pantai cenang ni..mmg betul2 depan pantai tu seberang jln jer..pas2 seigt el lagi kat area2 situ mmg hapening waktu mlm..ada satu hotel yg cantekkkkkk sgt kt situ..tp dah kosong..xtau lah skun cam mn..

tp time siang mmg ssh skitlah sbb time tu weols pergi time raya haji haha..kedai mkn semua tutup..tp nasib ada yg bkk

attyfir said...

mesti besh along ngn angah dpt pengalaman baru..

aty pun walaupun adik ngn kakak dah ada lesen ..tp kena ada aty seblh baru leh bawak..bkn apa risau lg..omaknya takde duit..kot jadik apa2..

wantie said...

pandai akak ambik hati ayah akak tu. ye la, tentu dia kesunyian di hari raya. Tapi bila dah akak bawak jenjalan ni... kurang sikit rasa sedihnya. tul tak?


dah pandai bawak keta anak anak teruna akak tu yer.

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mesti teruja kan dorang first time bwk kereta..

❤Kamsiah❤ said...

seronok tgk ayah Fazlina hepi bila dibawak bercuti....ayah akka dah tak larat nak bawak jalan jauh2...hari tu masa blk raya,ada bawak dia ke Tok Bali..

ayu Ismail said...

Tak sabar nak gi..tapi akak ikutbpakej mesti x dpt makan GM burger tu

Kesuma Angsana said...

pic2 yang menarik ni !