Thursday, August 22, 2013

Raya di Langkawi...

Al-kisah perjalanan & penginapan di chalet..

11.08.2013
AHAD

Hari tu 4 Syawal 1434H..
Kitorang gi Langkawi....gi bercuti 3h2m. Nak naturalkan stress ni..
Dh booking chalet sekali kete sewa awal Mei 2013 hari tu. Sebelum kitorang terbang ke Bandung lagi.
Niat mula2 sbb nk bawak anak bercuti. Kan ke Bandung tu cuma kitorang berdua aje..
Tapi...bila makin dekat harinya...baru aku rasa....betapa betulnya tindakan kitorang merancang utk bercuti pada cuti sekolah sempena cuti Aidilfitri ni.
Dalam bulan Ramadhan tu...betapa maksimanya keje kitorang menyiapkan 3 album sekaligus. Sampai aku tak rasa pun suasana nak datang hari raya tu. Elok laa pulak anak2 aku masing2 baru jer abes exam.

Ini kali ke-8 kitorang sekeluarga gi bercuti ke Pulau Lagenda Mahsuri ni.
Kali ke-8 bercuti 3h2m ke Langkawi. Tak penah kurang dan tak pernah lebih dari tu...3h2m tu jugaklah..hehe.

Pagi2...sebelum kul 7 dh gerak dari umah ke Kuala Perlis.
Kitorang tak penah lagi gi Langkawi naik feri dari Kuala Kedah, hehe. Tp elok laa...rupa2nya kat Kuala Kedah tempat parking yg terhad tu dh penoh. Sampai pemilik kereta parking sesuka hati je sbb dh terpaksa, kan. Tau ni pun sbb ada masuk berita kat tv malam tu, huhu.
Singgah kat R&R Gurun...sarapan pagi. Waktu cenggini baru syok makan. Awal sangat selera tak mai lagi, hehe.
Sampai jeti Kuala Perlis..jam 10.25 pagi.
Seperti biasa ada laa mat motor yg mengekori utk menawarkan perkhidmatan parking. Aku mmg tunggu pun mat motor ni mai tanya. Senang sket...takyah kita susah2 nk cari, hehe. Sebab, tgk kan keadaan dari simpang nk ke terminal tu..berderet2 kereta parking kat tepi2 bahu jalan. Risau dah nanti susah nk dpt parking.

Dh turun barang2 depan terminal feri...abg ditemani along pun ikut mat motor tu ke tempat parking. Alhamdulillah, tak jauh sgt laa dari terminal. Dapat parking berbumbung. RM20 sehari. Dorang tak kira 24jam ye...dorang kira hari. Kalo kitorang gi 3hari...dia cas RM60 cenggitu. Takpe laa...asal kita rasa kereta kita selamat...Alhamdulillah laa. Takde laa kita dok bercuti tapi dok risau kereta kita kena saman ke, kenderaan lain terlanggar sbb tak guna parking yg betul....kan.
**Kalo parking tak berbumbung pulak...RM15 sehari.

Masa abang gi parking tu...aku pun terus pi beli tiket feri. Ada feri 10.30 tu tp aku takleh nak beli laa sbb abang ngan along masih urus hal parking kereta, kan. Takpe laa...kitorang pun bkn nak kejar apa pun. Maka beli laa tiket jam 11.30 pagi.
**Tiket feri RM18 sorang dewasa.

Naik feri besar...penumpang lebih kurang 400 orang satu feri tu.
Masa feri tu sampai dari Kuah...jenoh nk tunggu penumpang2 dari pulau turun....dan turunkan beg2 dorang JUGA....barang2 shopping dorang, hoho..

Dah laa feri sampai dari Kuah kul 11.35 (waktu sepatutnya feri ni dh bergerak semula ke Kuah...). Ngan penumpang ramaiii nak turun, ngan beg...ngan barang2 dorang lagi..
Dh selesai tu...tunggu pulak kitorang masuk feri. Letak beg....Ye lah, penumpang bkn sikit2. Penoh tu!!!! Punya laa ramai nk gi release tensen jgk, kan...huhu. Jadi, waktu pelayaran feri...delay ke 11.50 baru gerak ke Kuah..mm..
Alamak...muka angah tak nampak pulak dlm gambar ni..
Setiap tiket ada nombor seat. Jgn risau. Kalo risau...masa beli tiket tu tanya kat kaunter sama ada feri tu ada nombor seat ke tak.

Owh, ye...
Gi Langkawi ni sepatutnya...fadel & dayah pun pegi. Dayah pun nk bawak mak ngan adik dia bercuti. Tp tu laa, ye..apa yg dirancang bkn semuanya menjadi. Dayah tak sihat...maka kitorang jer laa yg pi. Ayah pun datang Taiping sorang2 laa malam tu sbb adik aku tak jadi pi.
Mujur laa tokey chalet paham ngan situasi adik aku tu. Maka dorang tak kenakan laa sebarang pembayaran akibat pembatalan penempahan bilik dorang tu. Timakasih kat pihak chalet.

Sampai jeti Kuah...
Turunkan beg pakaian.
Orang mmg sangat ramai kat terminal jeti Kuah ni. Ada yg dh nak balik. Ada yg masih menunggu kereta sewa...
Mgkn ada diantaranya mmg asal dari Langkawi, balik kampung cuti raya kat Langkawi....dan dh nak balik umah masing2..atau gi balik raya kampung lagi satu :)

Dah dapat kereta sewa iaitu mpv yg comel...Suzuki ERV, hehe..kitorang pun cari kedai nk makan nasik. Alahaiii...food court kat Plaza Langkawi tu tutup pulak. Dorang masih berhari raya.
Akhirnya gi laa kat food court berdekatan ngan Bella Vista tu. Ada laa lagi lauk pauk cuma makan tak puas laa. Masa abg nak isi petrol kat SHELL Kuah...baru ler ternampak ada satu kedai makan tepi jalan tu...lauk pauk dia berderet2. Mcm best jer. Ok...aku dh tanda, nanti esok2 kita pi situ!!!

Masa utk check in...
Senang jer nak cari chalet ni. Kitorang pun masih ingat lagi jalan2 kat Langkawi ni terutama jalan utama, kan. Sebabnya, setiap kali datang sini...mmg kitorang ronda abes, hehe. Jadi, mmg tak perlu sgt ler nk kira trafik light ke berapa ke berapa mcm dlm penunjuk arah yg diberi oleh pihak chalet....hehe...(ayat berlagak betul ler ni!!! :p)
Ok..ni bilik kitorang. RM130 (harga promo sampai ujung tahun ni. Kalo idak RM150)......mmg selesa. Ada ekon....kipas pun ada.
Cuma tak disediakan sejadah kat dlm bilik ni.
Dan paip airnya susah sket ler nk berwudhu'....
Yg lain2 semua ok!!!
Akiss dh sebok nk bukak tv. Tuala pun dorang sediakan 4 helai. Ada sabun, shampo...
Antara gambaran kat dlm chalet, hehe..
Anak dara ni dh pandai nk pakai shawl pulak start raya hari tu. Ada laa 2 helai shawl aku ada tp aku tak reti nak pakai. Dia laa yg amek, huhu..
Bestnya chalet ni...bukak jer pintu...leh terus pi terjun kolam, weee.....
Wlpn kawasan chalet ni bkn kat kawasan tumpuan orang ramai...tp lokasi dia mmg dlm laluan tempat2 menarik. Antaranya nak ke Pantai Cenang dan Padang MatSirat...

Aku rekemen kat korang kalo nk stay sini..
Kawasan dia tenang jer.....lanskap menarik. Warna chalet menarik...
Kolam renang dia...tiap2 hari (pagi)...pekerja dia dok cuci. Air kolam dia takde ler kuat sangat klorinnya.
Pastu, leh guna kolam tu dari pagi sampaiii kul 11 malam. Kalo siang sebok ikut mak shopping...haa!!! leh mandi kolam waktu malam...cenggitu laa contohnya..
Bagus peraturan dia...mmg setuju sgt psl lampin pakai buang tu. Hmm...selalu aku tgk kat kolam renang ni...si ibu selalu tak prihatin tentang lampin pakai buang baby dia. Pastu...bila diapers tu dh mengembang..baru nk bukakkan. Pastu lagi...bagi baby dia mandi pool tu ngan berbogel. Walaupun budak tu baby lagi...tak tau malu lagi...Ajar laa dia MALU tu dari baby. Pakaikan laa dia seluar kecik. Bkn baby takde seluar kecik kan. Jenis seluar cotton tu.
Ayah sedang ber'sms'...bila bagitau kawan dia ada kat Langkawi...apalagi laa..dorang dok kirim itu ini laa, kan. Mmm...
Masa ni baru sampai...letih lagi. Cuaca pun sedikit terik. Jadi, relaks2 dulu. Dan rasanya kesemuanya tertido sehingga terdengar azan Asar berkumandang di masjid berhampiran...Tp kalo nk pi masjid tu kena keluar ke jalanraya utama laa. Jadi, solat kat dlm bilik aje laa, hehe..
Baru anak2 aku ni gi masuk kolam renang.
Aku bagi dorang sejam jer...sbb lepas2 tu nak keluar jenjalan kat area Pantai Cenang..
Riang ria lah dorang ni bermandi manda sepuasnya. Ada jgk anak penyewa lain kat situ. Kolam ni pun ada penapis air. Aku pun tak tau laa apa fungsi lain penapis tu. Tp nampaknya tuan chalet ni sgt prihatin ngan kebersihan air kolam renang ni.
Abg tgk jer dulu...lom masa nk beraksi lagi, hehe..
Along dan angah kalo tau ni mesti tak bagi aku taruk gambar ni kat sini..gambar tak tutup aurat, katanya...hehe..
Alhamdulillah, gembira riang budak2 tiga orang ni. Aku pun gembira......mm..
Kat sini ada sebijik homestay...ada 3 bilik. Tiap bilik ada satu katil queen. Ada ruang tamu, ada dapur. Dalam gambar di atas ni adalah homestay tersebut. Nak pi pool ikut pintu belakang aje...lari2 terus terjun, hehe..
Kitorang tak sewa la sebijik homestay ni. Ye laa...sewa satu homestay ni utk yg datang keluarga ramai ok laa, kan. Untung. Syok dok satu bumbung mcm umah sendiri.
Tp kalo datang tak ramai....rugi bila kira satu bilik chalet ada 2 buah katil queen RM130 aje. Tp sewa satu umah RM350 cuma ada 3 katil queen aje. Cuma ekstra ada ruang tamu...ada dapur tu aje.
Kita kat sana bkn nak masak sangat pun. Kat Langkawi ni bkn mcm kat Cameron Highlands. Kat CH...perut mmg asek lapar aje. Pastu ada sayur segar lak kan...mmg syok ler main masak2 kat atas tu. Ni kat Langkawi...syok jenjalan ngn gi shopping aje laa, hehe..(pendapat aku jer tu, ye..)

Ok...lepas tu...semua dh mandi...kitorang pun keluar.
Nak tgk suasana terbaru sekitar Pantai Cenang.
Dari luar chalet kitorang...leh nmpak bilik chalet lain, bangunan reception, dan kereta sewa kitorang..suzuki ERV tu, hehe..
Atuk dan cucu2nya..
Abang tgh online ler tu...
Dalam mpv yg chomel...mula2 amek..goyang..ngan kereta pun tgh berjalan kan..hehe..
Haa..yg ni sharp sket wlpn gelap, hehe..Comel kan mpv ni...
Nama chalet???? DAWN LANGKAWI . Owner orang Melayu kita jugak, ye.
Ada jugak apartment dan beberapa tempat penginapan lain yg dorang sediakan. Tp aku lebih suka chalet ni. Sbb tujuan kitorang kali ni bkn nak gi shopping sangat sampai memerlukan penginapan berdekatan ngan pekan Kuah. Cuti rileks2 aje.
Sepanjang 8 x gi langkawi ni..dh 2x dok apartment, sekali dok homestay rumah teres...yg lain2 dok bilik kat hotel...kali ni nak dok chalet mcm ni pulak. Mmg seronok.

Ok...nanti sambung lagi.

Nota ALONA:-
~Eh, citer Bandung pun tak abes lagi?? mm...takpe laa..wlpn dh basi..aku kena simpan jgk kat sini nanti bila kelapangan. Sbb bkn senang nk sampai sana, kan...kan...

Ni feedback yg aku msj kat owner chalet...dan dia letak kat fb dia sbg testimoni, hehe..

8 comments:

el said...

wahh wahh wahhh ni sorg lg..kemain raya sakan smpi berholiday di langkawi ea...sure rmi giler org kan kak kt sn tu...

tgk chalet dia pun not bad..cantek..nak2 kuar2 pintu chalet tu dh npk kolam renang..ni lau anak2 el npk kolam renang..rsnya xmasuk2 umah dah kak woiiii hahaha

ermm ritu hb el ada plan nak pi langkawi..tp xde rasa lah nak pi langkawi tu..last time pergi ms el pregnant danish 5bln 2006 huhu
lgpun tmpat2 yg best2 tu semua jauh2...

tgklah cam mn...el akan ikut perkembangan cerita akk kt langkawi ni..if kalo interesting n boleh bw hati el ni nak p lgkawi..will will consider next time..ewahhhhh

hahaha cite kt bandung xabis2 lg ke kak..sibuk beno ea..hehe

Rinna said...

Amboi beraya sakan sampai ke langkawi.. cam best jer.. tgk chalet tuh.. kira okey laa. RM130 tuh kan..

attyfir said...

langkawi mmg tmpt yg besh sgt pergi..
tp lona lagi byk kali dah g..aty baru 5 kali je ..

tq lona suggest chalet ni..next time leh terai .

Zura@Iwan said...

aha..psl chalet ni penah g sevey kak..

sbb tgk kwnsn dia best je..tenang...

ada tgk mmber la post kt FB psl chalet ni..insyaAllah next time nk pegi cuti2 lgkawi lg..bleh duk sini..hehe

wantie said...

tak tau la bila pulak nak pergi langkawi. hubby buat plan jangka panjang la pulak masa balik hari tu.

hasrat nak meroyan bergedik tu kena hadkan. bukan tak pergi tapi kena pekim la sikit.

nanti T suggestkan jugak kepada sedara mara yg nak pergi sana. mcm best je

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

wahh.. bestnyer.. holiday di musim raya... 8 x dah pegi langkawi.. akak malu nak ckp.. belum sekali pun sampai ke langkawi tu.. hehe..

::NureeN:: said...

amboiii... bertambah meriah, beraya smpi langkawi...
best2

Nurul Akhmal said...

Assalamualaikum..

Maaf ganggu masa semua. Saya, Nurul Akhmal, pelajar PHD hanya nak minta untuk bantu saya kumpul maklumat / data yang saya perlukan dari semua.

Saya perlukan data / maklumat ini untuk peringkat analisis data.

Survey ini untuk semua yang dah pernah melawat Cameron Highlands atau Langkawi atau kedua-duanya sekali.
Survey ini mengambil masa 5-10 minit untuk diselesaikan (bergantung)

Untuk pertama kali jawab survey ini, anda boleh jawab soalan-soalan seperti biasa, tetapi jika anda ingin jawab untuk kali kedua, ketiga dan seterusnya UNTUK TAMBAHKAN MAKLUMAT survey, boleh ikut step yang dah disediakan dalam survey ini (juga dikenali sebagai pengguna kedua "Second User")

Kalau ada yang tak faham, boleh terus mesej kat sini yer
Really need all your help..

Link survey KLIK URL SINI: https://www.surveymonkey.com/s/5Y8Z5FM

PM saya untuk sebarang permasalahan

Inshaallah, saya akan sediakan hadiah misteri untuk peserta yang bertuah dan terima kasih atas penyertaan semua. Semoga Allah s.w.t membalas jasa korang semua.
*Mohon sebarkan kepada kawan-kawan yang lain juga
*Rakan blogger lain boleh join survey ini juga

Terima Kasih