Tuesday, August 20, 2013

Raya di Cameron??

09.08.2013
JUMAAT

Pada 2 Syawal 1434H..kitorang dh balik ke Taiping.
Dekat kul 4 petang kitorang gerak dari TDD, Bentong....umah ayah.

Balik tu...kitorang lalu Cameron Highlands.
Takde laa gi beraya pun. Sesaje jer taruk tajuk mcm tu, hehe.
Nak gi umah kawan ayah (Pakcik Razak) segan pulak, hehe..Kalo ayah ada...leh jugak ler singgah beraya kat umah dia kt CH tu, kan..hihi..

Dari Ringlet....hari mmg macam nak ujan ler gayanya, hehe..
Singgah kat Taman Pertabalan di Tanah Rata utk bergambar...maklum ler, masing masih pakai baju baru, kan..kan....hihi..

Aku rasa...mmg skang ni musim orang Arab datang melancong ke Malaysia laa...
Sbb nya....mmg ramaiiii leh nampak pelancong Arab. Kalo yg lelaki...ada jgk yg memakai seluar pendek bermuda tu...tp yg pempuan mcm biasalah...berjubah hitam dan berniqab.
Ada grup yg berBBQ kat taman jam besar Tanah Rata tu...ada yg sedang berjalan kaki kat pekan Tanah Rata, sedang lepak2 kat Starbuck...yg sedang melintas jalan...Mmg ramai laa dorang ni.

Sampaikan di Taman Pertabalan pun ada 2 grup pelancong Arab sedang lepak2 kat situ. Grup orang muda bujang2 gayanya...lepak sembang kuat2, gelak kuat2.
Grup berkeluarga tu...teman anak dorang main kat taman permainan di situ.
Ibu dan 3 orang anaknya.... :)
Ibu dan abah kepada 3 orang anak..
Along yg tolong amek kan gambo..
Anak2 tersayang. Dorang balik hostel...sunyi umah ni.
Gambar last di CH pada hari tu sbb elok jer amek gambar ni terus ujan turun ngan lebatnya.
Kitorang singgah kat Brinchang...cari tandas awam.
Nak singgah makan kat medan seleranya pun...cuma satu gerai aje yg bukak. Jadi, paham2 aje lah...kan.
Kat area pasar malam tu...mmg jalan sesak ler. Ramaiiii orang kita pun bercuti kat sana musim raya ni, hehe. Mujur ler sesak cuma disebabkan dorang nk cari parking kat area pasar malam tu aje. Bkn sampai ke KEA FARM tu.
Kat KEA Farm dh tak sesak dh sebab hari dh gelap. Kat situ sampai kul 7 malam dorang dh tutup dh. Kalo idak....mau sesak sampai ke situ jgk, hoho. Mujur ye...

Singgah kat Tringkap aje...tak dpt pun apa yg nk dicari. Leh beli asam aje laa, huhu.
Sepanjang nak menuruni ke Simpang Pulai tu...kereta nak turun pun banyakkkk. Kereta nak naik pun banyakkkk..mm..

Sampai umah malam tu kul 11 jgk laa. Manakan tidak...jalan jadi sesak pulak dh lepas susur masuk ke Kuala Kangsar tu sampai ke hiway kawasan Bukit Berapit tu...adoii. Bkn ada sebab apa pun. Cuma disebabkan ada kereta lembab mendaki bukit jer. Sama kes ngan pengalaman kitorang hari raya pertama kat hiway KL-KARAK ari tu, hadoiiii. Buang masa tul!!! Kalau tau mcm ni.....kitorang dh keluar kat tol exit Kuala Kangsar tu. Takde sangkut kat situ. Mesti sampai umah lagi awal ikut jalanraya biasa....mm. Leh jimat tol, jimat petrol & jimat masa yg penting tu!!!

Sempat isi perut kat Gerai Amat sebelum sampai umah....lega perut. Maklum ler....perut dh lapar semula. Lalu kat Cameron tu sejukkkk...tambah2 pulak ujan....nak singgah pasar malam Brinchang cari makanan pun tak sanggup ngan kesesakannya..Tambah pulak ujan, kan. (Kat Tanah Rata punya laa lebat....kat Brinchang baru nak merenyai2kan diri, hehe)..

Nota ALONA:-
~Masih tercari-cari mood yg bagus utk mula berkreativiti semula.....tp sesi pemilihan gambar sudah bermula. Harus pantas dan cekap!!!

7 comments:

❤Kamsiah❤ said...

singgah isi tabung..:)

::NureeN:: said...

hehe... best2..
raya d sana.. sejukkk...

akak, kg nureen kat baling kedah, kg asben kat jitra kedah jgk.. tp umah arwah tok asben n pakcik2 dia semua d penang, dekat ngan umah kami skrg hihi,...

mama leen said...

selamat hari raya kak..

el said...

mmg betul kak..ritu bil sy balik dr penang-kl..jem teruk..dr 4jam terus jd 8jam baru smpi kl..teruk giler jem kt kuala kangsar tu..
tiap2 raya pun cam tu gak kt kuala kangsar tu sure jem..rmi ke org kuala kt luar sn tu balik kpg haha

wantie said...

kalau citer bab jam ni. T ni sib baik dekat je nak balik kampung. tak terasa sangat jamnya tu.

sekali tengok, akak dah sedondon dengan abang.

Akiss plak sedondon dengan Angah.

Sian Along nak sedondon ngan sape plak?

Kesuma Angsana said...

meriah dengan jalan2 yer raya ni !

Nad MamaZN said...

Baju akak tu sama ngan baju raya pertama tp lain kaler ke?