Friday, April 13, 2012

Stering rack sang kancil...problem..

11 April 2012
Rabu

Dh lama deria sensitiviti aku ni rasa lain jer bila memandu sang kancil ni. Kekadang ada dengar bunyi sesuatu kat bahagian enjin. Cuma baru2 ni rasa tu dh melarat ke bahagian pemanduan iaitu stering keta.
Dipulas ke kiri ke kanan mmg ada rasa ketat dan kekadang free...
Aku bgtau abg dan abg pun rasa mcm tu gak bila memandunya. Tak boleh jd ni...kena bwk gi jumpa pomen gak. Tgk apa masalahnya. Aku risau sekiranya stering tu terus loose..takleh ke kiri ke kanan dh...uish..bahaye!!

Tu yg bawak ke bengkel Ah Fook...iaitu salah satu bengkel yg biasa kitorang pi selain bengkel Ah Hwa tu.
Pekerjanya dh test drive sang kancil ni...dia pun rasa problem yg sama. Terus ler dia tunjuk apa yg terjadi pd permasalahan tersebut.
Gambar ini dan gambar2 di bwh adalah dari gugel imej.
Stering rack...di bahagian batangnya...bkn di bahagian ujung2. Kalo di bahagian ujung2 tu..leh ganti parts tu aje...tp disebabkan di bahagian batang tengah2 tu...kena ler ganti sebatang stering rack tu terus.
Stering rack ni betul2 terletak bawah enjin..kejenya rumit jgk ler kan. Ia menghubungkan antara kedua-dua biji tayar di bahagian hadapan.
Yang berkaler biru tu...mm...
Budak tu kata...selalunya sang kancil mmg ada problem cenggini dan nk buat mende ni makan masa 3-4 jam gak ler. Pastu kos dia dekat RM400 jgk..adeii..duit..duit..

Mmg nk kena hantar bengkel dlm masa terdekat ni. Tambah pulak aku guna kancil ni setiap hari dan membabitkan byk selekoh dan pusingan mengona ketika menghantar Akiss dan angah ke sekolah.

Sekian..

5 comments:

wantie said...

tu la kan, T pun kalau keta rosak sikit je, cepat cepat repair. kalau di biarkan dia berjangkit ke bahagian lain pulak.

penyuluh perikanan said...

artikelnya sangat bagus dan saya sangat suka, oke terima kasih..
salam perkenalan saya penyuluh perikanan. ditunggu Folow dan komentarnya demi pertemanan kita di
http://penyuluhpi.blogspot.com/2012/04/menggemari-perikanan.html

razrmie ismail said...

400 tu original kancil ka atau rekon sis.

razrmie ismail said...

400 tu original kancil ka atau rekon sis.

ALoNa CintamaniszLite said...

Parts mmg beli baru... :)