Wednesday, May 29, 2013

Bandung - Makanan yg dibawa balik...

Beli kat Bandung pada hari terakhir berada di sana. Ada yg dibeli dari Kartika Sari...dan ada yg dibeli dari Amanda. Beli ni sudah tentu lah sbb nk merasa. Diorang kata..tak sah kalo gi Bandung tak merasa makanan ni.
Pisang bollen keju. Ada jgk pisang bollen coklat. Masa beli ni...ia masih panas lagi. Nak makan ni kalo dh bawak balik Malaysia...kena panaskan laa ye. Kalo idak nanti perut kembung...mcm yg aku kena ari tu.
Kek yg popular dari Amanda...kawan2 aku beli byk kek dari Amanda ni dan kek dari Kartika Sari.
Ni laa kek dlm kotak tadi. Lembut gebu dan sedap tp bg aku...sedap lagi kek yg aku buat sendiri, hahaha.
Ni kerepek kentang...mm, tak berapa kena ngan tekak aku lah. Aku ingatkan rasa dia ada laa ala2 potato chips biasa tu. Mmg rasa dia tak terjangka. Takde rasa kentang langsung, huhu...
Ni pun kerepek kentang jgk ni. Ada laa rasa mcm potato chips biasa tu cuma yg ni ada cheese. Ok laa, leh ler makan. Tak mcm kerepek kentang dlm paket kat atas tu, hehe..
Ni lak kerepek belut....tak bukak lagi ni. Tak tau laa rasa apa, hehe.
Ni kerepek tempe keju. Antara yg perlu dibeli jgk utk rasa.
Ni kerepek pisang....ada cheese jugak!!
Satu lagi produk yg katanya wajib cuba...pisang sale keju. SALE tu adalah perkataan salai, ye..hehe..
Ni pulak almond cookies. Rasanya sedap..tu yg cepat abes tak sempat nk snap gambar masa isinya masih penoh. Rasa dia mcm roti cheese tp ni versi dh kering...dh cookies..mesti kena rangup, kan..hehe..
Makanan dorang kat sana mmg banyak sgt dikombinasikan dgn keju...selalu yg jadi mangsa mesti pisang, ngee.
Keju...keju...keju...mm, murah sangat ke keju kat sana, ye??

Oh, ye...tgk kek2 dorang kat sana mmg nampak sedap2 belaka. Harga pun takde ler mahal sangat. Cuma, tak penah nampak pun kek red velvet. Dorang tak reti nk buat kek tu ke?? mm..

Yg ni pulak salah satunya kerepek udang kering..Yg ni mmg sedap. Tp kitorang cuma dpt beli sebungkus aje sbb stok dh abes. Kerepek ni cuma leh dpt kat restoran Djoeroe Masak, Bandung.. Sedap kerepek udang kering ni. Kalo takde lauk..leh makan ngan nasik...hehe..
Hmm...kerepek2 tu aku cuma beli sebungkus aje setiap jenis. Sekadar nk merasa.
Kek dan pisang bollen pun tak beli banyak. Risau pulak berat bagasi kitorang nanti.

Ok laa...tu aje citer tentang makanan yg dibawa balik ni..

Nota ALONA:-
~Rasa sedap ke idak ni semua atas citarasa masing2.

11 comments:

[-suziey-] said...

hihi biasala tu..food dr sana xsemua sedap..kadang nmpk xmenarik tp sedap..nmpk menarik tp xsedap..hehe

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mcm2 ole2 boleh beli kat sana ekk..
dlm gambar tu.. rasanya pisang bollen tu akak dah rasa.. kulit di tu mcm puff & dlm ada isi pisang kan? sedap juga di tekak akak.. maklum mmg peminat pisang.. hehe.. sepupu akak yg bagi rasa.. lagi satu dia bagi sale pisang keju (salai pisang keju kot).. yg tu pun sedap.. mmg mcm tak cukup je sebungkus tu mkn sorang.. hehe.. nak mkn puas2.. kena pegi sendirila gayanya ke sana..

Gieyana said...

bestnyer..dpt gak akak jejak kaki kt sn..selalu kalau AA buat sale ke destinasi nie cpt sgt sold out..pasni kena stop dh jln2..kena menabung ke arah lain lak..

#lama x singgah sini..

el said...

kerepek belut pun ado..tah rs ape kak lona woiii...tp byk2 tu yg femes hat pisang sale tu lah..el xnah rs..tp rsnye kwn penah g tau kat tesco ada jual

Teratakkasih said...

kat sana ada minum soda gembira tak kak..hehehe..

Zura@Iwan said...

betui kak..kdg2 nmpk menarik tp tk brp sedap...tekak masing2 kan...

apa2 pon kita try..hehe...

kekeke..depa kt sn tk taw kut kek red velvet cm mn..keke..

Rinna said...

Wah byk membeli yer Na..
Suka makan pisang sale bercheese tu sedapkan

Nad MamaZN said...

Amboi, byk tu borong
Sekadar nak merasa kan...

wantie said...

banyaktul borong. best pulak bila akak ckp sedap lagi kek yang akak buat sendiri. muahahahaa....

pas ni leh la tau mana yg patut di beli mana yang idak.

kalau t pi takborong sakan gini kut. ecewah..berangan tak hengattttttttt

CheNamNam said...

banyak tul kerepek keluaran Indonesia...jakun sekejap saya kak..tak dapat bayangkan rasa pisang ngan chese..bile ler merasa nak kesana ntah..hermmm

~MaMa RX SToRYMoRY~ said...

Good news untuk peminat Bagelen, Pisang Bolen, Brownies KARTIKA SARI & Brownies AMANDA

A taste of Bandung right here in your town.You 'll awesomely love it.


Pick-up point area: Putrajaya, PetalingJaya, Bangsar, Setapak, Gombak, Kota Damansara.

Brownies ETA ✈✈✈ on 24th nov 2014 & 2 dec 2014

Yummy & Fresh from Bandung, Indonesia

Place order or grab our limited supply now.

WhatsApp/sms dazlina +60192633431

Http://mamarxstorymory.wordpress.com