Monday, December 2, 2013

Dah abes utang...

Alhamdulillah, ujung November 2013 ari tu...abes laa utang kancil ngan bank. Lega laa sket. Elaun aku yg abang bagi tiap bulan leh dpt penuh balik...huhu.

Leh laa amek geran ni kat bank dah, kan.
Tp yg tak best nya...wat pinjaman kat cawangan Bentong tp bila nak amek geran...geran ada kat cawangan Temerloh. Adoii...mcm leceh jer sbb aku kena mintak tolong Fadel yg amek kan. Sebabnya geran kancil tu nama dia, hehe. Kalo geran tu nama aku...takde ler aku nak nyusahkan adik aku tu. Dah laa tu...bila dia dh sign borang apa ntah....selepas 3 hari bekerja baru leh datang semula ke bank tersebut utk amek geran. Kan ke menyusahkan pemilik kereta tu!!
Sian kat Fadel laa...bkn ngam2 tiga hari bekerja tu dia leh pi semula ke bank Temerloh tu utk amek geran. Walaupun dia cikgu...tengah cuti skang ni tp dia masih jaga budak SPM kat KL tu.....kena laa tunggu Jumaat lagi satu utk amek geran.
Bila aku dh dapat geran yg adik aku pos kan.....ingat nak gi ler PUSPAKOM ikut prosedur untuk buat pemeriksaan sebelum tukar nama pemilik dan kemudian baru aku leh pi renew insurans dan buat roadtax baru. Tapi baru aku teringat...kancil perlu dibawa ke PUSPAKOM utk pemeriksaan, roadtax pulak dah mati pada 28/11/2013 hari tu. Kalo aku bawak jugak kancil tu ke PUSPAKOM...perlu melalui jalan utama dan selalunya ada road block kat situ. Kang tak pasai2 jer kena saman pulak kalo nasib aku tak berapa baik. Dah ler banyak jugak nak guna duit utk cek kancil kat PUSPAKOM, proses nak tukar nama lagi, nak pi pesuruhjaya sumpah lagi, pastu nak renew insurans, renew roadtax lagi....Jangan ler tambah pulak ngan saman sebab bawak kancil di jalan dengan cukai jalan yg dh tamat tempoh, uwaaa.......menangis aku.....

Maka ngan sebab tu...somi aku cadangkan....pi renew aje laa insurans dan roadtax tu. Tukar nama buat tahun depan, InsyaAllah. Maka, aku pun bagitau fadel. Dan lepas tu...terus ler aku gi buat pejabat pos aje. Senang kat situ dh ada jgk insurans, one stop!!! Malas aku nak gi JPJ tu, hehe.
Buat pun insurans third party aje..dari syarikat Uniasia.
Insurans 3rd party yg aku buat kat pejabat pos ni kena buat utk cover kecurian dan kebakaran jugak. Jadi, harga insurans 3rd party ni takde laa jauh sgt murah kalo nak dibandingkan ngan 1st party.

Esok pagi...baru kancil selamat utk keluar dari kandang semula. Nak gi pejabat Jabatan Imigresen nak buat passport along, angah dan akiss ni....

Nota ALONA:-
~Raja kertas....

8 comments:

❤Kamsiah❤ said...

lega bila dah setel hutang,kan...boleh la pikir2 nak rembat apa pulak lps ni hehe

el said...

bln ni penuh la eh elaun akk leh lah sopin kt krabi nti hehe

Zura@Iwan said...

alhamdulillah..
keta km pun dh abis byr..

kak leh tmbh sket duit nk soping noh..hehe

Hunny Kitty said...

saya pun hari ni nak p buat full settlement kereta..fuh!

tifa anvar said...

Buat paspot ank2 tu nnti nak trbang bercuti ke?

::NureeN:: said...

mmg lega kan bila loan keta sattle... :)

wantie said...

bab ambik geran ni la malas sangat. sib baik dah wat undang undang yang lepas bayar beberapa ansuran dah leh wak keluar geran.

senang sikit sekarang ni sebab bila nak mansuhkan nama bank kat geran tu tak yah guna letter B dah.. kalau idak tunggu lagi kan..

attyfir said...

beshkan bila loan dah abis bayar..baru tenang hati .

nak g holiday ye.happy holiday tau