Thursday, December 12, 2013

Periksa apa yg patut..

Abang dh tukar sendiri spark plug Alza.
Abang beli kat kedai spare part kereta ngan harga RM38 satu set yg mengandungi 4 bijik plug. Kalo buat kat perodua servis tu...tak tau ler berapa dia nak cas, kan!! Dah penah buat dulu kat perodua servis....tp skang semua buat sendiri aje la. Tukar minyak sendiri, tukar filter sendiri, tukar plug pun sendiri.... Pekerja servis perodua ni dh ntah apa2 dh. Keje dorang tak kemas. Lupa nak buat servis yg kita dh mintak kat kaunter...ada dlm bil tp diorang tak buat. Lepas tu...skru ada pulak dorang lupa nak pasang. Mana tak jadi geram, kan..

Ok, ini pertama kali abang tukar spark plug kat alza. Sebelum2 ni abg cuma berpengalaman tukar utk kancil dan honda accord hitam tu aje, hehe..
Sedang tekun...
Sekarang ni masih membelek2 info2 dan tips berguna di blog2 yg berkaitan dan aku akan catatkan dlm buku nota kecik comel.
Anak2 tolong tulis senarai barang yg perlu dibawak. Itu mcm biasa laa. Kalo nak balik Bentong pun akan wujud senarai tu, hehe.

Kat umah ni ada kamus siam. Tapi abang pun tak tau sape punya sbb kamus ni sebenarnya dari umah mak mentua aku, hehe. Kamus ni dh lama ada kat umah kitorang ni. Kemas2 kat rak novel tadi...nampak pulak. Terus bawak keluar dan belek2.
Ok...boleh bawak kamus ni dlm sling bag aku. Kalo perlu baru belek2, hehe..
Raka tow rai??? Rasanya..perkataan ni paling banyak akan digunakan nanti, kot...hehe. 
InsyaAllah, semoga dipermudahkan perjalanan percutian ni nanti..AMIN.


Nota ALONA:-
~Kepada kawan2 blogger yg rajin singgah sini, terima kasih banyak2. Tapi mintak maaf laa ye. Kekurangan masa lapang nak BW ke blog kawan2. Kalo ada pun...pi baca aje. Tak sempat nak komen.
~Kepada rakan Tifa Anvar...mesti ada fesbuk kan?? Add akak sebagai rakan, ye. TQ..

10 comments:

❤Kamsiah❤ said...

ooo...nak ke Siam sana ya...selamat makan angin la ya..:)

ayu Ismail said...

Nak gi thai ke..bestnya..sawadikap

Zura@Iwan said...

semoga perjalanan kak sklrga slmt dan lancar..

pasti tk sbr kan kak..

zura n hb pon ada plan gk nk gi, inshaAllah..

el said...

xsabar nak tgk cuti2 akk kt sn nti..teruja pulak
skun kt sana peak season
semua harga naik 2xganda kan kak
lau bkn peak season mmg murah gilerrr
akk pi sn baper hari
akk nak ckp siam tu kena berdengung skit taw hahahaha..have a safe journey..jgn lupa sunblock..nti nak pi tour island kan..takut panas :)

wantie said...

kalau dah nak berjalan jauh memang perlu periksa apa yg patut

Rinna said...

Untung laa hubby pandai buat sendiri..iye kalau hantar kedai.. kena charge lagik..kan..

Suzana Ikram said...

salam sis.. tengah rajin jenjalan kat blog kengkawan ni.

nak cuti-cuti ke mana tu.

attyfir said...

mesti besh ni .. gi thai ..makan-makan yg paling besh.
tomyam apa semua ..

tifa anvar said...

Happy holiday k. Lona. Nnti saya add ok

Kesuma Angsana said...

moga dipermudahkan semua nyer yer